D66 en GroenLinks willen referendum over stadhuis

25

Den Helder – De gemeenteraad vergadert maandag over de plannen om het stadhuis naar Willemsoord te verhuizen, maar zoals inmiddels duidelijk is lang niet iedereen er voorstander van. Ook binnen de raad gaan nog niet bij elke fractie de handen op elkaar. D66 en GroenLinks zijn bijvoorbeeld geen fan en deze twee partijen vragen maandag het plan eerst voor te leggen aan de burger, middels een raadplegend referendum.

“We stellen dat het voorgestelde besluit van het scenario-onderzoek voor de lange termijn zoveel onduidelijkheden, problemen en moeilijkheden met zich meebrengt, dat het gerechtvaardigd is om de inwoners van Den Helder hieromtrent te raadplegen”, stellen beide fracties in het verzoek. “In het kort de bezwaren: bereikbaarheid, parkeren, ingrijpend verbouwen van een rijksmonument, afwijking van het bestemmingsplan.”

“Bovendien worden door enkele coalitiepartijen nu volkomen andere standpunten ingenomen met betrekking tot de vestiging van het stadhuis dan tijdens de verkiezingscampagnes, waardoor de vraag rijst of een meerderheid in de gemeenteraad ook een meerderheid van de Helderse bevolking vertegenwoordigt. Het raadsvoorstel is duidelijk over de mogelijkheid tot het houden van een referendum: het voorstel leent zich voor het houden van een referendum. De uitzonderingsbepalingen van de referendumverordening uit 2012 zijn derhalve niet aan de orde.”

25 REACTIES

 1. De raadsleden , zijn volksvertegenwoordigers !!! Vergeet dat niet !!! Als de raad, M.i . achter deze dwaze luchtfietserij gaat staan, dan kan je je eigen echt afvragen , vertegenwoordigen zij het volk nog wel . Om daar achter te komen , is een referendum niet meer als gerechtvaardigd.

 2. Naar mening geeft jullie burgemeester Schuiling weinig thuis zodra problemen de kop opsteken. Hij doet zijn achternaam feitelijk ‘eer’ aan. Wanneer is hij voor het laatst een stevige discussie aangegaan met de inwoners van ‘zijn’ gemeente? … persoonlijke mening: een grote lafaard die Den Helder niks dan ellende heeft gebracht en richting de ondergang helpt.

  • Google maar eens naar zijn streken in zijn politieke periode in Groningen. Vond het destijds al vreemd dat hij burgemeester werd in den Helder en nog eens een verlenging van zijn ambtstermijn kreeg. Koen is inderdaad iemand die voor problemen wegloopt. Grote voorbeeld ten tijde Geurt Visser. Er was een crisis in het college en Koen reisde een weekend af naar Groningen en was onbereikbaar. Eén keer met hem gesproken en zelden zo’n grote zwammer meegemaakt. Begrijp absoluut niet dat men bang voor hem is en hem verbaal niet aankunnen. Zegt ook genoeg over het niveau van de rest van het college en de Raad.

 3. Dit is wat je noemt broodje aap,D66 en GL weten op voorhand al dat dit voorstel het NIET gaat halen.
  Bovendien is het een raadgevend referendum,waar ik faliekant op tegen ben,het stemvee wordt genegeerd.
  Dat is door de politiek al bewezen.

 4. Overigens D66,kijk even naar je recentelijk landelijke verleden(raadgevend referendum)sinds 1966 geroepen:referendum is een recht.
  Tijdens huidige formatie ingeruild voor PLUCHE.
  Sinds oprichting 1966 nauwlijks iets toegevoegd,en nu in Den Helder broodje aap verkopen.
  Ik denk niet dat pappa achter de coulis,n staat te klappen,voor dit idee

  • We hebben vorig jaar volksvertegenwoordigers gekozen. Zij hebben als het goed is meer verstand van deze ingewikkelde kwesties hebben dan de gemiddelde burger. Daar worden ze immers ook voor betaald.

   Het referendum is geprobeerd. Maar hiervan is mijns inziens bewezen dat burgers niet over dit soort complexe situaties willen en kunnen beslissen. Zie de opkomstpercentages van deze referenda.
   Ook destijds op de site voor het kiezen van een mogelijk ontwerp van het stadhuis in het postkantoor was er zeker geen meerderheid van de Helderse bevolking die heeft gestemd.
   Soms moet je iets proberen en zie je dat het niet werkt of er geen interesse voor is.

   Groet een D66 stemmer.

    • Tof dat je inhoudelijk in gaat op mijn punt dat referenda niet werken.
     Maar goed zal ik het dan maar wel op jouw bericht doen? Verwacht jij dat er wanneer er een ‘nee’-optie zou zijn geweest dat wel meer dan 50% van de bevolking (wat nog steeds geen absolute meerderheid is) had gestemd?

     De opkomst bij bijvoorbeeld het Oekraïne referendum was 32%.

     • Beste SW, wat het Oekraïne referendum betreft, dat is ten eerste een heel stuk ingewikkelder dan de simpele vraag: stadhuis op Willemsoord, ja of nee. En ten tweede werd dat referendum bij voorbaat de das omgedaan door Wilders en Baudet die nog niet eens bij de vraagstelling konden blijven maar er ‘een stem tegen Brussel, een stem tegen Rutte’ van maakten, terwijl het daar nou echt niet over ging, het ging om het associatieverdrag, niet meer en niet minder.
      Wat betreft de ‘raadpleging’ via de krant van het stadhuisontwerp, het was op dat moment al duidelijk dat de meerderheid van de bevolking tegen een stadhuis op de stationslocatie was, zie de verkiezingswinst van TON die tegen nieuwbouw op de stationslocatie waren. Om dan evengoed zo’n semi-officiële stemming te houden waarbij de wens van de bevolking gewoon genegeerd wordt is vragen om een mislukking. Ik ben een van de vele mensen die toen niet gestemd heeft omdat de ‘nee, geen stadhuis op de stationslocatie’ ontbrak, was die er wel geweest had ik, en met mij velen, wel gestemd. Daarnaast is het een lachertje om zo’n volksraadpleging via de krant te houden, iedereen met een beetje verstand kan meerdere keren stemmen, oftewel: het geheel was een farce, nepinspraak.

     • SW, Misschien, dat kan je nooit van te voren zeggen. Maar dit was een raadvragend,dan wel een adviserend referendum die niet bindend zijn . Er was destijds ,zoals jezelf al aanhaalde geen andere keus dan ja. De mogelijkheid om nee te adviseren werd de mensen onthouden. Dat heeft mensen tegen gehouden om naar hun stem uit te brengen. Zeker de mensen die tegen wilden stemmen , die stemden niet , omdat de mogelijkheid om nee te stemmen ontbrak . Het werd de stemmers door de strot gedrukt ja, ja, ja , meer was niet mogelijk . In die zin, heb je gelijk, dat referenda niet werken

 5. Voor de duidelijkheid: een referendumverzoek vanuit de burgers behoeft een meerderheid van stemmen in de gemeenteraad. Dat geldt niet voor een verzoek vanuit de raad zelf. In de referendumverordening staat daarover uitdrukkelijk niet dat een meerderheid van stemmen daarvoor nodig is. Doen dus, parallel met de Europese verkiezingen in mei. Een goed initiatief van GroenLinks en D66. Overigens, het zou nog veel beter zijn als B&W dit ondoordachte, niet door de burger gedragen, financieel en ruimtelijk niet onderbouwde, slechte besluit (het is niet eens een voorstel) zou terugnemen. “Gehoord de vergadering en de reacties van burgers, vrijwilligersorganisaties en ondernemers trekken wij het terug. Via een inspraakprocedure met alternatieven uit de bevolking ontwikkelen wij een nieuw voorstel.”

 6. A.s maandag gaat de raad beslissen al of niet een stadhuis vestigen op willemsoord,en een paar maanden daarna een raadgevend referendum over onderwerp houden??

  • Nee Ferry, als er een referendum komt, wordt de vergadering van maandag twee maanden verdaagd. Dan zitten we nog niet in mei, dus het parallel met de Europese verkiezingen houden moet dan een apart besluit van de raad worden. Veel beter is: luisteren naar de reacties, van burgers, vrijwilligers van de nautische monumenten, en ondernemers van het havenbedrijf, en het besluit terugnemen. Ten halve gekeerd, is….. en het is veel goedkoper. Elke goede luisteraar in de stad weet dat het plan geen draagvlak heeft, en bovendien een financieel hachelijk avontuur is.

 7. Zomerdag, het gemeentehuis is enkele maanden geleden geopend op Willemsoord. je hebt geen auto en bent afhankelijk van het openbaar vervoer.

  Je hebt een afspraak om 14.00 uur die je niet mag missen, echter je zit in de bus die via de Fabrieksgracht naar het stadhuis toegaat.
  Oh ja en de vakantie is begonnen.
  Daar zit je dan in de bus, in de file van auto’s die naar Texel gaan….
  Vraag me af hoe e dit willen oplossen als het spits is bij de boot!

  Referendum hihi raadgevend?

  • Je komt er dus niet . In ieder geval niet op tijd. Een bus eerder ? Kan je op Willemsoord nog effe snel een bakkie doen bij de horeca aldaar.

  • Bus van station naar Willemsoord , zal er alleen komen voor mensen die slecht ter been zijn . Lopen vanaf het station gaat sneller, dan de via de fabrieksgracht of Kanaalweg omrijdende bus. In beide gevallen , rijd de bus zich vast in het vakantie verkeer .

   • Dat is voor bezoekers, maar nou voor de ambtenaren die met de auto komen. Met wat mazzel komen die ’s ochtends op tijd op hun werk, als ze de file voor zijn, maar als ze op Willemsoord parkeren komen ze ’s middags niet meer weg. Oplossing, ze gaan in de omtrek parkeren, op plekken die eigenlijk voor bewoners zijn.

 8. Hoe kan het nu toch dat het maar niet wil lukken in Den Helder , slechte optie om naar Willemsoord te willen gaan wie dat bedacht heeft zit op de verkeerde plek.
  Ga helemaal mee met het plan van de heer van Esdonk dit duurt allemaal zolang
  Je zal er maar wonen

 9. Een plan voor een raadhuis op de O.R.W., dat als gouden argument heeft het “mismanagement” op de O.R.W. uit de rode cijfers te halen, moet altijd worden afgewezen. Nog afgezien van alle bijkomende verwoesting van erfgoed. Eenmaal “zwendel” met de schouwburg is wel genoeg! We gaan geen falend management belonen! Verder ondersteun ik vrijwel alle argumenten tegen deze locatie!

  • In het andere nieuwsartikel, over de PVV die voor nieuwbouw is aan de Van der Sterrweg, is al te lezen dat de PvdA behoud van gebouw 72 niet nodig vindt, als verbouwing te duur wordt gewoon slopen en nieuw bouwen.

   • Gebouw 72, is niet van grote Historische waarde, zoals gebouw 66 . De historische waarde zit in de buitengordel aan de Werfkanalen. En de twee dokken en scheepshellingen, met daarbij het mot hok, nu het Zwaantje. Binnen die gordel, is in de loop der jaren, van zeg maar na WO2 van alles bijgebouwd. Daar is 72 een voorbeeld van.

 10. Henk,bedankt voor je reactie.
  De mogelijkheden die je aandraagt zijn er inderdaad.
  De praktijk is echter helaas zo dat het op papier perfect klopt.
  De realiteit is vaak van een heel ander kaliber,uitslag wordt genegeerd,belanghebbende en oprecht geinteresseerde burgers worden beleefd glimlachend aangehoord.
  Vervolgens verneemt men gedurende een periode niets,en dan ineens komen er een aantal A4tjes volgeschreven, en na deze een aantal keren gelezen te hebben,staat er: ik was significant witter.
  Ik heb er een aantal op interne mails van Koen gelezen.
  DWZ de vragen vanuit de raad.
  Hij is er een uitblinker in,dat zegt voor mij ontzettend veel.
  Het interesseerd ze niets,ze zijn intussen zo ver gevorderd met hun vage ondemocratische spelletjes.
  Ze zien zelfs de rook die erboven hangt niet meer.
  Laat de film van de afgelopen jaren maar draaien,het is onvoorstelbaar.
  En het zit er nog steeds straffeloos.

 11. Wat weten jullie het allemaal beter zeg. Raar dat jullie niet de baas zijn in het land.. oh wacht jullie zitten alleen vanachter je pc te schreeuwen.. lekker bezig..

Comments are closed.