Vals

0

Den Helder – Het boek Vals van Mel Wallis de Vries werd in 2012 bekroond met de Prijs van de Jonge Jury. De literatuurprijs waarbij gestemd wordt door de jeugd tussen 12 en 16 jaar, een echte publieksprijs! Het boek is gebruikt als leidraad voor het script, maar de boeklezers zijn gewaarschuwd, de film wijkt wel flink af van het oorspronkelijke verhaal. Bij regisseur Dennis Bots (Anubis, Oorlogsgeheimen en Achtste-groepers huilen niet) is het maken van een jeugdfilm in goede handen, daarnaast zijn de hoofdrollen passend ingevuld.

Vier meiden rijden naar een huis in de Belgische Ardennen voor een weekendje weg, een uitje voor de examenstress begint. Ze babbelen over vriendjes, zoenen en beginnen enthousiast aan het seksalfabet met Anus, Beffen en Clitoris. Gezellige stemming, hoewel Pippa (Lonsdale) niet alleen de auto bestuurd, maar ook sturend is in de gang van zaken.

Er wordt getankt bij een verlaten benzinestation, waar een man met een geweer de honneurs waarneemt en dan kruizen drie jongemannen met geweren hun pad. Zij zijn op jacht en Pippa nodigt ze uit voor de kaasfondue. De anderen zijn wat overrompeld en Feline (Brood) zegt er dus wat van, dat het een meidenweekend zou zijn. Het is echter al ingezet en het lijkt in eerste instantie een gezellige avond te worden. Tot er teveel drank in zit en er wrijving ontstaat bij de meiden onderling, het gaat niet goed.

Verdwijning
De volgende dag is Feline verdwenen, de rest neemt echter aan dat ze mogelijk met één van de jongens mee is gegaan. Alleen Kim (Gevers) vertrouwt het niet en laat blijken met een onderbuikgevoel te zitten betreffende de verdwijning. Dan komen de ontwikkelingen in een spookhuis rollercoaster, hangt er een dreiging in de lucht en is het gezellige meidenweekend verder weg dan ooit.

Hoewel de actrices de studentenleeftijd al even achter zich hebben gelaten, weten ze de doelgroep met hun puberale karaktertrekjes en onzekerheden stevig neer te zetten. Alle vier spelen ze hun rol vol overtuiging en doen in deze prestaties niet voor elkaar onder. Romy Gevers is de jongste van de dames (20) en heeft ook de zwaarste rol, die ze met verve speelt. De actrices komen zeer geloofwaardig over, zowel de lol die ze in eerste instantie met elkaar beleven, als tijdens de angstmomenten in dat verlaten huis.

Spanning
Het genre is een jeugdthriller, gekeurd vanaf 12 jaar, maar deze recensent plus aanhang vond de spanning behoorlijk voelbaar. Openstaande deuren, krakende vloeren, piepende ramen en de opzwellende dreiging dat er misschien wel iets is; sterk gedaan door de regie. Daarnaast zijn de teksten en invulling ook van deze tijd, zoals met “je bent toch geen bejaarde opgedroogde pruim” als het gaat om flirten met een ander! Kortom, prima verfilming van een klasse jeugdboek, maar we hadden ook niet anders van Dennis Bots verwacht.

Regie: Dennis Bots
Met: Romy Gevers, Abbey Hoes, Holly Mae Brood, Olivia Lonsdale, Gijs Blom, Niek Roozen, Shahine El-Hamus, Thijs Boermans
Kijkwijzer: 12 jaar