Bezwaarschrift tegen stadhuis op Willemsoord

37

Den Helder – Een bezwaarschrift tegen de vestiging van het gemeentehuis van Den Helder in het hart van het nautisch kwartier op Willemsoord is maandag aangeboden aan de gemeenteraad. Het bezwaarschrift is ondertekend door stichtingen, organisaties en scheepseigenaren die zo’n 200 in Museumhaven Willemsoord actieve vrijwilligers vertegenwoordigen.

Initiatiefnemer van het bezwaarschrift is de vorige week opgerichte Stichting tot Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder. Tijdens een korte bijeenkomst op Museumhaven Willemsoord op zaterdag 16 februari hebben vertegenwoordigers van maar liefst dertien stichtingen en vier organisaties, alsmede zes scheepseigenaren en diverse andere personen die direct zijn betrokken bij het reilen en zeilen van de Helderse museumhaven, het bezwaarschrift ondertekend.

Voorzitter Paul Schaap van de nieuwe behoudstichting: “De ondertekening vertegenwoordigt ruim 200 vrijwilligers die hun ziel en zaligheid steken in het restaureren en exploiteren van nautische monumenten. Ook zij zien dat de verdere ontwikkeling van onze unieke museumhaven in gevaar komt als daar honderden ambtenaren worden gehuisvest en dat hierdoor leegloop van de museumhaven dreigt. Verder staat het voortbestaan van de Traditionele Schepen Beurs en andere nautische evenementen op de tocht, evenals het plegen van onderhoud en het tuigen van tallships in dok 2.”

De Helderse museumhaven staat zowel nationaal als internationaal in hoog aanzien. Binnenkort besluit de gemeenteraad over de definitieve vestiging van het gemeentehuis op het historische complex. Het bestuur van de Stichting tot Behoud Cultureel Erfgoed Den Helder bestaat uit Paul Schaap (voorzitter), Dirk Reitsma en Henri Ottervanger.

37 REACTIES

 1. prima actie, hopelijk gaan ze ook iets online zetten dan steun ik meteen en ik denk velen met mij

 2. Helemaal eens, ga maar naar het V&D pand…alles voorhanden.. Centraal gelegen… iedere ambtenaar bij elkaar [ géén twee panden] en uitstraling naar het echte Centrum… en dat is niet Willemsoord. Maar ja dan het financiële plaatje van Willemsoord … 😉 en verbouwd [ lees: aangepast moet er of hier of daar] moet er toch!!

  • Toen der tijd was een van de excuses de centrale ligging en alle ambtenaren onder een dak.
   Dus. Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

  • Dat pand van V&D is een knappe oplossing en vangt meerdere vliegen in één klap.
   Leegstand opgelost… openbaar vervoer bijna voor de deur…centrale ligging etc etc.
   Waarschijnlijk had de verbouwing van dit pand (V&D) bekostigd kunnen worden van al die miljoenen die (al dan niet betrouwbare) zg deskundigen die zijn ingehuurd al in hun zak hebben gestoken.
   Maar de pizzaboer heeft, net als de reenders kliek, al zijn “beloften” laten varen voor eigen gewin door de ouwe, landelijke zakkenvullers weer in de stoelen te krijgen.
   De gemeentemafia zal z’n “plan” wel weer tot op het bot blijven doordrukken, met de torenhoge kosten die daar bij komen kijken.

 3. En anders komen er in dat pand van V & D / W.S. weer appartementen …. of er nog niet genoeg zijn in het centrum.. Alle aanpassingen / verbouwingen [zusterhuis] / Koningsstraat etc. appartementen.. die niet betaalbaar zijn voor de doorsnee inwoner van D-H . Een Gemeentehuis past daar goed, parkeerruimte genoeg, bus verbinding goed. Wat wil een Gemeente nog meer..

 4. Brand.
  Centraal gelegen ook vanuit Julianadorp.?? Echte centrum? Dat heeft DH niet en krijgt het ook nooit omdat DH geen enkele sfeer heeft.

 5. Hoop Echt!, dat het zo lukt om het Idiote / Foute idee van een stadhuis op Willemsoord wordt tegen gehouden!, ze zijn allemaal stapelgek ! geworden daar op het stadhuis…………….Dit moet worden tegengehouden!
  En ook het achtelijke plan dat alle horeca naar Willemsoord moet, dan verloederd het ook en alsnog! Lijkt wel of ze willens en wetens ons laaste stukje historie Kapot willen maken, Bah!

 6. Naar mijn mening een terecht bezwaar die een ondersteuning van inwoners van Den Helder verdienen en ook van de gemeenteraad.

  • Het moet getuige de vele reacties in de media en honderden vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten voor het behoud van het weinig cultureel/historisch erfgoed dat in onze stad nog zichtbaar is, duidelijk zijn gebruik te maken van de voldoende en betere alternatieven. Hopelijk kan een referendum de twijfelaars nog over de streep trekken.

 7. V&D pand is een mooie oplossing wat moet je daar anders mee, nog meer winkels maken? We weten allemaal dat er steeds meer winkels leeg komen en de V&D is niet te slopen, staan nog woningen boven dus mooie oplossing en lekker centraal, alles onder 1 dak

  • De leegstaande gebouwen aan de Nieuweweg, tov het asielzoekerscentrum, ligt meer centraal, heeft veel parkeerruimte en zo liggen politiepost, brandweerkazerne en gemeentehuis ook weer dicht bij elkaar. Deze plek behoort nu waarschijnlijk aan het COA toe en zal dan wellicht terug gekocht moeten worden en ook gerenoveerd maar kosten zijn er op elke nieuwe locatie.

 8. Honderden ambtenaren? Waar parkeren die nu allemaal dan? Willemsoord is een prima plek voor een gemeentehuis; ruimte zat en het gros van de evenementen vindt toch in het weekend plaats. Voor die anderhalve keer per 5 jaar dag iemand in het gemeentehuis moet zijn is het daar bereikbaar genoeg.

  • Waar moeten de bezoekers parkeren die Willemsoord bezoeken. En vergeet niet dat er nog steeds een aanvoerweg ligt naar de Teso-haven. Slecht plan een Gemeentelijke voorziening op Willemsoord. Ben meer voor het plan van de PVV om aan de Van der Sterweg, (achter het AZC) te bouwen. Lekker centraal en ruimte genoeg!

 9. Die Pizzakoerrier, zal je niet horen. Die heeft zelf belangen op Willemsoord liggen. Hij zal zijn huurbaas gaan dwarszitten, hij kijkt wel uit !! Hij zit klem, tussen zijn kiezers , de bezwaarmakers en zijn eigen belang en de gemeente . Een situatie waarin hij zichzelf in gedraaid heeft.

  • En dus moet hij opstappen, vanwege belangenverstrengeling, zijn handen zijn niet meer vrij. En zijn kiezers, die zeker geen nieuw stadhuis wilden, zijn volstrekt genegeerd. Behoorlijk Bestuur moet afstand nemen van lid Wouters: einde lidmaatschap, want hij voert tegengesteld beleid uit, voor een andere partij, een onacceptabele manoeuvre..

 10. Tegen de tijd dat de plannen zijn uitgewerkt en de gemeenteraad een besluit neemt.
  Is er een nieuwe raad en zit er vast wel een partij bij die voldoende stemmen heeft om tegen te stemmen. Want op die partij gaan wij toch allemaal stemmen volgens de reacties

  • Dat hebben we al een paar keer gedaan, veel heeft het niet geholpen. Of de gekozen partij draait als een blad in de wind, of de leden worden tegen elkaar uitgespeeld (waardoor een meerderheid verdampt), of een besluit wordt dusdanig tegengewerkt dat er weer niets van terecht komt.

 11. Nu Buitenveldert zeer waarschijnlijk niet aan de gemeente wordt overgedragen is het plan voor een gemeentehuis op Willemsoord ten dode opgeschreven. Bezoekers en ambtenaren laten parkeren op het evenemententerrein ondermijnt elk evenement op dit complex.

 12. Wel 13 stichtingen en 4 organisaties. Allemaal met een links hobbybootje met gratis ligplaats, gratis handjes, gratis clubhuis en een sloot subsidie. Zo kan ik ook werfje spelen.
  Met een sloot aan subsidie en een gratis zaaltje kan ik ook een feestje geven. Hoeveel van die booteigenaren wonen in Den Helder en betalen hier belasting? Schip van bijleg!

  • …. bovendien is bij decreet van Keizer Koen met z’n nieuwe outfit, besloten dat u op 21 maart 2018 al heeft deelgenomen aan het referendum.
   Het volgende ‘democratische referendum’, valt op woensdag 16 maart 2022.
   Ik zou zeggen:

  • Vooruitziende blik van het gemeente bestuur. Daar heb je geen glazenbol voor nodig. Democratie bijvoorbaat de nek omdraaien heet zo iets .

 13. Ben altijd tegen de verrommeling op Willemsoord geweest.. Het is cultureel industrieel erfgoed en is bestemd om als nautisch monument te worden ontwikkeld met alles wat maritiem is.
  En geen vreselijke parkeerplaats voor campers, een goktent, een ballenbak drie locaties met dagbesteding voor GGZ-patiënten. ((Overigens gun ik deze mensen op een andere plek een geweldig onderkomen) en bedrijfjes die niets met de zeevaart te maken hebben. En zeker niet een gemeentehuis waar men ook nog het sociaal domein wil onderbrengen. Een organisatie die enorm veel verkeersbewegingen geeft. Deze cliënten bezoeken niet 1x in de 5 jaar het sociaal domein maar zeer intensief. Zitten toeristen nu werkelijk op al dit niet-nautische te wachten?
  En dan het kosten-aspect. Op voorhand 30 Miljoen vragen en totaal geen inspraak te hebben gehouden en toestemming te hebben verkregen om ook maar iets aan het gebouw (rijksmonument) te mogen doen….
  Volkomen onbehoorlijk en een enorme minachting naar alle betrokken burgers die strijden voor een juist beleid in hun zo geliefde stad…..

  • als de afdeling sociaal domein enorm veel verkeersbewegingen geeft is er wel wat mis met de hoogte van de sociale uitkeringen …..

 14. Ik steun derhalve van harte de vorige week opgerichte stichting met personen die wel een enorm historisch besef hebben over de waarde van het nautisch erfgoed Willemsoord….. en zich daar met hart en ziel voor inzetten…

 15. Het is te gek voor woorden dat gebruikers/huurders van willemsoord een stichting moeten oprichten met als argument een stadsbestuur tot bezinning te brengen.
  DEZE STICHTING IS MET DIT DOEL TERECHT OPGEZET.
  Mijn steun hebben jullie.
  Willemsoord is opgezet als NAUTISCH MONUMENT,dat is de bestemming,incl horeca en aanverwante evenementen.
  Op basis van deze gegevens is uit alle denkbare potten subsidie verstrekt.
  De meerderheid van de bevolking Den Helder is vierkant tegen dit onvoorstelbare plan tot vestiging van een stadhuis op deze plek.
  Politieke partijen die in de raad zitten: STEM TEGEN DIT ONZALIGE PLAN INDIEN U NOG EEN GREINTJE DEMOCRATISCH BESEF HEEFT.
  Maak het project Bijlweg af,zeg het idiote huurcontract Rabo met onmiddellijke ingang op,zodat er wat betreft ,,stadhuis,, niet langer geld verkwanselt wordt.
  Geld wat van de burgers van Den Helder is.

 16. Wat ik in een vorige reactie al bevroede, zij ,(de gemeente ) heeft hun oog laten vallen op het Buitenveld terrein. Dat is het oude braak liggende MTW terrein aan de andere kant van het Boerenverdriet. ( NHD 21/2) Dat willen zij ontwikkelen als o.a. parkeerterrein t.b.v. het stadhuis. Dan komt de ingang daarvan , op het Nieuwe Diep. Zie hier , de beloofde toegang op Willemsoord. (Heb vertrouwen in ons dat het goed komt zei Wouters toch ?) Weer zo,n niet doordachte luchtfietserij. Zij staan helemaal niet stil , bij het feit , dat dit , een enorme onaanvaardbare druk legt op de toegangswegen daarnaar toe . Alleen al de zwaar belaste kruispunt Binnenhaven/ Ruigweg/ van Kinsbergenbrug/ toegang naar de Marine/Moormanbrug. Dat loopt daar , vooral met haven/ werk verkeer en het vakantie verkeer naar de Teso hopeloos vast.

 17. Enerzijds pronkt Den Helder trots met erfgoed en buitenlands bezoek om te laten zien wat we hier hebben, anderzijds verprutsen ze het gebied waar ze zo trots op zijn met nachtelijke horeca (helaas gaat dat nog wel eens gepaard met sloopgedrag) en een mogelijk stadhuis. Met wat pech is er dan minder ruimte voor mooie evenementen als historisch weekend en de werkzaamheden die aan oude schepen uitgevoerd worden. Het terrein verliest zo stukje bij beetje de charme voor dagjesmensen en toeristen maar ook voor de bewoners van Den Helder die heerlijk een wandeling maken en genieten van wat ze er zien. Daar nog bijkomend is het bereikbaarheidsverhaal en de compleet decentrale ligging die de locatie heeft voor een stadhuis. In een stadhuis komen niet alleen bezoekers maar werken ook een aardig aantal mensen, ook die komen grotendeels met de auto die vast komt te staan in het nieuwe haven en Teso verkeer.

 18. Als men het V&D pand zou gebruiken. Zet dan de werk- en vergaderruimtes op de 2e verdieping, maak van de begane grond een prachtig winkelgebied wat aansluit op de Kroonpassage en plaats centraal een roltrap voor de 1e verdieping naar publiekszaken. Vooral veel glas gebruiken wat zorgt voor een mooie lichtinval. Ik zie toekomstperspectief en ruim binnen het budget. (en dan kan het oude restaurant deels zijn functie terugkrijgen met uitzicht door de hele Beatrixstraat vanuit de uitbouw) probleem opgelost! 1+1

 19. Na jaren gesteggel over een stadhuis waar geen meerderheid en draagvlak voor was
  gaan B&W + Raadsleden weer vrolijk verder met hun uit de hand gelopen stadhuisplannen.
  Ze moeten zich wel goed realiseren waar ze mee bezig zijn.
  Zijn ze nu zo naïef of houden ze zich zo !
  Goed luisteren en daadkracht naar de burger is vereist .
  De toekomst met deze Gemeenteraad zie ik met gemengde gevoelens tegemoet.

Comments are closed.