Noors bezoek onder de indruk van Museumhaven

2

Den Helder – Een grote Noorse delegatie die eerder deze maand een bezoek bracht aan Museumhaven Willemsoord gaf aan zeer onder de indruk te zijn van het nautisch kwartier op het voormalige marinewerfcomplex. Maar ook vonden zij het heel bijzonder te zien wat op dit complex vanaf 1992 door de talloze vrijwilligers van de grond was getild. Een aantal van hen beloofde zelfs om samen met het gezin nog een keertje naar Willemsoord terug te komen.

De Noren brachten onder leiding van directeur Martine van Lier van de Stichting Mobiel Erfgoed Centrum op donderdag 7 februari een bezoek aan Museumhaven Willemsoord. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke en regionale overheden, het Kustcultuurcentrum en de Kustcultuurvereniging Forbundet KYSTEN uit Stavanger, Bergen, Trondheim en Noord-Noorwegen.

In het Schipperscafé werd het gezelschap ontvangen door Michiel Tegelberg, voorzitter van de Stichting Museumhaven Willemsoord, en Paul Schaap, mede-oprichter van de museumhaven. Tegelberg hield een voordracht over het bestuurlijke deel en Schaap over de opzet en de ontwikkeling van de museumhaven. De Noren hadden hun bezoek goed voorbereid, gezien de talloze vragen die door hen werden gesteld.

Op de goede weg
Michiel Tegelberg zegt over het bezoek: “Wat hen onder meer opviel was dat onze activiteiten hier al jarenlang nadrukkelijk door de gemeente worden ondersteund. Iets wat bij hen niet overal vanzelfsprekend is. Hun enthousiaste reacties zijn voor ons weer een bevestiging dat we op de goede weg zijn.” Paul Schaap voegt hieraan toe: “Wat mij met name opviel was dat onze museumhaven een geweldige reputatie heeft in het buitenland. Dit was eerder ook al gebleken uit de uitspraken die burgemeesters uit havensteden uit Spanje en Frankrijk tijdens hun bezoek aan de Traditionele Schepen Beurs, afgelopen november, deden.”

2 REACTIES

  1. Bij het bouwen van een stadhuis op Willemsoord wordt heel veel van het werk van deze prachtige vrijwilligers teniet gedaan. Ze worden weggedrukt door het volgende onverstandige, haastige prestigeproject van deze coalitie, onder aanvoering van een burgermeester, die geen meester van de burgers is, maar alleen van zijn eigen prestige. De burger en de opbouwende vrijwilliger wordt bij deze planvorming simpelweg terzijde geschoven. Uit welingelichte bron heb ik vernomen dat de Provincie aan het college heeft gemeld dat ze zeer verheugd is over de daadkracht van het college om een stadhuis neer te zetten op Willemsoord, en dat ze daarom bereid is om veel geld in te zetten voor de verbetering van de infrastructuur van de stad en rond Willemsoord. Met andere woorden: een zeer ongepaste inmenging in en beïnvloeding van de democratische besluitvorming in Den Helder. Door diezelfde Provincie die de tweejaarlijkse begroting van de gemeente onlangs nog afkeurde. Een Provincie die meldde de bestedingen rond de haven en Willemsoord scherp in de gaten te houden. Er is 7 ton vrij besteedbaar geld voor de Raad. A.s. maandag vraagt het college een krediet van 30 miljoen aan diezelfde Raad? Waar is die portemonnee van die Raad? Moet de Raad dat geld lenen of zo? Hoe dwaas allemaal. En hoe ingepakt zijn de voormalige kritische raadsleden van destijds. Gevoelig voor manipulaties. Ook mijn stem bleek weggegooid.

Comments are closed.