Instant Family

2

Den Helder – Een komedie over adoptie, dat komt niet vaak voor; meestal valt zo’n onderwerp in de categorie drama. Regisseur en scriptschrijver Sean Anders is echter ervaringsdeskundige op dit gebied. Na rijp beraad met zijn vrouw adopteerden zij drie kinderen en in Instant Family gaat het over een echtpaar met, hoe is het mogelijk, ook drie adoptiekinderen.

“De basis is goed…”, mompelt Ellie (Byrne) in bijzijn van haar man Pete (Wahlberg) als zij in een krot van een woning staan. Met hun bedrijf Wagner Renovations kopen ze oude huizen op, renoveren deze tot paleisjes en verkopen ze door voor een goede prijs. Ze zien dit huis wel zitten voor Ellie’s zus Kim (Rachel), maar die wil haar baby niet in zo’n krot laten opgroeien, meldt zij laconiek. Ze moet trouwens nog zwanger worden!

Uiteindelijk wonen Pete en Ellie zelf in het huis en de suggestie van haar zus dat ze vast ook kinderen willen, heeft wat teweeg gebracht bij Ellie. Die komt op een site met kinderen die in tehuizen opgroeien in afwachting van een adoptiegezin. Ellie is ontroerd door de verhalen, steekt idealistisch in elkaar, en na wat tegenstribbelen laat Pete zich overhalen en bezoeken ze een informatiebijeenkomst over adoptie.

De beren
Ze gingen voor één en het werden er drie; de 15-jarige Lizzy (Moner) komt niet alleen. Broertje Juan (Quiroz) en zusje Lita (Gamiz) komen mee, net als een tas vol met beren. “Dat zijn de rechtbankberen, na ieder bezoek aan de rechtbank kregen we een beer” horen de adoptie ouders. Een boodschappentas met beren en een rugzak vol ellende slepen de kinderen met zich mee en dat is de start van een totaal ander leven voor beide partijen.

Het is niet te hopen dat het script van Sean Anders biografisch is, want dan heeft hij wel een enorm zwaar leven achter de rug! In Instant Family loopt het aanvankelijk idealistische gezinsleven al snel veel schade op en zijn de drie kids niet te hanteren. Aardig over de top en dat is toch wel een uitdaging voor met name de kinderrollen. Zij zetten heel geloofwaardig de lastige karakters neer en spelen zowaar de oudere cast bijna weg van de set!

Een drukke film met grappige momenten erin, maar ook een beste portie drama. Rose Byrne speelt haar rol als moeder erg overdreven, dat had wel iets minder gekund. Geen idee of het er zo aan toegaat in de (Amerikaanse) adoptiewereld, het is wel schrikken en bezint voordat je eraan begint; kijk deze film zouden wij zeggen.

Jeugdkomedie
De kijkwijzer geeft 9 jaar aan voor deze film en dat advies had de moeder met haar zoontje van zeven beter aan kunnen nemen. Veel last gehad van het mannetje die constant door de film heen praatte en niet stil kon blijven zitten, de film boeide hem voor geen meter. Dat was wel het geval met de jongeman en jongedame van 12 jaar, die ervan genoten, hun reactie was dat zij hem ‘superleuk’ vonden. En daarmee komen we bij de doelgroep, hij is vooral geschikt voor de jeugd vanaf een jaar of tien. Categorie jeugdkomedie met een scheut drama, je moet ervan houden.

Regie: Sean Anders
Met: Mark Wahlberg, Rose Byrne, Isabela Moner, Julianna Gamiz, Gustavo Quiroz, Allyn Rachel, Margo Martindale
Kijkwijzer: 9 jaar

2 REACTIES

    • Nee Giny, dit is geen geschikte film voor jullie! Heb wel een filmtip: in Schagen draait Green Book, die zagen wij gistermiddag en dat is een geweldige film, genomineerd voor vijf Oscars. Gewoon gaan zien!

Comments are closed.