PVV: nieuwbouw stadhuis aan Van der Sterrweg

14

Den Helder – De lokale afdeling van de PVV ziet een nieuw stadhuis liever centraler in de gemeente dan op Willemsoord. Dat vertelde raadslid Leo van Esdonk donderdagmiddag in het LOS-radioprogramma Regio Live.

De PVV wil alles op 1 locatie en ook onder 1 dak. Verder moet het goed bereikbaar zijn, ook voor mindervaliden en per openbaar vervoer. “Bij nieuwbouw kun je ook direct voldoen aan alle moderne eisen, zodat je direct bent voorbereid op de toekomst”, stelde Van Esdonk. “We zijn niet tegen een stadhuis op Willemsoord, maar denken wel dat er een betere plek is.”

Die betere plek is volgens de PVV te vinden achter de Doggershoek, aan de Van der Sterrweg. Volgens Van Esdonk zijn er op deze plek alleen maar voordelen. “De grond is al van de gemeente en verkopen lukt al jaren niet, dus waarom niet zelf in gebruik nemen. Er is daar voldoende ruimte voor parkeergelegenheid, het is vlakbij het station en dus ook qua openbaar vervoer goed bereikbaar en deze locatie is centraal binnen de gemeente.”

Van Esdonk is er nog niet van overtuigd dat de raad maandag in meerderheid akkoord gaat met de voorstellen van het college. “In verschillende fracties wordt niet unaniem over het onderwerp gedacht, dus het is geen gelopen race.” De motie voor het houden van een referendum zal door de PVV worden gesteund.

Sloop 72
De PvdA liet donderdag via de Helderse Courant weten dat behoud van gebouw 72 op Willemsoord (als het stadhuis toch die kant op komt) niet nodig is. Als blijkt dat renovatie te kostbaar wordt, dan moet sloop van 72 en nieuwbouw ook een optie zijn, aldus Pieter Blank.

14 REACTIES

 1. De locatie Van der Sterrweg heeft inderdaad alleen pluspunten. En zeker, die betrekt Julianadorp bij het centrum van bestuur, in plaats van erbij hangen (zie het erbarmelijke o.v nu). En, is al vaak genoemd door bewoners. Maar, de gemeente zal er een aantal jaren voor moeten sparen, de gevraagde 30 miljoen is er gewoon helemaal niet (of 25 miljoen omdat je de grond al hebt). Maar als je de voordelen van de locatie ziet, als PVV, hoe kan je dan niet tegen een stadhuis op Willemsoord zijn? Of gaan jullie toch maandag meehuppelen met het college? Graag even hier uitleggen, PVV.

  • Sparen is vaak noodzakelijk; je kunt nu eenmaal niet jaren meer uitgeven dan er binnenkomt. Het nadeel van sparen, bijvoorbeeld nog 10 jaar, is in dit geval dat hetzelfde gemeentehuis waarschijnlijk 20 tot 25 procent duurder wordt. Daar komt bij: stel dat er de aankomende 10 jaar net zoveel gesoebat wordt als de afgelopen 10 jaar. Vergaderingetje hier, onderzoekje daar, nog twee/misschien zelfs 3 verkiezingen tussendoor, etc. etc. Ik ben het met u eens, heer Van Kuijk dat sparen vaak goed is. In het geval van het nieuwe stadhuis zeg ik; bouwen dat ding en wel voor 2022 aanvangen, ergens tussen HCSC en Doggershoek (er zijn verschillende optie’s). Meteen een aantal andere zaken afhandelen en weer vooruitkijken

  • Dat heet op safe spelen. Net als Salverda van de stadspartij, We zijn er niet blij mee , maar wat kunnen we met twee zetels , dus hobbelen we maar mee . PVV, neem een standpunt in , en hou jullie daar aan . Niet de kat uit de boom kijken , welke kant het op gaat , en daarmee mee hobbelen. Nee , jullie zijn voor of tegen . Net wat Henk van Kuijk vraagt , graag even hier uitleggen.

   • Als ik goed tel, als Stadspartij (2 stemmen) zou tegen stemmen, krijgen ze er weer 3 stemmen bij. PVV ik heb er mijn vragen bij!

 2. Aah leuk, zo even tussen neus en lippen door opperen dat het behoud van gebouw 72 ‘niet nodig’ is, slopen en nieuwbouw mag ook. Dat zoiets een verdere aantasting is van het geheel van Willemsoord doet weer eens niet ter zake, we zetten gewoon nog zo’n nep ouderwets pand neer, net zoals in de rest van de binnenstad. Hoezo vernietiging van cultuurgoed ..

  • Nieuwbouw op de plaats kan waarschijnlijk niet eens. Een groot gebouw als een stadhuis daar neerzetten, geeft een enorme druk op de kade’s van het natte dok en Boeren verdriet. Die zullen eerst tegen enorme kosten verstevigd/vernieuwd moeten worden.

   • Plus dat de grond eronder hartstikke verontreinigt is, dacht ik. Maar even los van de technische (on)mogelijkheden, zo wordt er dus met ons erfgoed omgegaan, heel nonchalant, gewoon slopen, behoud is niet nodig.
    Ik zeg het nu al een paar jaar, geef al die ‘bestuurders’ een spelletje Sim-City, kunnen ze bouwen en slopen wat ze willen.

 3. Ze moeten een keer stoppen met het stadhuis dat is nu al van het jaar 1977 aan de gang het heeft veel geld gekost als we even wachten zijn wij Hollandse kroon dan is het klaar kunnen ze wat anders met dat geld doen

 4. Nee hoor het wordt geen Hollandse Kroon,de laatste samenvoeging wordt Den Helder/Texel.
  Dan is heel Noord-Holland in een paar gemeenten op gegaan.
  En een besparing ……….. schepen vol.
  Of schepen vol ambtenaren.
  Kom er even niet meer uit.

  • Is een golfbeweging, blijkt later te groot gebied te zijn om het te beheren en komen er weer splitsingen.

Comments are closed.