Geen afdelingen, maar teams bij ‘nieuwe’ gemeente

10

Den Helder – De gemeentelijke organisatie wordt platter, dat wil zeggen er komen minder managementlagen. Per 1 april zou de nieuwe opzet een feit moeten zijn.

De gemeente Den Helder wil een organisatie zijn die ruimte biedt aan ontwikkeling van werknemers, waar mensen graag willen werken en die ook dicht bij de bewoners staat en met hen wil samenwerken. Om dat te bereiken stelt het college van B en W een aantal wijzigingen voor. De afdelingen worden opgeheven, de teams worden de basis van de organisatie. Het aantal teams vermindert van 20 naar 13.

De verantwoordelijkheden worden zo laag mogelijk in de organisatie gelegd, teamleiders worden vooral een coach van medewerkers en begeleiders van processen. Of de wijzigingen banen gaat kosten is vooralsnog niet duidelijk. Ze zijn nu ter advies voorgelegd aan de medezeggenschapsraad van de gemeente.

10 REACTIES

 1. Wat gebeurt er met het overschot aan 7 teamlijders vraag ik mij dan af; aanstellen als ‘coach’ misschien ?
  Oude wijn in nieuwe zakken, of oude zakken met ‘nieuwe wijn’ ….
  Ze drinken een glas, ze doen een plas en alles blijft zoals 1 april ! 😀

 2. “De gemeente wil een organisatie zijn die dicht bij de bewoners staat en met ze wil samenwerken.”
  Vanavond raadt het college de gemeenteraad aan geen inspraak en referendum aan de bewoners te bieden over de stadhuisplannen.

  • HA,HA, Ja Henk , en dan een stadhuis plannen op de rand van de stad op een oud werfterrein. Je moet er maar op komen . Als je straks vanuit Julianadorp naar het stadhuis moet , en je bent afhankelijk van openbaar vervoer, ben je al een halve dag kwijt en dan heb ik het nog niet over de kosten,. HOEZO !!! Dichter bij de mensen. Bewoners van huisduinen hebben helemaal geen OV.Die moeten met de auto of de fiets. Je zal beide maar niet hebben , kan je gaan lopen.

  • https://www.managersonline.nl/nieuws/20144/goed-managen-its-all-in-the-mix-.html
   Leiding geven is geen vak, maar een gave. Niet iedereen beschikt na het volgen van een opleiding de juiste competenties om een goed leider te zijn. Jongeren hebben andere vormen van aansturing nodig dan ouderen. De wereld verandert en de leiderschapsstijlen zullen hierop aan moeten sluiten.Voor hen die de gave hebben zal dit niet moeilijk zijn, zij voelen het wel aan. Voor de andere groep zal het hard werken worden. De conservatieve leiderschapsstijl is passé en zal plaats moeten maken voor andere stijlen. Geneuzel lijkt het mij geenszins.

 3. Heeft U al aan de medewerkers gevraagd wat zij er van vinden?
  Uit het bovenstaande ontgaat het mij volledig wat het positieve effect hiervan is.
  Zeker de begrippen samenwerken en dichter bij de bewoners staan moet er bij dit college nogal wat bij gebracht worden.
  Zeker inderdaad het advies betr. inspraak/referendum stadhuis voor vanavond,het college is niet gecharmeerd
  democratisch denkende burgers.

 4. Ik proef hier de invloed van VVD prominent mevr. Bais die dit kunstje heeft afgekeken bij de gemeente Hollands Kroon. “het nieuwe werken met zelfsturende teams”, noemen ze dit bij onze buurgemeente…. Nu de rest van dat programma nog en een nieuw gemeentehuis wordt in zijn geheel overbodig.

Comments are closed.