“Den Helder is toe aan een rookvrije generatie”

23

Den Helder – Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend zijn. Dit kan het beste in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en met het goede voorbeeld om je heen. Daarom wil de gemeente dat bij de start van het sportseizoen in september zoveel mogelijk sportaccommodaties rookvrij zijn. Woensdag spraken 27 sportverenigingen en eigenaren van sportaccommodaties samen met de gemeente de intentie uit om te komen tot rookvrije sportparken.

“We hebben met elkaar uitgesproken dat we graag rookvrije sportaccommodaties willen hebben”, laat wethouder Peter de Vrij weten. “Den Helder is toe aan een rookvrije generatie. Dat houdt niet alleen in dat je als overheid uitlegt waarom kinderen niet aan roken zouden moeten beginnen. Het houdt ook in dat we zorgen voor een zo veel mogelijk rookvrije omgeving. Zeker op plaatsen waar je bezig bent met je vitaliteit en je plezier.”

“Daarom zet het college in op rookvrije gemeentelijke sportaccommodaties bij de start van het nieuwe sportseizoen, in de hoop dat vele andere sportaccommodaties zullen volgen. Ik ben dan ook blij dat zo veel clubs en eigenaren het met ons eens zijn en hetzelfde doel willen nastreven.”

Omslag
Daarnaast worden de clubs ondersteund met materialen. “Ook gaan we meerdere gesprekken aan en geven we mee hoe we samen naar buiten kunnen treden over rookvrij sporten.” De wethouder begrijpt dat de omslag er niet binnen een dag is. “We willen er met elkaar positief in staan. Samen bespreken welke communicatie goed werkt, wat je kunt doen bij weerstand en hoe je elkaar kunt aanspreken. We weten zeker dat iedereen het beste voor heeft met de gezondheid van zijn leden, maar dat een gewoonte veranderen wel veel aandacht en geduld vergt”, stelt De Vrij.

”In elke fase van het opgroeien willen we kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst.”

23 REACTIES

 1. Den Helder is ook toe aan politieke vernieuwing ben benieuwd wat we eerder krijgen, rookvrije generatie of nieuw college

  • We hebben met elkaar afgesproken is ver bezijden de waarheid, overigens zou een nieuw college te waarderen zijn.

 2. Jaarlijks overlijden er in Nederland 20.000 mensen als gevolg van roken. Dat zijn er veel meer dan alle sterfgevallen in het verkeer en door een bedrijfsongeval bij elkaar, en daar wordt alles aan gedaan om dit terug te dringen. Roken moet buitenshuis overal verboden worden.

   • Ben ik met je eens. Maar….. Cannabis valt niet onder de tabakswet. Het roken in het openbaar van cannabis is al verboden. Roken is inderdaad roken, maar hoever ga de wet of APV daar in

  • Roken gaat nooit verboden worden. De overheid verdient hier veel te veel geld aan, dat gaan ze echt niet zomaar opgeven. Ze praten wel, dat het niet goed is voor je en dat ze daarom allerlei maatregelen nemen, De eerste is natuurlijk accijnsverhoging. Zolang de staat nog geld verdient aan het roken wordt het niet verboden.

 3. Ik mag geen Zwarte Piet meer zijn, niet meer Roken, niet meer Drinken, geen Vuurwerk meer afsteken, geen Suiker meer eten, geen Kerst meer vieren enz. Maar wel tot mijn zeventigste werken, belasting betalen, en straks elke week naar een Moskee, en vooral geen bruin, zwart, geel, rood of wit meer zeggen. Hou toch op

 4. en wie gaat dat niet roken allemaal betalen?
  veel meer pensioenen die betaald moeten worden minus de belasting inkomsten op tabak.
  zin in de toekomst

  • Die belastingcenten gaan op aan de ziektekosten die door roken onstaan. Dus voordat die belastingcentjes aan de pensioenen worden uitgegeven zijn ze in rook opgegaan.

  • De totale kosten van roken zijn circa 20x hoger dan de opbrengsten aan tabaksaccijnzen. Roken is een netto kostenpost van enkele tientallen miljarden euro’s.
   Als we alle rokers van hun verslaving afhelpen kunnen we de VWS begroting halveren.

 5. Heel goed. Roken is enorm dodelijk. Maris je haalt er allemaal zaken bij die er niet toe doen. Zwarte Piet is zwart en blijft zwart.

   • Dat klopt dus niet, dat is een bedenksel om de mensen de stuipen op het lijf te jagen. De foto’s die we toen zagen, van de zwarte longen die van het roken zouden komen, waren eigenlijk longen van werkers in kolenmijnen.

    • Inderdaad, Ik heb de longen van mijn vrouw bij een onderzoek van de longarts, via een scopie aan de binnenzijde gezien . Hoewel mijn vrouw een verwoed rookster was , zagen de longen er alles behalve zwart uit.

 6. Gek dat Petertje zich druk maakt om roken, en niet om alcohol. Oh nee…. daar maakt hij nog graag gebruik van door in diverse clubgebouwen de gratis consumptiebonnen binnen te harken…. al jaren.

 7. Lekker betuttelend, laat die mensen toch lekker genieten van hun sigaartje of sjekkie. Nu ook nog doodskoppen en smerige plaatjes op dikmakend voedsel, bijvoorbeeld op voedsel van de mac etc? Die mensen met zwaar overgewicht zorgen ook voor een hoge kostenpost. Ooh wacht laten we alcohol ook verbieden, onze harddrug nummer 1 ongelukken en medische toestanden daardoor zorgen ook voor hoge kostenposten. Ik zelf rook niet maar hoe de rokende medemens wordt gediscrimineerd is gewoon belachelijk. Verder ben ik het met Maris ééns, je mag hier straks niks meer behalve werken tot je 70e en met een beetje massel voor hun val je daarna dood neer.

  • er is naast werken tot je 70e nog wat dingen die je wel mag doen hier, mond houden en enorme hoeveelheden belastingen betalen

   • 1 keer per jaar , kan je wat van die enorme hoeveelheid afknabbelen, via de belasting aangifte .Beetje puzzelen en uitzoeken, valt er misschien nog wat geld uit te halen voor een zakkie popcorn en een potje bier .Heb je toch nog wat . Niet teveel terug vragen, anders blijft er niets over om Scholte te kunnen betalen.

     • Beetje puzzelen RB, Belasting almanak erbij , onder de pagina aftrekposten , moet je eens kijken wat je nog af kan trekken van die berg die je betaald.

Comments are closed.