Cold Pursuit

0

Den Helder – In 2014 maakte regisseur Hans Petter Moland de Scandinavische actiefilm “In order of Disappearance” en die werd zowel door de pers als het publiek zeer goed ontvangen. Dus vijf jaar later is er al de remake, maar nu een Engelstalige versie. Het verhaal is bijna identiek, alleen het winterlandschap is verplaatst van Noorwegen naar Amerika en de Noorse en Servische maffia zijn vervangen door een Amerikaans drugskartel tegenover de Indianen. Liam Neeson heeft de hoofdrol van Stellan Skarsgård overgenomen en dat is een prima keus.

Het is een gehucht, skioord Kehoe nabij de stad Denver, waar Nels Coxman (Neeson) leeft; met zijn sneeuwschuiver zorgt hij voor begaanbare gleuven in de metershoge sneeuwwallen. Hij wordt vanwege zijn voorkomen tot ‘Kehoe burger’ van het jaar uitverkoren en blijft daar bescheiden over: “ik ben de goede weg ingeslagen”. Met zijn vrouw Grace (Dern) en zoon Kyle (Richardson) leidt hij een rustig bestaan.

Die rust eindigt abrupt als hun zoon op jonge leeftijd komt te overlijden. De autopsie wijst een overdosis drugs als doodsoorzaak aan, iets wat Nels en Grace niet kunnen bevatten. Naast hun kind raken ze daarna ook elkaar kwijt en dan krijgt Nels in de gaten dat zijn zoon geen drugsaddict was. De verkeerde persoon op de verkeerde plek, in koele bloede vermoord door keiharde gangsters.

Strojongens
De brave burger van het jaar gaat op onderzoek uit en hem rest alleen wraak, voor het verdriet wat zijn leven heeft geruïneerd. De eerste strojongens brengen het er niet goed af en de ondertussen ook meedogenloze man komt steeds nader tot de kern van de drugshandel. Trevor Calcote (Bateman) begrijpt ondertussen niet hoe het kan dat zijn mensen als sneeuw voor de zon verdwijnen. De spanningen lopen op als ook nog eens de indianen hun strijdbijl opgraven!

Het sneeuwlandschap is een perfecte locatie voor de film, waarin een prettige opbouw zit over de gebeurtenissen. De lijken vallen al snel, maar de timing is goed met een stukje onderhuidse spanning wat rustig doorzet. Tom Bateman is geknipt als de neurotische drugsbaron met afwijkingen op het gebied van eten en drinken. En Neeson speelt het karakter wat steeds weer bij hem terugkomt, de gewone man met rechtsgevoel die opkomt voor familie en vrienden. Met stevige knuisten voor een hoog bloedneuzen gehalte!

Vleugje thriller
Fijne actiefilm met een vleugje thriller en een likje humor, zoals de opsomming van de gevallenen en de plaatselijke politie agente met haar speurwerk. In de cast een sterke invulling van hoofd- en bijrollen en leuk detail hierin is dat de filmzoon Kyle, Micheál Richardson, in het echte leven ook de zoon is van Liam Neeson. Verder strak beeldwerk in het besneeuwde landschap, met steeds weer het terugkerend shot, waarin de camera staat afgesteld op Denver de oprijzende metropool in het ijzig lege landschap. Prima film, een aanrader voor liefhebbers van het genre en fans van Liam Neeson. Gaan dus!

Regie: Hans Petter Moland
Met: Liam Neeson, Tom Bateman, Michael Eklund, William Forsythe, Emmy Rossum, Julia Jones, Laura Dern, John Doman, Micheál Richardson
Kijkwijzer: 16 jaar