Leegstand in binnenstad toegenomen

37

Den Helder – Het aantal vierkante meter winkelruimte in de binnenstad dat leeg staat is de afgelopen jaren niet af-, maar toegenomen. Dat blijkt uit het koopstromenonderzoek dat recent werd gepubliceerd. In totaal stond in september 2018 27 procent van de beschikbare winkelruimte in het centrum leeg, twee jaar eerder was dat 24 procent.

Volgens cijfers van Locatus betreft het in totaal 9.444 vierkante meter winkelvloeroppervlakte, tegenover 8.354 in 2016. In aantallen winkels steeg de leegstand van 44 naar 52. Ook in De Schooten nam de leegstand toe, van 100 naar 812 vierkante meter (1 naar 5 winkels) en in Nieuw Den Helder was er sprake van een stijging van 1.025 naar 1.080 vierkante meters (6 naar 7 panden).

In Julianadorp nam de leegstand in dezelfde periode juist af, zo blijkt uit de cijfers. Waar in 2016 nog 775 vierkante meter winkelruimte leeg stond, was dit in september vorig jaar gedaald tot 545 vierkante meter. En het Ravelijncenter zag de leegstand met de meeste meters dalen, namelijk van 2.949 naar 1.990 vierkante meter. Dat is overigens gerealiseerd door de invulling van 1 winkelpand.

Waardering
Hetzelfde onderzoek keek ook naar de waardering die bezoekers aan het winkelaanbod van de winkelgebieden gaven. Het Ravelijncenter kreeg gemiddeld een 7,6. Julianadorp een 7,7 als waardering, Nieuw Den Helder (Marsdiepstraat) een 7,4 en De Schooten een 7,3. Voor het winkelaanbod in de binnenstad hadden de bezoekers een 6,7 over.

Het onderzoek keek naar tal van aspecten. Klik hier om zelf alles te bekijken.

37 REACTIES

  • Ja, je kunt de ondernemers in de stad er niet de schuld van geven….
   Het is voor Den Helder belangrijk om een goed lopend ondernemersloket te hebben met een accountmanager die actief opzoek gaat naar nieuwe bedrijven. En zo moeilijk is het niet, om bedrijven te faciliteren die zich in onze stad willen vestigen.
   Ook is het ongezond dat woningstichting inmiddels eigenaar is van de helft van het commercieel vastgoed. Met een m2 prijs die voor Den Helder veel te hoog ligt.
   En Zeestad, tja alleen al dat ze zich bemoeien met ondernemers is al schadelijk.
   Woningstichting, gemeente en Zeestad moeten wat minder op stoel van ondernemer gaan zitten en stoppen met ondernemers verplichten om gevels “op te knappen”. Je krijgt met een opgeknapt geveltje echt niet meer klanten. Die komen voor een product en niet om naar gevel te kijken.
   Dus ja RB gemeente, woningstichting en Zeestad zijn in hoge mate verantwoordelijk voor leegstand.

   • JE kunt duizend mooie geveltjes maken maar het grote mankement is het ontbreken van sfeer in de binnenstad en het negatieve beeld van Den Helder. Als dat verandert dan krijg je ook meer winkelend publiek.

 1. Ook in Alkmaar ?Schagen? En in vele andere steden ? Tjonge, dan hebben ze wel een hele grote vinger in een heleboel pap. Waar halen jullie die fantasie vandaan.

  • Nu kom ik regelmatig in Alkmaar, Vooral als het daar feest is ( Alkmaars ontzet b.v ) Dan is het daar een levendigheid van jewelste. Maar al lopende , zie je toch links en rechts een heleboel leegstand. Als ik door de straatjes loop tussen de gedempte nieuwe sloot de Langestraat en de Laat, Dan kom je toch echt grote leegstand tegen., evenals in de genoemde hoofdstraten Langestraat en Laat.Dus kan je constateren dat het daar ook niet zo best gaat. In Schagen , heb ik enige leegstand in het MAKADO gezien , ook die ontkomen niet aan de terug loop van winkels.

 2. Overal in Europa, zeker in provincie steden zie je lege winkelruimten.
  De grootste winkelketens hebben het moeilijk,krimpen hun assortiment in,proberen met een nieuw imago naar buiten te treden of vallen om.
  De consumptie markt is de afgelopen 20jr giga veranderd,dat is een feit.
  Om nu te gaan wijzen in deze stad naar bepaalde organisatie,s als mede veroorzaker van deze leegstand vind ik wel erg simpel.

 3. Absoluut is dit geen schuld van Woningstichting, Zeestad en Gemeente. Den Helder loopt leeg m.n. met mensen die een hoog bestedingspatroon hebben. Daarnaast natuurlijk de online verkopen wat een grote concurrentie is voor de reguliere winkeliers. De fout ligt 20 a 30 jaar terug. Toen dacht Den Helder naar 80.000 inwoners te kunnen groeien en ging men achterover leunen. Nu pas wordt het Stadshart aangepakt wat te laat is. Vertrokken bewoners komen niet meer terug. Destijds hadden ze deze acties al in moeten zetten.

  • Juist, straks zitten we met een vernieuwd centrum, maar we hebben geen bewoner meer die er komt. En dan kun je wel schreeuwen de Marine gaat uitbreiden, maar…. dat duurt nog jaren. En wie weet klapt de economie in die tijd ook weer in elkaar .Den Helder , heeft voor een heel groot deel altijd van aanwezigheid van de Marine geprofiteerd.

 4. Ik vind het in dit geval ook wat vreemd om de WS, de gemeente of Zeestad hieraan de schuld te geven. De consument, en cq de markt, verandert nu eenmaal. Waar je vroeger nog je stereo, wasmachine of ijskast in een winkel kocht en aangewezen was op het advies van de verkoper zoek je nu een product op ‘best gewaardeerd’ kwalificaties, leest een ruim aantal reviews en koopt daarna online, wat meestal een flink stuk goedkoper is dan kopen in de winkel, en je product wordt net zo goed geïnstalleerd en de oude afgevoerd. Waar je vroeger nog je LP’s, CD’s of DVD’s in een winkel kocht wordt dat tegenwoordig veel geluisterd, gekeken via diensten als Spotify en Netflix. En naarmate jongeren wegtrekken uit een buurt/gemeente verandert het koopgedrag ook, een oudere heeft zijn huishouden al compleet en ieder jaar nieuwe kleren, nieuwste mode of voor de kinderen, dat hoeft ook niet meer. Dus zo gek is het niet als winkels verdwijnen nadat de vraag naar hun producten is verdwenen. En hoe hoger de huur, hoe sneller dat gaat.
  Wat dat aangaat ben ik wel blij dat in ieder geval de gevels wat opgeknapt zijn, leegstand en half verrotte gevels, dat is pas echt een mistroostige en tot weinig inspirerende aanblik.

 5. Jongeren met wat geld kunnen prima een normale boekwinkel en een normale muziekzaak runnen. Schenk er een kopje koffie bij. Te gek voor woorden dat een stad van 55.000 inwoners, met groot achterland, die niet heeft. Waarom moet ik als musicus naar Schagen voor gitaarsnaren en muziekboeken?? Jongeren moeten niet alleen wegtrekken naar de dure, overvolle randstad, maar hier ondernemen, in frisse lucht, met betaalbare huizen. En lef hebben. Ze zijn er wel…. Flow, Land’s End, Deugeniet, Da Gino……..

  • Met een boek- of muziekwinkel valt toch geen droog brood meer te verdienen. En zeker voor jongeren is dat helemaal niet aantrekkelijk om daar geld en tijd in te steken.

  • Ja, je moet tegenwoordig over een aardig portie moed en lef beschikken om in welke stad dan ook iets te beginnen. Daar heb je groot gelijk in . Maar…. de schoorsteen moet ook roken en er moet eten op de plank komen . En als dat niet lukt is het snel over en uit.

 6. Dat zou je moeten vragen aan Jeroen, die destijds de muziekwinkel van de Heer en Mevrouw Rijkers in de Koningstraat over heeft genomen. Maar nu ook alweer weg is daar. Wij hebben hier altijd muziekwinkels/Pianozaken gehad. Misschien hebben zij het economisch ook niet kunnen redden. Ik weet het niet. Het is nu eenmaal een artikel , wat je niet in elk huishouden tegenkomt.

  • Als Piet Beers het prima kan redden als muziekwinkel in het veel kleinere Schagen, dan kan het hier ook. Den Helder is een heel muzikale stad: 20 podia, 1600 muzikanten op de Dag van de Muziek, Texel, toeristen….

   • Schagen, heeft een veel groter achterland dan Den Helder. Het ligt in ieder geval centraler ten opzichte van alle dorpen er om heen.

    • Nummer drie topuitjes Noordholland: De Juttersmarkt. Muziek, boeken? Niet te vinden.

   • Schagen is niet hetzelfde als Den Helder. Kijkt u eens op een mooie zomeravond hoeveel mensen er in Schagen op terrasjes zitten, ook met koopavonden. Hoe gezellig het daar is. Dat heb je in Den Helder helemaal niet, op koopavond kun je er een kanon afschieten.

    • Schagen heeft ook iets wat wij hier niet meer hebben . Een historische mooie binnenstad met een grote kerk in het midden met daar rondom heen horeca met terrasjes. Onze stad heeft in de oorlog verschrikkelijk met bombardementen op zijn donder gehad. Daarbij hadden wij in die tijd een hoop ongenode gasten , die het nodig vonden om het overige nog eens te gaan slopen. Na de oorlog bestond Den Helder als stad bijna niet meer en het heeft heel wat gekost om het weer op te bouwen. Dat was geen vernieuwing maar een herstel van wat verloren is gegaan. Dus qua historie is er een hoop weg en kunnen wij wat dat betreft nooit tegen deze oude stadjes/steden op. Alkmaar , precies hetzelfde de kaasmarkt met het waaggebouw met daarom heen de horeca met terrasjes, loei druk ! Dat hebben wij niet en krijgen dat ook niet. Kijk eens naar Hoorn en Enkhuizen met hun VOC binnenstad. Een genot om daar te zijn tijdens b.v. de lapjesmarkt e.d. Dat kennen en kunnen wij hier niet .Alleen al de Juttersmarkt en zijn tegenhanger de Schager markt , een hemelsbreed verschil. En eerlijk gezegd , ik ga liever naar Schagen naar die markt als hier.De Juttersmarkt is te voorspelbaar geworden.

     • Gaarne wil ik even opmerken dat de meeste schade aan gebouwen in WW2 is veroorzaakt door onze geallieerde vrienden.Die waren met de stand der techniek in de jaren 40 niet in staat om hun bommen binnen een rechthoek van 300 bij 500 meter te mikken.( afmeting Wilmsoord).De grootste afbraak door onze overheersers betrof “de oude helder”.Hadden die dat niet gedaan dan was dat stadsdeel nu inmiddels wel geveld door de slopershamers van Woningstichting /Zeestad.Zie de sluisdijkbuurt,omgeving Vroonstraat etc etc.Dus rouwen om een historische “verdwenen/vernielde” binnenstad is niet geheel op zijn plaats.

  • Klopt inderdaad dat Jeroen de winkel overgenomen heeft. Net in het jaar vóór de grote opkomst van internet-verkoop. Helaas voor kleine lokale muziekwinkels lastig om mee te concureren omdat hun inkoop lager ligt door ‘bulk-afname’. Daarnaast is Den Helder een zeer kleine doelgroep. Schagen ligt veel centraler en heeft een groter afname gebied, ook de mensen zijn anders. Hier ligt de gunfactor behoorlijk lager denk ik. Als we meer mensen hadden van de generatie van Henk; de winkel-kopende mensen, dan was er nog steeds een muziekwinkel in Den Helder. De online wereld heeft het overgenomen, in de afgelopen jaren moesten in heel Nederlands heel veel muziekwinkels de deuren sluiten. Gelukkig bestaat Jerome nog steeds, alleen dan in een dienstverlenende vorm; gitaarreparaties. En de muzikant kan evengoed nog terecht voor snaren, tuners e.d. Muziekboeken.. tja dat is toch wel iets wat helemaal aan het verdwijnen is, ook dat gaat voornamelijk online.

 7. Waar ik me over verbaas is dat er 10 jaar geleden een visie is ontwikkeld waarmee men nu druk bezig is deze te realiseren. En volgens mij is er wat aan de hand met deze visie, de wereld is verandert. Deze visie is voornamelijk gebaseerd op de behoefte van de bewoners van deze stad. De teloorgang van de detailhandel zag men al in de verte aankomen echter DH hield vast aan het idee van mooie gevels en opgeknapte straten en meubilair. Dan komen ze vanzelf wel, helaas de realiteit is anders. De jeugd trekt weg en het aantal bewoners daalt. De ambitie ligt nog steeds in het nautische, echter wie zit daar op te wachten ? Ja, de oude bewoners (55+), die vinden het prachtig. Ohhhh, zo mooi die oude tijden. Alleen in de toekomst is hier weinig behoefte aan. Den Helder wordt zo langzamerhand een 2de Zuiderzeemuseum. Ik geloof dat Den Helder zich alleen nog kan ontwikkelen in het toerisme als groeimodel en dan moet je iets brengen waar de nieuwe generaties behoefte aan hebben. Kunst en cultuur kunnen hier een belangrijke bijdrage in hebben, jammer dat dit zo gevoelig hier in DH ligt. Maak het moderner i.p.v. dat gedateerde uit het verleden. Is de WS, de Gemeente of Zeestad hier verantwoordelijk voor, in zeker mate wel. Zij hebben tenslotte de kaders neergezet en houden zich vast aan de huidige ontwikkelingen. De tijden dat je 10 jaar verder kon kijken in de glazen bol zijn voorbij, anticiperen op het heden is veel belangrijker.

  • Deels met u eens JB, alleen jammer dat u alleen aangeeft wat er volgens u mis is maar niet kunt aangeven wat er dan wél zou moeten komen alleen dat kunst en cultuur hier een belangrijke bijdrage aan kunnen hebben maar niet in welke vorm en we weten beiden dat bijvoorbeeld dat museum in het postkantoor alleen de gemeente ook niet gaat redden, daar is vele malen meer (interessants) voor nodig, maar wat? het gros toerisme hier in de noordkop komt voor het strand, vandaar dat ze ook met drommen naar het nabije eiland en Julianadorp en zuidelijker gaan, is het misschien wat om een mooi breed strand op te laten spuiten langs de hele Heldersche zeedijk? als de toeristen daar eenmaal zijn bloeit de rest vanzelf ook weer op, campings, hotels, er zal meer dag-horeca verschijnen, de terrasjes zullen weer vol zitten, winkels zullen meeprofiteren, jeugd zal niet meer wegtrekken, etc etc, het belangrijkste is dus de toerist hier krijgen en vasthouden, ik weet niet hoe, u wel?

   • Beste RB, de oplossing is altijd lastiger te vinden dan de kritiek. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de antwoorden ook niet paraat heb. Soms zie ik wel eens wat langskomen en dan denk ik, mwoahh, dit heeft wat. Zag eens een impressie van het postkantoor getekend door Monique Dozy geloof ik, een soort poppodium, los van alle commotie het Scholte museum waar dan ook had een bijdrage kunnen zijn, het idee van die brug op de dijk, het Bugatti museum op Willemsoord, de ontwikkeling van de Nollen, in dit soort ideeën zit wel potentie en nogmaals ik heb alle begrip voor de problemen en de gedachten die er over deze projecten zijn. Wat als eerste wel zou moeten gebeuren is een analyse voor wat nodig is, ik heb eerder de DESTEP analyse al genoemd. Nu volop inzetten op een plan van 10 jaar geleden lijkt me zeker geen goed idee. Even weer op de handen gaan zitten en kijken wat nodig is. Wel ben ik van mening dat we jeugd mee moeten laten denken en het niet aan de oude knarren alleen moeten overlaten,ter info, behoor zelf ook tot deze laatste categorie. Zoals je zelf ook al stelt, de toekomst ligt in het toerisme. En niet in die haven (PvDH) in het kanaal, oeps, even een stukje cynisme. Dus misschien in plaats van meer kritiek, zou ik willen voorstellen met het spuien van ideeën op dit forum, hoe krankzinnig ook, je weet nooit wat er van komt. Een windmolen op het voormalig Vinkenterrein met een houtzagerij als onderdeel van een leer-werk traject of op een andere locatie ???? Out of the box denken vind ik een vreselijk uitdrukking, maar doe eens gek.

 8. Het probleem met deze gemeente is dat een groot deel van de lokale politiek gelooft dat Den Helder qua inwonertal nog gaat groeien. De realiteit is echter dat we een krimpgemeente zijn en zullen blijven met een bevolking met een heel laag gemiddeld besteedbaar inkomen. Den Helder trekt met alles weer een veel te grote broek aan. We zijn als gemeente al die jaren veel te afhankelijk geweest van de Kon. Marine en het offshore gebeuren. We moeten veel meer gaan investeren in toerisme want onze stad heeft best wel wat te bieden en dagjestoerisme is er het hele jaar door. Veel ouderen gaan er een dag op uit met de trein. Maar ja, dan moet Den Helder wel weer goed bereikbaar zijn met de trein….

  • wat mankeert er aan de treinverbinding van Den Helder?
   iedere 30 minuten komt er één aan en vertrekt er één van sochtends vroeg tot savonds laat, niks mis mee dacht ik

 9. Als Helderse muzikant moet ik helaas stellen dat wij zelf mede schuldig zijn aan het verdwijnen van de muziekwinkel.
  De kritische muzikant vereist dat hij/zij ook de duurdere grotere merken kan kopen en ook nog voor een lage prijs!
  Deze grote merken (Fender en Gibson bijvoorbeeld) hebben ook nog eens allerlei kostbare voorwaarden waar de winkelier aan moet voldoen.
  Dit is praktisch niet te doen voor de kleinere winkels en die kunnen dus die merken niet voeren en dus……………….gaan we of online bestellen of naar de grotere kapitaalkrachtige muziekwinkels in het land.
  Met weemoed kijk ik dan ook terug dat ik op een zaterdagmiddag gewoon de stad inging en met een Fender gitaar terugkwam (of wat anders moois, nieuw of tweedehands). Nou ik erover nadenk, wat mis ik die goede oude tijden met mevrouw Rijkers zeg! 😉

 10. De Beatrixstraat opgeknapt? Als je de nieuwe gevels wilt zien,moet je omhoog kijken.Als je door de Beatrixstraat loopt is het nog steeds dezelfde saaie,grauwe,koude,winderige straat die het altijd al was.Op Zaterdagmiddag zijn bij een aantal winkels (de meerderheid zelfs),tussen 16.00 en 16.30 uur de lichten uit en de deuren op slot,heb dit zelf onlangs ervaren.Wat een koude en kille stad blijft Den Helder toch,hoe houd ik winkelend publiek (klantenbinding)? Niet op deze manier…

  • Dit is helemaal geen kritiek RB. Slechts een observatie van een feit. Waarom de ondernemers na 16.00 uur hun deuren sluiten is omdat er geen of te weinig (kopende) klanten zijn, dat kan een kleuter nog bedenken. Het is al vele jaren een probleem om hier een onderneming florerend te houden. Heldernaren zijn een zuinig volkje die een winkel vaak zien als een museum om hun tijd te verdrijven op de zaterdagmiddag en met lege tasjes huiswaarts keren. Het is de mentaliteit hier. Ook Zaandam, Delfzijl en dergelijke steden (stadjes) hebben hier last van. Negatieve connotatie die in zo’n stad heerst kan enkel door een goede en sterke politieke structuur en rechtlijnigheid bestreden worden, en zich niet laten ringeloren door dezelfde zuinige eeuwige dwarsliggers die vooruitgang belemmeren. Deze stad is prachtig om zijn ligging en natuur en heeft veel uitgangspunten om er iets van te maken. Zoals het dijkproject doorzetten wat eerder hier is getoond, maw de unieke ligging van deze stad benutten om daar trekkracht van toeristen mee te beogen. Met het project ‘Cape Holland’ dacht men hier een kopie te maken van een andere succesvolle stad en dat heeft niet gewerkt. Den Helder is een stad op zich en dient zijn eigen unieke elementen naar boven en naar buiten te benutten. Een noord-westelijke stad met aan 3 kanten zee is voor mensen die een winkel willen opzetten uitermate moeilijk met een negatieve zuinige stadsbevolking en heeft daarom mensen nodig van buiten om deze stad wel te laten floreren.

   • ik ervaar het als kritiek, trouwens, de winkels openen om 09:00 ongeveer de deuren, als ze om 16:00 zouden sluiten is dat 7 uur open, vind ik best wel spijkers op laag water zoeken dat dit vroegtijdig sluiten de reden zou zijn dat het winkelend publiek weg zouden blijven uit de stad…. (ik heb het nog niet meegemaakt maar ik ga ook overdag winkelen en niet op het laatste moment nog even snel de vergeten boodschapjes halen voordat de winkels sluiten en daar zal de kritiek wel vandaan komen een keer een boodschapje misgelopen door eigenlijk wel eigen schuld)
    .
    en ook hier weer hetzelfde, u zegt dat er mensen van buiten de stad nodig zijn om te floreren, hoe krijgen we die hier dan en hoe houden we die hier, ook weer 0 oplossingen aandragen, zoals de meesten

    • RB,we moeten, volgens echt Helders gebruik, allemaal om 17.00 uur achter de gekookte piepers zitten zeker? En vervolgens moet om 17.15 uur de afwas klaar zijn….. Over bekrompenheid gesproken….

     • Dat de winkeliers hun sluitingstijden aanpassen ,later openen en vroeger sluiten, is niet meer of minder uit kosten besparend oogpunt. Het kost een hoop geld om een zaak open te houden als er geen tot weinig klanten zijn. De winkelier , moet zijn huur , gas en licht en de salarissen van hemzelf en zijn personeel in openingstijd bij elkaar weten te schrapen. zijn er geen tot weinig klanten , dan is het goedkoper om de zaak te sluiten dan om open te blijven. Let wel , dat winkel personeel vaak tegen uurloon werken en niet tegen een vast maandsalaris. Dus hoe minder uren de winklier moet uit betalen aan zijn personeel des te beter voor hem .

     • roodborstje wat een enorm kul argument, moeten de winkeliers (de kleine vaak ZZP en dus geen personeel omdat dat veel te duur is geworden in dit land) omdat u een verwend nest bent maar 24 uur poer dag open zijn omdat u het anders bekrompen vind, enorme egoïst dat u bent!!

Comments are closed.