College en raad willen agressieprotocol

14

Den Helder – Gemeente Den Helder heeft besloten een protocol op te laten stellen waarin wordt beschreven wat er moet gebeuren als de raadsleden zich geïntimideerd of zelfs bedreigd voelen. De Stadspartij kwam met het voorstel, nadat raadsleden in de discussie rond het stadhuis onder druk waren gezet.

Nancy List van Gemeentebelangen, benoemde tijdens de raadsvergadering één van de bedreigingen die zij heeft ontvangen: “Iedere partij die geen inspraakprocedure biedt op dit domme dure plan, zal keihard worden aangepakt”, en: “Jij doet als gemeenteraadslid niet wat wij willen en dan zal je het bezuren.”

Het is slechts een kleine greep van berichten die vooral via social media de wereld in werden geholpen. “Onaanvaardbaar. Het waren berichten waar de honden geen brood van lusten”, zegt burgemeester Schuiling erover. Schuiling gaf, nadat het voorstel was ingediend, meteen aan dat het college de motie overneemt.

Harry van Dongen van de Stadspartij kwam met de motie, zonder dat hij zelf direct was bedreigd. “Maar het is tot hier en niet verder”, zegt hij daarover. “Bedreiging en intimidatie zijn ontoelaatbaar.”

Lees ook: Stadspartij wil agressieprotocol voor lokale politici

14 REACTIES

 1. Als mevrouw List een respectvolle dame is, dan had ze naar de publieke tribune gewezen en hebben gezegd: “Die meneer die dat schreef, die zit daar, Henk van Kuijk.” Maar dat lef en respect had ze niet. En dat ze zo’n zin die ik haar onlangs op facebook-messenger schreef in de context, ja context, van het ontbreken van elke vorm van inspraak en in figuurlijke zin, vertaalt en verdraait in het openbaar als intimidatie, en van een anoniem persoon afkomstig, geeft wel haar niveau als raadslid aan. Overigens schreef ik: “Elke partij die geen inspraak biedt op dit plan, zullen we keihard aanpakken”, een figuurlijke uitspraak uiteraard. Overigens, mevr. List raadpleegde mij zelf over de inspraakfacetten in deze zaak. Elke vorm van agressie is mij vreemd. Ik debatteer met het woord, en feiten, en nooit anoniem. De meerderheid van de Raad is elke antenne voor de burger verloren. Maar ook het respect en vertrouwen. Ze pakken zelf de burger keihard aan met forse, riskante bestedingen die niet onderbouwd zijn, en drammen als vanouds door, in haast en zonder draagvlak. Zonder antwoorden op kritische vragen. Inspraak nul, referendum geblokkeerd, als altijd, want bang voor de uitslag. Die referendumverordening kan wel in de prullenbak. Maar nee, zei meneer Krul, we hebben het vertrouwen van de burger, verbinden en koesteren de zorg voor de burger. Van mevr. List verwacht ik natuurlijk dat ze morgen aangifte doet, met mijn naam erbij. Misschien kan mijn naam ook bij de notulen van de Raad worden gevoegd. Misschien dat de krant zorgvuldiger kan zijn in het weergeven van anonieme “bewijzen”, en “niet-geidentificeerde personen”. Ik blijf gewoon, als het nodig is, de harde, feitelijke waarheid schrijven, onderbouwd, met naam en toenaam. Dat doet de krant te weinig.

  • Heer van Kuijk, op het moment dat ik mijn andere reactie schreef was uw reactie nog niet in beeld. Maar nu ik uw reactie zie kan ik u het wel direct vragen. Heeft u de volgende zin geschreven naar raadsleden; “Jij doet als gemeenteraadslid niet wat wij willen en dan zal je het bezuren.”?

   • Nee. Alleen de zin: “Elke partij die op dit plan geen inspraak geeft, zullen we keihard aanpakken.” We= de inspraakgroep die al lang actief is. Ik zei ook: “Kijk uit, het kan jullie stemmen kosten, als je geen inspraak wil bieden. Mevr. List van Gemeentebelangen vroeg mij namelijk zelf om advies over de inspraakkanten van deze zaak. Sterker nog, ze vroeg me daarvoor al als inspraakdeskundige om met haar partij mee te gaan naar een educatieve inspraakavond in Noordholland. Ik zei toen: “Nee, ik verbind me niet met een partij, ik ben freelance journalist en betrokken burger en prik alleen onwaarheden door, omdat de media hier dat meestal niet doen. Dat is mijn rol.” Nu word ik zelf openbaar aangevallen met een leugen, dat is een nieuw verschijnsel, met een fout protocol en leugens burgers monddood proberen te maken.

    • Dank voor uw antwoord. Met alleen de zin; “Elke partij die op dit plan geen inspraak geeft, zullen we keihard aanpakken.” heeft u dus alleen een statement gemaakt, waar ook geen enkele dreiging in staat. U pakt partijen hard aan en niet de poppetjes die in die partijen het woord voeren.
     En het is uw goed recht om via een lobby er voor te zorgen dat bij de volgende verkiezingen niemand meer stemt op de partijen die aan dit domme plan meewerken.
     Het is overigens ook opmerkelijk dat het betreffende raadslid zich aangevallen voelt, als ze uit eigen beweging uw om raad heeft gevraagd. Zij wilde immers al voor een referendum stemmen en zou zich dan ook niet aangesproken moeten voelen.
     Het lijkt er meer op dat zij deze zinnen opzettelijk naar buiten heeft moeten brengen om mensen te schade. Om te verbloemen wat de burgemeester uitkraamt tegen bestuursleden van een Nautische vereniging.
     Ik krijg een deja vu gevoel aangaande het zwart maken van oud wethouder Geurt Visser. Ook dit werd gedaan vanuit druk van het College om andere misstanden vanuit het stadhuis te verbloemen.

 2. “Iedere partij die geen inspraakprocedure biedt op dit domme dure plan, zal keihard worden aangepakt” Is nou niet echt een bedreiging waar ik wakker van zou liggen. Immers kunnen we met zijn alle deze partijen keihard aanpakken door niet meer op ze te stemmen.En daar zullen vele inwoners ook zo over denken.
  De opmerking “Jij doet als gemeenteraadslid niet wat wij willen en dan zal je het bezuren.” kan dan weer niet. Hierin tast je iemand aan in zijn persoonlijke levenssfeer. Op dit punt zou je gewoon aangifte bij politie kunnen doen zonder dat er een protocol op wordt gesteld.
  Maar ik blijf het herhalen, waar is die zelfde raad als burgers worden geïntimideerd door burgemeester Koen Schuiling in bijzijn van Wethouder Heleen Keur. Door te zeggen tegen een vereniging; “Als jullie niet gaan stoppen met jullie acties tegen het stadhuis, dan stop ik jullie subsidie” Deze vorm van intimidatie is misschien nog wel erger dan het briefje die aan de raad is gestuurd. Of ergens op sociale media is verschenen, want dat werd gister avond niet helemaal duidelijk.
  Het agressieprotocol zal een protocol worden die de dictatuur in Den Helder zal vergroten. Burgers zullen monddood worden gemaakt en forums als deze zullen aan banden worden gelegd. En vanuit het stadhuis zal er niets veranderen, zij zullen door mogen gaan met de intimidatie richting de burger die er al vele jaren is.
  Je ziet het immers gebeuren dat raadsleden die altijd fel voorstander zijn geweest van referenda nu stoïcijns tegen een referendum over het stadhuis hebben gestemd. Ik vraag me dan af of deze mensen een keuze vanuit hun hart hebben gemaakt, of dat ze door politieke druk zijn bezweken.

 3. Zelfs al ben je actief lid binnen een partij, en houd je er een afwijkende mening op na, dan die van de partij, dan wordt er toch van je verwacht dat je mee hobbelt in de mening van de partij . Doe je dat niet , dan heb je geen deel van leven meer binnen die partij. Je wordt willens en wetens monddood gemaakt.

 4. Roepen,roepen in het land der blinden,en daar maak je eenoog koning mee.
  En koning eenoog houdt niet van andere meningen,en gruwelt van social media.
  Dat misschien niet iedereen even sterk is in verbale uitdrukkingen,en de emotie laat meespelen,die les is hem totaal ontgaan.
  Evenals zijn taak om boven de politieke partijen te staan en dus neutraal te zijn,ook die les heeft hij volledig gemist.
  Het verhaal van dit item begint steeds meer op het zwaard van Damocles te lijken.
  En dus is de motie direct aangenomen,ipv aangiften te doen bij de politie.
  Maar het zou zo maar kunnen gebeuren dat koning eenoog in een joviale bui,in een stoel van een van z,n lakeien gaat zitten; en dan……einde carriere.

 5. Waar ligt de grens tussen toelaatbare en misschien zelfs terechte ferme taal en het ontoelaatbare? Niet altijd duidelijk, lijkt me.

 6. Fred,als ik jouw reactie goed begrijp heb je dit persoonlijk meegemaakt.
  Als dat zo is: kun je het hier publiceren.

 7. Wat een slap gelul allemaal zeg, ze zijn niet alleen onbetrouwbaar maar kunnen nergens meer tegen, tjonge jonge en die Harry van Dongen weet echt niet waar hij het over heeft.. Wat zie zielige bedoeling is Den Helder ook …

 8. Daar kan je maar op èèn manier vanaf komen Peter . Het kruisje bij de verkiezingen ergens anders plaatsen . Of valt deze opmerking nu onder intimidatie of verbaal geweld ?

Comments are closed.