CDA: stop de groei van kamerverhuur

27

Den Helder – De toename van het aantal kamerverhuurpanden in Julianadorp en de Visbuurt moet worden gestopt. Dat stelt de fractie van het CDA nadat zij afgelopen vrijdag schriftelijke vragen indiende bij het college. Aanleiding is de laatste golf van omzettingsvergunningen in de wijk Kruiszwin. “De leefbaarheid van de wijken komt in het gedring, dat mogen we niet toestaan”, aldus de fractie van het CDA.

“Weer drie eengezinswoningen die vanaf nu bestemd zijn als kamerverhuurpanden voor buitenlandse seizoenarbeiders, daar zijn de buurten niet op ingericht”, stelt CDA-fractievoorzitter Harmen Krul. In de verordening staat dat 1% van het aantal woningen in een wijk omgezet mag worden voor kamerverhuur. De fractie van het CDA wil nu weten hoe deze wijken gedefinieerd zijn.

Krul: “In Julianadorp zijn ongeveer 6000 woningen, dus 60 mogelijk voor kamerverhuur. Maar de realiteit is dat het juist de wijken zijn met betaalbare woningen waar deze huisjesmelker hun ogen op richten. Zo wordt de druk op de wijken onevenredig verdeeld. Inwoners benaderen ons met serieuze zorgen. De parkeerdruk stijgt, er is overlast en het is moeilijk afspraken te maken met de nieuwe bewoners. Ook is er zorg wat er met de panden gebeurt als de arbeidsmigranten er weer uittrekken. Blijft het dan een pand voor de verhuur? Dat soort vragen leven in de wijk.”

Bezwaar
Buurtbewoners van Kruiszwin tekende massaal bezwaar aan, zonder resultaat. Doordat de vergunningsaanvragen aan de verordening op kamerverhuurpanden voldoen is er geen grond om de om deze te weigeren. “Tegelijkertijd staat in de verordening dat kamerverhuurpanden geen onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefmilieu mogen hebben. Nu is de vraag wanneer hier sprake van is.” Als het aan het CDA ligt wordt de verordening op kamerverhuurpanden spoedig in de commissie besproken.

27 REACTIES

 1. “Tegelijkertijd staat in de verordening dat kamerverhuurpanden geen onaanvaardbare inbreuk op het woon- en leefmilieu mogen hebben. Nu is de vraag wanneer hier sprake van is.” Daarvan is alleen sprake, als het arbeidsmigranten pand naast de woning ligt van een van de leden van de vriendenrepubliek Den Helder.

 2. Je zal er maar naast wonen….
  Deze huizen heten niet voor niets ‘eengezinswoningen’! Bij bewoning van meerdere stellen en alleenstaanden in dezelfde eengezinswoning lijkt mij niet al te veel politieke discussie nodig, het kan gewoon niet.
  Los van het feit dat in de aangrenzende panden wel gezinnen wonen, vaak met kleine kinderen.
  Ik heb persoonlijk helemaal niets tegen seizoensarbeiders, integendeel, vaak harde werkers die hun kwaliteiten hier op Nederlandse bodem laten zien. Om deze mensen, die vaak de Nederlandse taal niet machtig zijn, te plaatsen in een woonwijk waar men dicht op elkaar woont, is vragen om problemen. Men dient rekening met elkaar te houden mbt geluidsoverlast, parkeren, spelende kinderen en wat diens meer. Deze arbeiders komen thuis van hun werk en zijn het gewoon om de nodige alcoholische versnaperingen tot hen te nemen, vaak tot in de late uurtjes. Nu hoef ik u niet te vertellen dat dat vaak gepaard gaat met overlast voor de buren, alcohol neemt immers de remmingen weg.
  Ook het feit dat de betreffende woningen met grote regelmaat van bewoners wisselen helpt niet mee aan de integratie in de wijk. Deze mensen verdienen een woonruimte, dat staat buiten kijf, maar graag op een locatie die daar beter geschikt voor is.
  Bijvoorbeeld bij de boer waar ze werkzaam zijn. Onlangs heeft de gemeente DH het aantal werknemers dat op het boerenerf mag wonen/werken verhoogd dus dat is al een stap in de goede richting lijkt mij. Nu alleen nog benutten die kans.
  Wat betreft de huisjesmelker (Jilles); ga eens praten in Kruiszwin met de mensen die de overlast ervaren.
  Als je oprecht geïnteresseerd bent zijn ook daar wellicht compromissen te sluiten……

 3. Deze kamerverhuurpanden horen helemaal niet thuis in woonwijken, gezien de leefvormen die groepen Poolse seizoenwerk-mannen er helaas vaak op na houden. Alcohol, verkeersdoden, verdrinkingen, niet de taal leren, droevig. Portocabins bij de boer, dat kan, want daar gedragen ze zich wel.

 4. Staat in de verordening ook , hoeveel mensen erin zo’n woning mogen ? Of mag men er onbeperkt in bivakkeren.

 5. Waarom moeten er polen komen om hier te werken ?we hebben werkloze genoeg die dat kunnen doen !! De uitkeringen zijn veels te hoog .het moet zo zijn dat werken beloont moet worden.ik als hard werkend iemand pist net naast de pot met toeslagen.maar ik moet wel me gezin draaiende houden .want alles is omhoog gegaan in januari …behalve mijn loon ..ja ok 10 euries hoihoi

  • de uitkeringen zijn te hoog, het land is te lief geworden en er is geen controle meer, de Koningstraat en het voetbalterrein zien overdag zwart van de mensen rara hoe kan dat

 6. weet Harm al wat hij wil, eerst een maand of 3 terug wil hij van 30 naar 50 seizoensarbeiders per agrarisch bedrijf en mogen ze daarbij gehuisvest worden in satelietlocaties (dus buiten het bedrijf) en nu mogen ze niet wonen…..

  • Inderdaad, nu komt de keerzijde van het CDA-beleid, en wie heeft nu het hoogste woord? Hypocriet. Stoppen met die kamerverhuurhuizen in woonwijken. Portocabins bij de boer, alleen, en werkeloze Nederlanders eerst.

   • Lees de kop van het Artikel ! Het CDA< heeft het over de groei van het aantal. Niet over wat zij willen / gaan doen aan de reeds zittende .

    • de reeds zittende zal wel weinig aan te veranderen zijn daar is door gemeente al een vergunning voor uitgegeven (als ze zonder vergunning kamers verhuren is dit illegaal en kan dus wel teruggebracht orden naar eengezinswoning, maar ja controle is ook hier niet van een erg hoog niveau)

   • Niet zo raar praten, Henk, je bent zo links als het maar zijn kan en wilt deze uitkeringsgerechtigden het niet aandoen om bij een boer te werken

 7. Uit betrouwbare informatie heb ik begrepen dat dit ook in Tuindorp speelt waarbij in een woning een grote groep uit het Oostblok hun eigen wetten en regels aan het uitoefenen zijn en lak aan iedereen hebben.

   • e, Ook in Tuindorp zijn er sociale woningen o.a. in de Dahliastraat die inmiddels verkocht zijn door de Woningstichting. Wat ik heb begrepen heeft een Makelaar c.q. eigenaar een van deze woningen in bezit er heeft er inwoners van het Oostblok in geplaatst die net als in Julianadorp hier werkzaam zijn maar hun eigen regels hanteren.

 8. Een huurwoning , verhuurd aan een gezin , brengt de verhuurder zo’n 500 euro per maand aan huur op . Zet de verhuurder daar een stuk of tien Polen in voor 300 euro pp in de maand , dan wordt het maandelijks huurinkomen voor die zelfde woning , opeens 3000 euro.

 9. Vorige week in helderse courant stukje geschreven over woningverhuur in Visbuurt.
  Ook kamerverhuur aan buitenlanders genoemd. De redactie heeft gemeend dit uit mijn stukje te moeten halen.
  Toeval?

  • Nee hoor de bestuurders steken kop in het zand. Je woongenot wordt door deze groepen totaal verpest misschien planschade?

 10. Guth, eerst moeten de bewoners gaan verhuizen door de overlast en wordt een partij wakker.
  Dat hadden ze van te voren moeten zien aankomen. Regeren is vooruitzien.Maar hier is het na ons de zondvloed .

 11. En als de PVV met een motie komt om asielzoekers niet voor te trekken dan zegt Harmen Krul: ‘we moeten groepen in de samenleving niet tegen elkaar opzetten.’

 12. Nog even ter verduidelijking! De arbeidsmigranten (meest Poolse mensen) waar wij het over hebben werken niet in de directe omgeving bij bollenboeren maar zijn allen zover als ik ben ingelicht werkzaam op Agriport aan de A7. Deze mensen hebben de beschikking over een aantal lease wagentjes van Job Service herkenbaar aan de blauwe kleur met een groot oranje vlak met de letters NL daarin. Als ik vanuit ons huis links en rechts kijk dan tel ik er ’s avonds en ik het weekend 4 stuks. ’s Morgens vroeg trekken ze de wijken Kruiszwin en Doorzwin uit om op het eind van de middag weer terug te keren. Wie regelmatig de media leest zal kunnen beamen dat zodra weer nieuwe plannen worden ontwikkeld om arbeidsmigranten te huisvesten in de directe omgeving van Agriport de buurtbewoners in opstand komen en veelal met succes. Als je migranten niet in de buurt van Agriport kwijt kunt dan is er vast wel een rijke en slimme Julianadorper met een flinke buidel geld die ze naar Julianadorp haalt! En dat is volgens mij wat er nu gaande is!

 13. Onderzoeken zo en zode illegale per direct sluiten. Ook ik woon in een straat met een groot pand met aantal kamers. Gelukkig beperkt de overlast inderdaad zich tot parkeeroverlast.
  Waarom wordt er niet gekeken bij de aanvraag of de aanvrager een parkeerplaats kan realiseren. Zoniet kamer sluiten.

  En de opmerking over uitkeringen, heb het zelf zien gebeuren dat iemand er voor koos uit de uitkering te gaan waardoor kosten die de gemeente eerst betaalde gestopt werden en ze per saldo op achteruit ging.

Comments are closed.