Speciale ambulance voor patiëntenvervoer Noordwest Ziekenhuisgroep

7

Den Helder – Stabiele, niet-spoedeisende patiënten worden vanaf vandaag, maandag 7 januari 2019, sneller vervoerd tussen de ziekenhuislocaties van Noordwest in Den Helder en Alkmaar. De Regionale Ambulance Voorziening (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Witte Kruis) en Noordwest Ziekenhuisgroep starten een pilot waarbij op elke doordeweekse dag tussen 10.00 en 18.00 uur een ambulance met chauffeur paraat staat voor dit type vervoer. Speciaal opgeleide verpleegkundigen van Noordwest Ziekenhuisgroep begeleiden het vervoer.

De speciale Noordwest zorgambulance zorgt ervoor dat patiënten worden opgehaald voor een operatie, onderzoek of behandeling en voor vervoer terug. Standplaats van de Noordwest- zorgambulance is Den Helder. Patiënten die in aanmerking komen voor dit intraklinisch vervoer zijn patiënten met stabiele vitale functies waarvan redelijkerwijs te verwachten is dat de vitale functies tijdens of door het vervoer niet bedreigd zullen raken.

De wachttijd voor een reguliere ambulance loopt wel eens op wanneer er veel spoedvervoer is, omdat spoedvervoer uiteraard voorrang heeft. De Noordwest- zorgambulance zorgt er niet alleen voor dat de patiënt sneller op de juiste plek is voor de juiste zorg, het zorgt er ook voor dat er de ambulanceverpleegkundigen van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en Witte Kruis nog beter ingezet kunnen worden voor spoedritten. Er zijn namelijk voldoende ambulances en chauffeurs, maar een beperkt aantal ambulanceverpleegkundigen.

Verpleegkundigen
Een aantal verpleegkundigen van Noordwest, die werkzaam zijn op de Intensive Care/Medium Care, Spoedeisende Hulp, hartbewaking (CCU) hebben een speciale training gevolgd om op deze ambulance te kunnen werken. Het is een mooi samenwerkingsproject binnen de zorgketen. De (stabiele) patiënt hoeft minder lang te wachten op vervoer en het ontlast de ambulancedienst die zich meer kan richten op de spoedzorg.

In de ambulancehal van Noordwest, locatie Den Helder, werd vandaag de officiële aftrap gedaan. De pilot met de Noordwest-zorgambulance duurt een half jaar. Daarna vindt een evaluatie plaats.

7 REACTIES

 1. En weer wordt er gewerkt aan het afbreken van het ziekenhuis. En weer doet de gemeente er niets aan.
  Deze ambulance is er alleen maar gekomen om de spoedeisende ritten meer naar Alkmaar te laten gaan. Hoe minder spoedeisend in Den Helder hoe beter het is voor het bestuur van Noord West groep. De afbraak van het Gemini wordt doorgezet.

  • Nog even , en deze ambulance is nodig voor Don Quichotte die zich dood zou vechten voor het behoud van ons ziekenhuis.

   • Don Quichotte is van de VVD, dus die beloven wel vaker wat. Krijg van Mark Rutte ook nog steeds € 1000,-.

  • Beter een ziekenhuis met bepaalde specialisaties waar patiënten snel en goed geholpen worden, dan hier en daar een ziekenhuis waar patiënten lang moeten wachten om geholpen te worden, waar geen gespecialiseerd personeel is en waar de patient uiteindelijk toch doorgestuurd moet worden. Allemaal verloren tijd=geld.
   Gespecialiseerde ziekenhuizen is een verbetering voor de patiënt, ze worden daar beter geholpen, ook al zullen ze er verder voor moeten reizen.

   • Die specialicaties, die zijn of waren hier. Ons ziekenhuis wordt zienderogen uitgehold tot een verbandpost.

    • U bedoelt dat er specialisten waren in Den Helder, maar ik heb het over gespecialiseerde ziekenhuizen gericht op bepaalde behandelingen door personeel dat veel kennis en ervaring heeft.
     Het is financieel niet mogelijk om dat in elk streekziekenhuis te hebben.
     Wat is beter voor de patiënt, een gerichte behandeling door ervaren personeel of elke dag bezoek door je familie? Er zal een keuze gemaakt moeten worden.

 2. Uit medisch opzicht is dit misschien ook wel zo, maar uit sociaal opzicht een miskleun. Doorverwezen patienten liggen soms dagenlang , zo niet langer, geheel of gedeeltelijk geisoleerd van bezoek , van familieleden ,in een wild vreemd ziekenhuis. Het is niet voor iedereen weggelegd (zeer zeker vanwege de reistijd en kosten) ,om dagelijks op bezoek te gaan bij een patient/familielid, die b.v. in Amsterdam ligt.

Comments are closed.