Aantal inbraken in de regio daalt

3

Den Helder – Het aantal inbraken per 10.000 inwoners ligt in de gemeente Den Helder niet heel hoog. Afgezet naar alle gemeenten van Noord-Holland is onze stad terug te vinden op plek 14 van onderen op de lijst met de minste inbraken. Gemeente Beemster heeft het hoogste aantal inbraken per 10.000 inwoners: 36,7. Tegelijkertijd is het ook één van de kleinste gemeenten.

Het aantal inbraken per 10.000 inwoners lag in Den Helder vorig jaar op 12,55, zo blijkt uit onderzoek van Slotenmaker 365 uit Amsterdam. Deze organisatie deed onderzoek op basis van data van de politie. Op de ranglijst met de minste inbraken scoort Hollands Kroon in onze regio het beste en is terug te vinden op de 7e plaats. Het aantal inbraken lag hier vorig jaar op gemiddeld 9,86. In Schagen was dit 13,37 en op Texel 4,42.

Kijken we naar de daling of stijging ten opzichte van 2017, dan geldt voor Den Helder een daling van 15,7 procent, voor Hollands Kroon een daling van 28,8 procent en voor Schagen een daling van 16,2 procent. Uit de politiecijfers blijkt verder dat het totaal aantal inbraken in Den Helder vorig jaar 70 bedroeg. Op Texel was dit 6, in Schagen 62 en in Hollands Kroon 47.

Verder valt in het onderzoek in Noord-Holland op dat in de vijf grootste steden er een daling is van minstens 18% in het aantal inbraken. De top 10 gemeenten met de grootste stijging in het aantal inbraken hebben allemaal minder dan 30.000 inwoners en op Texel vinden in verhouding het minste aantal inbraken plaats. De grootste daling is te vinden in de gemeente Heemskerk; een daling van meer dan 75% in het aantal inbraken.

3 REACTIES

  1. Aangezien het CBS vorig jaar dit nog schreef: “Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat maar een kwart van de mensen in Nederland bereid is om aangifte te doen” , omdat de mensen weten dat de politie toch niets met de aangifte doet, kan ik deze cijfers niet erg serieus nemen.

    • en zelfs met deze afname van aangiftebereidheid is in de gemeente Den Helder het aantal inbraken met bijna 16% gestegen…. maar als je hier kritiek op handhaving hebt dan ben je een azijnzeiker…. begrijp niet dat er hier nog mensen met een roze bril op lopen, als je dit niet wilt zien dan is er ergens iets goed mis

  2. Inderdaad, zoals al is geschreven, de aangiftebereidheid is nihil. Jammer, maar wel opzettelijk. Vanuit de politiek is er al jaren onwil om politie en justitie op orde te brengen. Laatst nog, toen FVD een motie indiende met een oproep aan de coalitie om één miljard extra te investeren in politie en justitie kwam er nul op’t rekest.

    Dat heeft helemaal niets met azijnzeiken te maken, het is bittere realiteit. De politie wil echt wel maar kan niet, het doen van aangifte wordt om deze reden meestal ontmoedigd. Van het aantal aangiften belandt ongeveer 50% in de prullenbak en slechts minder dan 10% komt tot een veroordeling. De crimineel weet dus dat hij (het zijn meestal mannen) nagenoeg vrij spel heeft.

    Het interesseert de politiek dus geen moer of jij en ik veilig zijn, dat bewijst de investeringsbereidheid die er dus niet is.

Comments are closed.