Brugklas: De tijd van mijn leven

0

Den Helder – Het is al jaren een populaire televisie serie onder de jeugd van pakweg 9 tot en met 14 jaar en de serie won in 2017 de Gouden Stuiver voor het beste jeugdprogramma. Na zoveel jaar serie maken werd het dan zeker tijd voor een speelfilm. Raymond Grimbergen nam ook hierbij de regie in handen en voor de liefhebbers is het een feestje van herkenning, want de meeste karakters uit de serie zitten tevens in de film, met de bijbehorende acteurs (m/v).

“Ik ga niet naar school”, bromt Nola (Woudenberg) tegen haar moeder, terwijl ze haar lunchpakket wegduwt. Haar verkering met Jesse (Visser) is uit en dat was via de Klikker app door al haar klasgenoten te volgen. Nola zit met dit gebeuren in haar maag, mede omdat de op school populaire Fenna (Liberakakis) er gelijk werk van maakt haar vriendje in te palmen.
Op school is de stemming onder de leerlingen opgewonden, omdat het schoolkamp er aan zit te komen en dan gaan alle brugklassers een aantal dagen naar Drenthe. Ook Nola kijkt uit naar het kamp, ondanks de verloren verkering en het geld dat nog moet worden betaald om mee te mogen. Nola’s vader en moeder liggen in scheiding en de advocaat is niet goedkoop.

Door veel ingewikkeld gedoe en een opeenstapeling van misverstanden krijgt Nola de schuld van iets wat zij niet gedaan heeft en mag ze vervolgens niet mee. Ze heeft inmiddels contact met Boy (Moon Snijder), een lastige tweedeklasser, die alleen in de wereld staat. Zijn moeder, met losse handjes, en zijn klasgenoten bestempelen hem als loser. Nola vindt Boy ook maar niets, maar door hem en met hem gaat ze wel op weg naar Drenthe. Nola wil haar onschuld bewijzen en Boy heeft een geheime missie. In de brommobiel van haar oma gaan ze er stiekem vandoor. Het wordt uiteindelijk een keerpunt in hun jonge leven.

Kleurenpracht
In slechts 12 dagen is de film opgenomen, dat is al een prestatie, en dat gebeurde tijdens de herfst in Drenthe. Prachtige shots van de pubers in hun rode brommobiel in een fotogeniek landschap. Met de kleurenpracht van de bomen en struiken, wat is Nederland eigenlijk toch geschikt als filmdecor! En die beelden zijn strak gemonteerd, er zit afwisseling in qua locaties en het is speels geworden door de korte ‘portretjes’ van de leerlingen tussendoor.

Toch wringt de schoen wat en dat heeft te maken met de volwassen uitstraling van de cast. Een aantal van de hoofdrolspelers zijn flink ouder dan de brugpiepers die ze spelen en dat klopt niet, jammer. Daarnaast probeert iedereen naturel te spelen, maar het lijkt wel of de teksten niet lekker passen. Dat had wel vlotter gemogen, de tieners om ons heen in de bios lijken een andere taal te spreken! Overigens vinden de hele jongedames van 8 en 9 jaar die we in de pauze spraken het een geweldige film: “hij is supergaaf”!

Onderweg
Een film voor jong publiek en toch komt er voor ons oudjes, begeleiders die misschien meegaan naar de film, ook wat herkenbaars voorbij. Judoka Dennis van der Geest en tv-presentatrice Natasja Froger spelen beiden een kleine rol in de film. En daar is ook dat mooie liedje ‘Onderweg’ van Abel uit 2000. Over een liefde die voorbij is, zoals dat soms gaat bij mensen. In de brugklas of daarbuiten, dat is ook de tijd van het leven!

Regie: Raymond Grimbergen
Met: Sterre van Woudenberg, Julian Moon Snijder, Vincent Visser, Stefania Liberakakis, Niek Roozen, Claire Veldkamp, Britt Scholte
Kijkwijzer: Alle Leeftijden