Energiefraude bij Helderse horecabedrijven

14

Den Helder – Er is energiefraude ontdekt bij Helderse horecabedrijven. In totaal zijn een vijftal horecazaken gecontroleerd in Den Helder. Drie horecazaken zijn betrapt op energiefraude. De fraude kwam aan het licht tijdens een gezamenlijke controle van toezichthouders van de gemeente, medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), Liander en de politie. De controle vond vorige week plaats.

Drie horecazaken bleken te frauderen met energie. Een van de zaken is meteen afgesloten van stroom en gas. De eigenaren kunnen allen een boete tegemoet zien. Bij de andere twee bedrijven constateerden de controleurs enkele kleine overtredingen van de Drank- en Horecawet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (de wet over de omgevingsvergunning). Hiervoor krijgen de exploitanten een officiële waarschuwing.

De horeca is een gevoelige branche als het gaat om ondermijnende criminaliteit. Daarom hebben gemeente en politie hier extra aandacht voor door regelmatig controles uit te voeren.

14 REACTIES

 1. Ze moeten toch een manier vinden om de Koningstraat leeg te krijgen. Je kan niet alles meenemen en verhuizen naar Willemsoord . Dat wil Broekmans die daar de skepter zwaait niet hebben. Bovendien , komen ze dan ruimte tekort voor hun “hard” werkende ambtenaren.

 2. Koen is altijd rap om een pand te sluiten als er een paar wietplantjes in de vensterbank staan. Zelfde geldt voor de Bierbron, ook een horecapand. De vorige keer greep hij niet in toen er energiefraude werd ontdekt bij diverse shoarma zaken en nu weer hetzelfde. Om een horeca vergunning te krijgen moet je van onbesproken gedrag zijn. Dus in de lijn hoort Koen de vergunningen in te trekken. Daar hij dit niet doet bekruipt mij het gevoel dat het wederom om dergelijke zaken gaat waar uitbaters het voor het zeggen hebben die tot minderheden behoren. Daar heeft Koen een zwak voor. Denk maar aan de omstreden vergunning Antiliaans Carnavalsfeest in het Wijkhuis waar een dode te betreuren viel. Willekeur dus van onze Koene Ridder.

  • Zover ik weet zijn de vergunningen destijds wel ingetrokken, ze staan nu op de naam van iemand anders. En de Bierbron is destijds opnieuw gesloten omdat daarmee gerommeld werd, de oude vergunninghouder zat zich met het beleid van de nieuwe vergunninghouder te bemoeien, en dat mag niet. Oftewel, je kan van Koen denken wat je wilt (wat mij betreft is dat zelden positief), maar hij heeft het wel netjes gedaan in deze, volgens de letter van de wet.
   Wat de vergunning van het Antilliaanse feest betreft, waarom denk je dat die is aangevraagd door een minderheid? Het feest was in het buurthuis, het is dan ook het buurthuis dat de vergunning aan moet vragen, voor een minderheid!
   Wat deze recente zaken betreft zal er denkelijk een dezer dagen bekend worden gemaakt dat de vergunningen in zijn getrokken, nadat de juiste procedure is gevolgd wordt het bekend gemaakt via een persbericht. Als deze vergunninghouders een beetje verstand hebben ligt er nu al een spoedaanvraag bij de gemeente voor een andere vergunninghouder.

   • Als je het stuk goed leest is het willekeur. Dacht je dat familieleden die de bedrijven hadden overgenomen niet onder auspiciën van de oude uitbaters stonden? En er wordt gesproken over sancties bij één van die tenten. Niet over sluiten van de tent en intrekken van de vergunningen. En inderdaad, het Wijkhuis heeft de vergunning ontheffing sluitingstijd aangevraagd tot liefst acht uur in de morgen. Had Koen aan jou een vergunning verleend denk je?

 3. Je hebt grotendeels gelijk Peter,je had het onderhoud met Don-Quichot al aangevraagd moeten hebben.

 4. Als burger verwacht je toch dat er duidelijkheid gegeven wordt. Dit persbericht lijkt wel een puzzel! Een van de drie zaken is afgesloten, dan vraag je je toch af wat die andere twee wel niet op hun geweten hebben (of is het te ridicuul om te benoemen?) Ook de andere overtredingen maken mij nieuwsgierig omdat ik in dit verband de meest kinderachtig handelingen heb gezien. Er komen verkiezingen aan en de VVD (Koen) wil zich weer daadkrachtig voordoen.
  Aanrader berecht die Haagse VVD oplichters eens, dat is pas een stemmen trekker!

  • Koen doet zich juist niet daadkrachtig voor. Ze zijn van de energie afgesneden door de leverancier. Niet door Koen. Die laat het na om de vergunningen in te trekken juist. Daarom vermoed ik dat het wederom shoarma tenten gaat.

 5. “De horeca is een gevoelige branche als het gaat om ondermijnende criminaliteit.”

  hmm…., ondermijnende criminaliteit …. on-der-mijn-en-de _ cri-mi-na-li-teit …., ik zou bijna zeggen ik weet het antwoord.
  Politiek …., is dat eigenlijk ook een branche stel ik mijzelf gelijk als vraag …., of kun je dat niet vergelijken met de restaurant branche of bouw- en vastgoedbranche…. hmm. 😉

Comments are closed.