Verliefd op Cuba

1

Den Helder – De titel van deze film is zeker van toepassing op de recensent van deze rubriek. Drie keer het eiland bezocht; dat begon al begin jaren ’90 toen er nauwelijks toeristen kwamen en het land en haar bewoners een diepe indruk maakten. In 2006 en 2010 terug geweest om te genieten van de charme van oude gebouwen en auto’s, heerlijke muziek en mooie mensen. En nu wordt er zelfs gefilmd op het eiland, iets wat een aantal jaren terug ondenkbaar was. Voor cast en crew ongetwijfeld een prettige bijkomstigheid om op die locatie te zijn.

Moeder Loes (Visser) krijgt de schrik van haar leven als ze dochter Maartje (Hoes), die op Cuba verblijft, aan de telefoon heeft. Terwijl Loes wil vertellen dat dochterlief is ingeloot voor de studie medicijnen, roept de ander dat ze gaat trouwen! Paniek alom bij de neurotische Loes, die naar haar ex-man Alex (Gerritsma) gaat om beklag te doen. “Een sigaar rokende, rum drinkende lanterfantende Cubaan” is haar inschatting, maar ze vindt geen gehoor. Alex en zijn vriendin Machteld (Martens) staan op het punt af te reizen voor de bruiloft en hebben er zin in! Bovendien is de aanstaande schoonzoon dokter!

Loes pakt ook het eerste het beste vliegtuig en wordt in Havana afgehaald door Jan (Kooijman), de Nederlandse buurman van Maartje. Het plan van Loes om haar dochter van gedachten te laten veranderen, vindt weinig gehoor in haar omgeving. “In Cuba flirten we met z’n allen”, roept bruidegom Carlos (Sanchez) en zijn moeder beaamt dat “de liefde overal ter wereld wel een beetje chaos is” en dat is op Cuba niet anders. Wel een gezellige chaos!

Wirwar
Het is een film met een wirwar van verhaaltjes, die wat doet denken aan het vroegere Theater van de Lach op de televisie. Er wordt illegaal gebokst, de broer van de bruid krijgt een parel piercing in zijn pik, een paar liposuctie lady’s doen mee en we hebben nog een alleenstaande vader, een transgender en swingende homostellen op het witte doek. Het is wat veel in een film, maar het kleurrijke decor en de vrolijke dansmoves maken veel goed.

De meeste castleden zijn ervaren in het vak, maar voor de Nederlandse Latin zanger Rolf Sanchez is dit zijn acteer debuut. Helemaal leuk, wat een natuurtalent en wat heeft hij een stralende lach. Flirten als dagelijkse kost, zoals wij kaas eten, ze weten het wel mooi te verpakken; jammer dat actrice Abbey Hoes kennelijk de kaaslook moest uitstralen met een hoofddoekje en twee vlechtjes, dat had anders gemogen.

Romkom
Verliefd op Cuba is niet voorzien van sterke dialogen en een goed verhaal, het is een film geworden zoals je van een romkom kunt verwachten. De locatie is fantastisch (deze recensent overweegt een vierde bezoek aan het eiland) en de film is doorspekt van Cubaanse klanken, waaronder die van de Buena Vista Social Club. Heerlijke muziek en de temperamentvolle dansscènes, waaronder die in de aftiteling, maken dat je vrolijk de bioscoop verlaat. Met swingende heupen, ook dat nog!

Regie: Johan Nijenhuis
Met: Abbey Hoes, Susan Visser, Jan Kooijman, Maarten Dannenberg, Rolf Sanchez, Maaike Martens, Niek Roozen, Tjebbo Gerritsma
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

  1. Wij waren er met 7 dames maar we vonden het een erge leuke film. Een simpel verhaaltje. Je hoefde er niet bij na te denken, maar we hebben er alle 7 van genoten en gelachen.

Comments are closed.