Toch weer explosief materiaal op strand Den Helder

32

Den Helder – Toch fijn, zo’n strand vrij van explosieven. Na het vorig jaar gehouden onderzoek werd volgens de deskundigen en gemeente duidelijk dat het strand zo goed als vrij was van explosief materiaal. Ed Mallekoote gaf meteen aan het onderzoek met een flinke korrel zout te nemen en vond daarna ‘gewoon’ weer explosieven. Ook maandag was het weer raak.

Met een nieuwe metaaldetector ging hij op pad en trof drie mortier ontstekers aan. Hij deed melding bij de politie, die informeerde de marechaussee en vervolgens kwam ook de EOD maandagmiddag naar het strand van Den Helder. Die maakte het materiaal vervolgens met een stevige klap onschadelijk.

32 REACTIES

 1. De gemeente zal het strand vast weer schoonmaken als het mooie weer voorbij is en het dus rustiger is. Daarvoor mogen bezoekers weer risico lopen.

 2. Het opstuivende zand werd waarschijnlijk slechts veroorzaakt door de klap van de EOD-springstof.
  Is Ed er ter controle nog even met zijn nieuwe detector over gegaan ?

 3. “Zo goed als …”. Vreemd dat dat wordt geaccepteerd.
  Als je belasting “zo goed als” betaald is, komt er nog wél een aanmaning voor wat er nog ontbreekt. Soms met boete, zelfs..

  • Dit komt mede door het feit dat dit geaccepteerd wordt omdat er na een eventueel gedane onderzoek. Er NGE door middel van het getij op het strand terecht kan komen.

 4. Succes Henk. Vergeet een ding niet, verwacht geen medewerking van de gemeente of welke instantie dan ook die hiermee verbonden is.

 5. Ed Mallekooten echt lof voor alles wat u betekend op het gebied van onze veiligheid op het strand.
  Zou het niet wat zijn om Teun van der Keuken, een befaamd onderzoekjournalist op de hoogte te brengen van uw bevindingen? Hij kan met zijn programma’s Nederland op de hoogte brengen van de misstanden op het strand van Den Helder en Julianadorp.
  Ik ben zo vrij geweest meteen het mail adres op te zoeken van de KRO-NCRV die de programma’s van Teun van der Keuken ondersteunt en redactie voor voert. (Tessa.weterman (at) kro-ncrv (punt) nl)

  • Andrea.. In ieder geval dank voor je bericht Vanaf begin af aan heb ik gemeld dat het gedane onderzoek niet naar behoren is gedaan. Ik ben.nu na die tijd twee keer op het strand geweest..en dan ook aangetoond dat de NGE waar ik het over heb gewoon nog aanwezig is. Ik heb het dus niet over de NGE die aanspoelt of op welke wijze dan ook op het strand is gekomen. Ik heb het over NGE dat na de oorlog op het strand in dump kuilen is gelegd om later tot ruimen over te gaan. Veel van deze kuilen zijn ook geruimd toen der tijd. Maar er is nooit gecontroleerd of alles wel vernietigd was. Dus in veel van die aanwezige kuilen bevindt zich nog NGE wat op scherp staat. Daarnaast zijn er ook kuilen die verloren zijn gegaan tijdens een winter of herfst storm en niet meer zijn terug gevonden. Dus die NGE ligt gewoon te wachten op de juiste kandidaat.. Het verschil tussen NGE wat al 75 jaar begraven ligt of uit zee vandaan komt is enorm.

   Ik moet je helaas mede delen dat ik hier geen tijd voor heb.om mij op dit moment hiervoor in te zetten. Dit ivm een zeer ernstige ziekte wat mij nu en de komende tijd zal bezig houden.
   Uiteraard staat het je vrij om dit zelf te ondernemen.
   Ed

 6. Het is geen uitzondering dat deze NGE’s gevonden worden. Als men er werk van gaat maken om deze troep te gaan zoeken, dan heb je daar een dagtaak aan, evenals aan het opruimen van die rommel. Zolang het op de zeebodem aanwezig is , spoelt het aan , of komt het met zandsuppletie op de stranden terecht. Neemt natuurlijk niet weg , dat de gemeente zich kan verschuilen achter een verkregen vrijbrief, zolang die rommel nog steeds gevonden wordt. Dus als u een NGE op het strand vind , blijf er van af en meld het bij de politie. Deze NGE’s blijven linke soep, wat anderen er ook van zeggen. Instabiele explosieven ,(en dat zijn ze bijna allemaal) zijn levens gevaarlijk .

  • E.
   Het gaat mij hier niet om hetgeen wat aanspoelt of welke andere wijze dan ook NGE op het strand terecht komt.
   Het gaat er hier om dat het betreft om de zogenaamde dumpkuilen die toen zijn gemaakt om NGE te ruimen op het strand.
   Van deze kuilen die ik zo vaak heb gevonden staat bijna alles op scherp en is in perfecte conditie.. Perfecte conditie om na 75 jaar daar te hebben gelegen zeer instabiel NGE is overgebleven.
   Dus ja uiterst gevaarlijk. En een zeer kwalijke zaak.

 7. Judge X… Aan de ene kant steek je de draak met alles en de andere kant wil of verwacht je wel een knap antwoord..
  Als antwoord op je satire. Leer eerst eens goed lezen. Als je dat dan een beetje begrijpt. Leer dan het juiste antwoord erbij te zetten. Zonder van alles uit je eigen duim te zuigen en dit erbij te zetten. Als je dat dan redelijk onder de knie hébt. Wil ik wel een strand spel met je spelen op het strand. Nemen we beide een NGE ter hand en dan maar zien wie er lopende het strand af gaat.. Ik in ieder geval wel… Dan bij deze special voor jouw nog een keer dan… De politie komt ter plaatse om de melding te controleren die is gedaan bij de meldkamer. Alles wat betreft NGE mogen zij geen beslissing over nemen. Maar dit wordt over gelaten aan de eodd zij nemen een telefonisch besluit na overleg en versturen van gemaakte foto’s.. Wat er verder ondernomen moet worden.
  Als laatste in bijna alle meldingen van de politie of andere instanties. Markeer de plaats laat de NGE liggen en waarschuw andere mensen en bel de politie..
  Dus ja wat ik doe dat hoort niet.. Maar beter een mens met verstand die de NGE waardeert waar het voor gemaakt is. En dit met zorg behandelt dan een onbekende die het goed heeft bedoelt maar er niet goed vanaf komt.
  Dus als je nu een beetje knap heb gelezen je hebt mensen die hun verstand gebruiken. En nog velen andere soorten mensen die er van alles mee doen behalve waar het voor bedoeld is.
  En je hebt ook de mensen die graag het vuurtje lekker op porren. Maar zelf niet eens hun eigen veters kunnen strikken.
  Beetje jammer dat je je zo moet uiten om de aandacht te verkrijgen.
  Maar ja ook deze mensen zijn mensen.

  • NGE spoelt niet aan tenzij het een zeemijn betreft Ed, maar de kans op aanspoelende zeemijnen is tegenwoordig nog uiterst klein.
   En ik hoef niets uit mijn duim te zuigen Ed, want de mediaberichten incluis twitter en bijgeplaatste foto’s zeggen mij genoeg.
   https://twitter.com/POL_Regtop/status/957653459897081856/photo/1

   Munitie-dumpkuilen op het strand op een diepte van 30 – 50 cm ? tja…. ik had er nooit eerder van gehoord.en erg logisch klinkt het niet.
   En als mensen warrig schrijven en het verhaal is slecht onderbouwd, dan klinkt het al snel niet logisch,
   Ja knappe antwoorden die logisch zijn en mensen die niet in een hysterische modus springen, daar houd ik van, anders is de kans dat ik er de draak mee ga steken levensgroot aanwezig, bovendien is dat voor mij vaak een laatste middel, om toch nog een logisch antwoord te verkrijgen.
   Munitie-dumpkuilen op het strand …., kun je dat misschien historisch uitleggen en waar je die info vandaan haalt ?

   • Ik weet ook van die munitie dumpplaatsen ( springputten). Deze plaatsen waren overal langs de kust. In deze kuilen (dumpplaatsen) , werd de overtollige munitie uit de tweede wereld oorlog verzameld en vernietigd. En na de klap , werd er niet altijd gecontroleerd of alles wel de lucht ingevlogen was. Deze NGE’s worden dan ook heden ten dage nog steeds gevonden . Ook zijn er dumpplaatsen in zee . Hier werden werkelijk trein en vrachtwagenladingen munitie in zee gedonderd. Dat gebeurde door Duitse krijgsgevangenen. Ik heb een zeekaart in bezit gehad , waar zo’n dumpplaats op stond. Enkele zeemijlen boven de kust van de Provincie Groningen. En Judge , het zijn niet alleen zeemijnen die aanspoelen. Granaten e.d. rollen ook over de zeebodem alle kanten op .

    • Er is een groot verschil tussen dumpplaatsen en springputten, dumpplaatsen zijn namelijk geen springputten.
     Derhalve bestaan de munitie-dumpkuilen van Ed op het strand helemaal niet, het zijn zoals je zelf al zegt springputten waar de totale vernietiging van de verzamelde NGE mislukt is.

     En zware granaten e.d. rollen niet op tegen een zand helling die vanuit een diepe Noordzee op het strand en tegen een duin eindigt; dan heb je toch echt een verkeerde voorstelling van hoe het er onder de zeespiegel uit ziet.

     • Ik weet als geen ander , hoe krachtig de stroming onderwater kan ziin. En over dump plaatsen gesproken , ik weet er nog èèn , waar de inhoud van 400 vrachtwagens of te wel 30.000.000. kilo met oude munitie in het water gedumpt is. Het gat van Zierikzee 60 meter diep , in de Oosterschelde.

 8. Paniek maakt zich van me meester.Ik heb besloten om maar niet meer naar het strand te gaan.De slagvelden van Noord Frankrijk zij er niks bij.Den Helder : van het Palermo aan het Marsdiep omgedoopt naar “het verdun aan het Marsdiep”.
  Kuilen vol munitie.Heeft wijlen Johanna K toch iets over het hoofd gezien.
  Ik neem het zekere voor het onzekere : ik ga naar het zwembad.Veilig met een biertje en een popcorn op de recreatie weide.En mocht ik er een explosief vinden ( er stonden hier vroeger namelijk bunkers) . De EOD is in de buurt want die oefenen dagelijks in het zwembad.

Comments are closed.