Nieuwe motorenhal Nautisch College ‘kroon op het werk’

1

Den Helder – In een grote hal staan flinke motoren en hydraulische besturingssystemen te wachten op de vakkundige handen van de leerlingen. Het Nautisch College in Den Helder heeft de afgelopen tijd een ingrijpende metamorfose ondergaan. De dinsdagmiddag geopende nieuwe motorenhal vormt de kroon op het werk.

“Een jaar of tien geleden wilden we eigenlijk nieuwbouw voor ons Nautisch College”, vertelt bestuursvoorzitter Aad de Wit van het ROC Kop van Noord-Holland. “Dat is om verschillende redenen niet gelukt. Nou zeiden we: dan doen we het hier.” Vervolgens is zo’n beetje alles onder handen genomen. Er staan nu simulatoren waarmee je virtueel schepen kunt besturen. Zelfs de eigen Helderse haven staat in het programma. “Bijna tegel voor tegel hebben we hier alles omgedraaid en opnieuw opgezet. En de motorenhal die we vanmiddag openen, is de bekroning van dat werk.”

Kijk, deze zit los”, vertelt een leerling die met een grote scheepsmotor bezig is. Hij is blij dat de hal is vernieuwd. “Ja, ik vind dit echt leuk. Omdat je het in de praktijk ook gaat doen, is het belangrijk dat je het hier ook een keer krijgt.” En dat is precies waar het om draait, vertelt opleidingsmanager Gabriëlla Knufman: “Het is heel belangrijk. Leerlingen in het mbo zijn doeners. Ze zijn gebaat bij contextrijk praktijkonderwijs. Nou, met deze aanwinst, deze motorenhal, kunnen ze naar hartenlust werken, sleutelen in de context van het beroep.”

Meer studenten
De nieuwe faciliteiten zijn niet uitsluitend een aanwinst voor de leerlingen. De school zelf hoopt er meer studenten mee aan te trekken. “Er zijn maar weinig maritieme colleges in Nederland, dus wij trekken leerlingen van heinde en ver”, zegt De Wit daarover.

“We hebben ook met de woningstichting geregeld dat leerlingen van ver onderdak hebben. We doen er dus alles aan om leerlingen aan ons te binden en ja, dan helpt het enorm als je zulke praktijkfaciliteiten hebt.”

1 REACTIE

Comments are closed.