Verplaatsing coffeeshops blijft lastige kwestie

42

Den Helder – De verplaatsing van de coffeeshops uit de Koningstraat naar elders blijft een lastige kwestie voor de lokale politiek. Maandagavond, tijdens de commissie Bestuur en Middelen, bleek dat geen plek de handen van een ieder op elkaar krijgt.

Tops wil naar Klein Kras, aan de rand van het toekomstige Stadspark, maar veel raadsleden vinden dat geen goed idee. Het wordt dan de buurman van het Leger des Heils, dat enkele stappen verder hulp biedt aan onder anderen verslaafden. En hoewel het college meent gesproken te hebben met de manager van de organisatie, weet de CU zeker dat het Leger erg tegen de komst van een coffeeshop is.

Stuur Tops naar Willemsoord, gezellig bij de kroegen die er toch al heen gaan. Een prima oplossing volgens enkele fracties, shop en café zitten nu in de Koningstraat immers ook naast elkaar. Maar Willemsoord is geen optie, zo lijkt het, in elk geval directeur Hans Broekmeulen is fel tegenstander, zo liet wethouder Wouters weten. Recent kwam het college met opties voor een coffeeshop in het Ravelijncenter, maar ook daar zijn niet echt veel voorstanders voor. De winkeliers in het center zelf lieten eerder al weten er niet op te zitten wachten.

Veel mogelijk
En zo zijn alle voorgenomen locaties wederom lastig te realiseren. Gelukkig is “veel, zo niet alles mogelijk”, aldus de wethouder. Zelfs van drie naar twee coffeeshops, maar dat is gezien de huidige situatie wel lastig. De shops hebben immers een vergunning en dat maakt niet alleen dat verplaatsing op vrijwillige basis moet, maar dat het zomaar schrappen van een van de coffeeshops niet eenvoudig is. In elk geval “niet netjes”. De raad wil dat bij verplaatsing de toekomstige omwonenden betrokken worden, het college benadrukt dat hoe dan ook rekening moet worden gehouden met de gestelde criteria (o.a. niet bij een school of middenin een woonwijk). Al met al lijkt het nog wel even te duren voor de Koningstraat coffeeshopvrij is.

42 REACTIES

 1. Dus… In het verleden , is er bij de Gemeente een KLO….. geweest, om een vergunning te verlenen , zonder naar de gevolgen van het verlenen van die vergunning te kijken. Door het verlenen van een vergunning , heeft de gemeente zichzelf in de vingers gesneden. Het zijn dus niet de azijnzeikers die de stadsvenieuwing vertragen, maar de shops , met hun door de gemeente afgegeven vergunning de zaak blokkeren.

  • In het verleden heeft men daar drie shops laten vestigen vanwege het ‘verpauper-plan’, om het onroerend goed goedkoop in handen te krijgen en daarna stadsvernieuwing / verplaatsing stadshart er door te drukken. 😉

 2. De Heer Broekmeulen, is als directeur Willemsoord tegenstander van een shop op Willemsoord. Maar Willemsoord is niet van hem , maar van zijn werkgever !. Dus wie beslist er nu eigenlijk over dat gebied, en wat daar komt.

 3. Waarom komt niemand erop om een pandje te bouwen tegen de weg aan of naast bowling/motel den helder?
  zit tussen de stad en nieuw Den Helder (waarvan ik weet daar veel klandizie vandaan komt) genoeg parkeer ruimte op de grote parkeerplaats daar. een minimale mogelijkheid tot overlast en goed te controleren door de jongens met de blauwe petten of er gereden wordt onder invloed, daar de alcohol controles daar nu ook al plaats vinden.
  lijkt me een gevalletje alle vliegen in 1 klap….

 4. Om de bewoners van de schooten tegemoet te komen zou er een shop kunnen komen langs de torp laan op de plek van de gastronoom. zelfde voordelen als hierboven genoemd.
  Om de bewoners van julianadorp te kunnen bevoorraden. zou er nieuwbouw plaats kunnen vinden langs de langevliet. er is vast wel een akkerbouwer die een stukje grond wil verkopen/verhuren/verpachten voor goed geld of eventueel in samenwerking met de shop in een kas achter de shop zou kunnen verbouwen met evt een mooie glazen achterwand tussen de shop en de kas zodat de rokers nog een mooi uitzicht op hun o zo geliefde gewas hebben ook. (stukje kromme wetgeving zal hier problemen geven, echter doe eens gek als gemeente en meldt jezelf aan als proefgemeente voor legale wietteelt en een voorbeeldfunctie hierin is geboren)
  ik zie mogelijkheden genoeg hoor.
  wil me bij deze ook opgeven als burgemeester :p

 5. Gewoon helemaal geen niemand zit te wachten op een shop in zijn buurt. Gewoon legale wietteelt toestaan.

  • Er is nog een mogelijkheid ,maar om met Wouters te streken, niet zo netjes , en dat is , vergunningen intrekken en oprotten uit de stad . Wat je als vergunning hebt uitgegeven , kan je ook intrekken.

 6. Ik zeg het nog maar eens, gewoon net als een slijterij midden in een winkelcentrum, en dan dezelfde openingstijden aanhouden. De overlast komt namelijk niet zo zeer door de klandizie van de shops maar enerzijds door de meestal jonge haantjes die (vaak met een borrel teveel op) lekker stoer willen gaan doen om indruk te maken op de meisjes, en anderzijds door de verkopers van illegale drugs die daar niet staan omdat ze aangetrokken worden door de shops, zoals door sommigen beweerd wordt, maar omdat de klandizie van de diverse kroegen weleens een pilletje of snuifje lust. Het enige andere waarvan je last hebt in een woonwijk is de aanloop, en daar zou je dus weinig/geen last van hebben als het een gewone winkel zou zijn tussen andere winkels, met allemaal dezelfde openings- en sluitingstijden. Dat verbannen naar een uithoek trekt daarentegen juist wel criminaliteit aan.
  En als de coffeeshops in z’n geheel zouden verdwijnen, zoals sommigen blijkbaar graag willen, zou dat juist bewerkstelligen dat er weer straathandel komt en cq de overlast toeneemt, dat hebben we kunnen leren van dat mislukte experiment met een wietpas. Dat geeft pas echte ellende, zoals mensen die al leefden voor het gedoogbeleid zich misschien nog kunnen herinneren, straathandelaren die zowel legale als illegale drugs verkopen is vragen om narigheid.

 7. Coffeshops , weg uit het straatbeeld. Wiet legaal onder (staats) toezicht verbouwen en verstrekken via b.v. een apotheek of ander afgiftepunt,wat onder controle van gemeente of een rijks overheids instelling staat . En voor Monique, droom maar lekker verder .Je verteld het mooi, maar de praktijk wijst 100% anders uit. Een deel van de “”aanloop”” , zorgt juist voor de ellende . En dat heeft niet altijd te maken met een slokkie op . Het gebeurd ook op klaar lichte dag. Kijk eens om je heen bij een shop . Om twaalf uur s’middags gaan de shops open , en al een uur voor die tijd staan ze al rond kwattend voor de deur. Ik heb de shops als buren , en ik , met mijn mede bewoners en winkeliers, worden dagelijks met deze ellende geconfronteerd. Jij zoekt graag nogal eens iets uit. Ga dan eens vragen bij de rondom de shops liggende winkels , wat zij ervaren. Begin eens ( Hij heeft geen shop in de buurt , maar wel gehad) bij V Amersfoort van de Koningsvis/Faunaland. Of bij Guus Dekker van de voormalige sportzaak aan de Koningstraat. Ga eens vragen bij de Vomar aldaar, neem eens contact op met de wijkagent, dan krijg je zaken te horen die jouw verhaal gelijk naar het land der fabelen sturen.

  • Die mensen hebben stuk voor stuk geen last van de coffeeshopklanten maar van de illegale straathandel. Die lui staan daar om 11 uur niet te wachten op de eerste klanten van een coffeeshop maar op de harddrugsgebruikers die hun spul nodig hebben nadat ze wakker zijn geworden. Het pand verderop is ontruimd, en ineens staan er veel minder verkopers op de hoeken daar, terwijl de coffeeshops er nog steeds zijn, dus je logica klopt niet.

   • Jij weet het, jij staat hier iedere dag . wij die er middenin staan niet .Wij worden dagelijks geconfronteert met deze rotzooi en overlast gevende personen. Maar ja je hebt altijd baas boven baas. En die mensen hebben er geen last van ? Heb je ze dat gevraagd ? Nee dus !.

    • Ja dus, en wat ze me hebben verteld is dat ze overdag geen last hebben van de coffeeshop-bezoekers maar van de straatdealers verderop, het enige wat wel eens irritant is, is de aanloop op drukke dagen. ‘S avonds, als er alcohol bij komt kijken hebben ze er wel last van, dan komen de haantjes lekker stoer doen, niet alleen bij de coffeeshops maar op het gehele stukje, aangeschoten mensen die tot in de kleine uurtjes luid pratend van kroeg naar kroeg lopen, dat wekt irritaties op. En tja, als de irritaties een keer hoog opgelopen zijn dan vindt je zelfs de normale aanloop overdag te veel, je wil je rust hebben. Dat zijn de woorden van de ijsboer, die zit er pal naast, dus die zal het wel weten.

     • Zoals ik al zei, jij zal het weten , jij woont er middenin! Jij maakt de overlast elke dag mee , Jij spreekt ook dagelijks met de omwonenden / winkeliers. Dus… we moeten er maar van uit gaan dat jij de wijsheid in pacht hebt . Tot nu toe , kom je alleen met een uitspraak van Aris, die hij een keer gedaan heeft , en daar klamp jij je dan gelijk wanhopig aan vast om jouw verhaaltje kracht bij te zetten . Voor de rest kom je nergens mee, die jouw beweringen ook maar iets kunnen ondersteunen . Ik daar in tegen kan dat wel, en doe dat ook bij de diverse instanties. En dan kom je ook met de lallende overlast gevende personen die hier debet aan zijn. Alles probeer je uit de kast te trekken, wat ook maar enigszins de coffeeshops kan ontlasten.( ik weet dat je er zelf ook wel komt ) Maar dat zal je niet lukken. Zo, komen de openingstijden van beide zaken b.v. al voor een deel niet overeen De coffeeshops openen om 12.00 uur en dan zijn de horecazaken nog gesloten ,en sluiten om 24.00 uur de horeca een paar uur later . Van de schop gangers hebben wij van 12 tot 24 overlast van de horeca gangers bijna alleen en dan nog van korte duur als de horecazaken sluiten en dan nog geen eens elke dag , wat bij de shop gangers wel het geval is .

     • jammer dat we zo zacht zijn voor de dealers, veel harder aanpakken desnoods met grof geweld uit de buurt slaan.
      Zij veroorzaken de overlast zij zijn het die overal lak aan hebben van mijn part net als in sommige Oosterse landen…

     • Beste e, ik heb niet alleen met Aris gesproken, ik haal hem wel aan omdat hij iets kan wat veel anderen vergeten zijn, namelijk relativeren. Hij begrijpt dat de overlast niet perse komt door de coffeeshops maar door het totaal van wat er gebeurt, en dat er op zoek wordt gegaan naar het ‘zwarte schaap’, als uitlaatklep voor de oplopende frustratie.
      Maar nee, ik woon er niet, ik heb wel in Amsterdam pal naast een coffeeshop gewoond, jarenlang, en die was open van 10 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. Geen horeca in de buurt en ook geen straatdealers, en over het algemeen weinig problemen gehad. Ja, af en toe zat er iemand door te draaien, meestal toeristen die iets verkeerds hadden gebruikt, en als de stoep vol stond met fietsen en er geen doorheen komen was met een kinderwagen is dat best wel irritant, maar dat was even verderop bij de studentenflats ook zo.
      Leuk trouwens, dus ik bezoek de coffeshops? Vertel .. ben toch benieuwd hoe iemand die ik helemaal niet ken denkt te weten dat ik in de coffeshop kom 🙂

     • @ RB, dat heb ik meer dan eens gedaan, lekker in het zonnetje bij de ijsboer. En wat u daar voor de rest allemaal aanhaalt, waarom denkt u te weten dat dat met de coffeeshops te maken heeft? Zulke dingen gebeuren elders in de binnensteden ook, op niet doorgangswegen, ook als er geen coffeeshop in de buurt is. Misschien dat u, en andere mopperaars, een beetje het perspectief kwijt zijn, dat u een geïdealiseerde versie van hoe dat is in andere buurten in uw hoofd hebt?

      @ e, ik heb geen idee hoe die andere mensen heten, daarom kan ik ze niet noemen. Ik kan ze moeilijk om hun naam gaan vragen, zo van: mag ik die even weten, zodat ik ene e kan vertellen wie met hem van mening verschilt’, niet waar? Die ene meneer woont trouwens niet meer in Den Helder, en die zat Aris dus bij te vallen over dat relativeren, dat het gras elders niet per definitie groener is, soms zelfs het tegendeel. En wat bedoelt u met Tops? Daar is het achter in de tuin gezellig windstil zitten bij zonnig weer en 16+ graden, ik ben namelijk niet zo gek op terrasjes die uitkijken op het langsrijdende verkeer, en Tops met name als er live muziek is .. ik hou van reggae, lekker relaxte muziek .. maar voor de rest kom ik er niet. En ik zou ook niet vaker komen als het ineens een gewoon koffiehuis wordt, maar ik zal die plek wel missen als die verdwijnt, zo’n heerlijk binnentuintje.

     • nee Monique dit was zeer duidelijk coffeeshop publiek, maar daar kan ik en anderen u toch niet van overtuigen, u wilt het niet zien en kan beter onder de naam Struisvogel reageren…..

    • Monique,

     bent u wel eens een paar uurtjes gaan zitten kijken aldaar, probeer het eens met mooi warm weer, goed voor u en beter voor uw belevingswereld, samenscholingen op straat luid pratend rochelend van het roken van die stinkzooi, spugen op straat, auto’s af en aanrijdend met harde muziek, kris kras parkerend op plaatsen waar dit niet toegestaan is, bestuurder blijft zitten waar een bijrijder de zooi moet scoren de auto natuurlijk stationair met muziek laten draaien, heb ook al 2 auto’s bij de uitrit van de parkeergarage zien stoppen op beide rijbanen omdat de bestuurders woorden met elkaar hadden, luid schreeuwend naar elkaar het hele verkeer tegenhoudend, de overlast in de parkeer garage en toegang plus de rotzooi van weggegooide verpakkingen bij de supermarkt gekocht voedsel, nee u praat er makkelijk over en bekijkt het door uw altijd aanwezige roze bril maar de mentaliteit is tegenwoordig verrot en daardoor is de werkelijkheid echt wel anders in Den Helder

     • @ Monique, U zegt in uw antwoord Ikheb niet alleen met Aris gesproken , maar haal hem wel aan . Daar laat u het bij , met bewering dat u met meerderen gesproken heeft die geen last hebben . Wederom negeert u mijn vraag , ik ben nieuwsgierig met wie dan nog meer. U komt nog steeds maar met èèn persoon. En hoe ik weet , dat u ook weleens een de coffeeshop komt ? Ik wil u eigenlijk niet wijzer maken dan dat u al bent , maar het komt namelijk van u zelf .(Tops) Daarbij , wil ik absoluut niet zeggen , dat u ook gebruik maakt van de aangeboden middelen, En voorts , ik ben het niet vaak met RB eens, Maar in bovenstaande reactie van hem ,slaat hij de spijker knalhard op zijn kop.

  • Duidelijk de gehele materie van de verplaatsing niet gevolgd, anders zou je dit niet plaatsen. Texel namelijk heeft een sterkere ruggegraat dan Den Helder. De Gemeente Texel heeft zeer duidelijk aangegeven gèèn shop op het eiland toe te staan.

 8. Wat een calvinistisch gezwam in dit land over de locatie van coffee-shop(s) waar softdrugs verkocht worden.
  Dat er plekken zijn waarbij je kunt stellen hier niet,heb ik alle begrip voor.
  Maar als ik vanaf het c.s. a.dam zigzaggend damrak/nieuwendijk naar de dam loop,ben ik gratis stoned op de dam aangekomen.
  Op de dam aangekomen heeft nog nooit iemand van de bezorgde overheid mij gevraagd:is uw gezondheid nog in orde mijnheer na het inademen van die schadelijke dampen die U met vergunning van de overheid gratis heeft mogen inademen????
  En zo zullen er meer van deze oase,s in Nederland te vinden zijn.
  Het fenoneem soft-drugs gebruiken is niet meer weg te denken.
  Geef gewoon een vergunning af in een winkel gebied,met de daarbij geldende opening/sluiting tijden.
  Dus net zo als bijv. bij een tabak en slijterij winkel waarbij niemand vragen stelt van is het dit of is het dat.
  En indien de directie van Willemsoord faliekant tegen een vestiging coffee-shop op willemsoord is trek dan Uw conclusie met karakter ,,neem ontslag,, daar heeft U recht op hoor als werknemer.
  Ik vind het n.l een uitstekende locatie

 9. Dus gewoon naar Willemsoord in het stadhuis want die hebben vergunning gegeven neem ik aan

 10. Aris en Gré Laan van de ijssalon in de Koningstraat kunnen alles vertellen over hun jarenlange ervaring om
  tussen horeca en coffeeshops te wonen en te werken. Dat hun ijssalon er nog steeds is en dat zij er in de wintermaanden er een galerie van hebben gemaakt verdient een groot compliment en veel respect.

  • Ik heb ook groot respect, dat beiden het nog uithouden tussen de shops, Ik denk , dat zij hun tijd daar gewoon uitzitten , tot de sloop van de Koningstraat of in de hoop op betere tijden.

  • Goed punt! Veel respect voor dit echtpaar Laan! Jarenlang wonen of woonden en werken ze daar, zonder een woord van geklaag. Bijzonder!

   • Beste e, uit Uw reactie maak ik op dat u al sinds de nieuwbouw van het politie bureau niet meer in de cel heeft gezeten.In tegenstelling tot het u wellicht bekende oude politibureau,zijn op het nieuwe de cellen niet meer in de kelder maar op de bovenverdieping.Een voordeel : daar is wel de luchtkooi,prima plekkie om te roken.

    • Ik heb nog nimmer een cel van binnen gezien. Dat kan twee dingen betekenen, ofwel ik ben een heel braaf jongetje of, ik ben een heel slim ventje. Jij mag het zeggen. Er is trouwens nog een derde optie ook , maar die zeg ik je niet.

 11. Als men alle horeca naar Willemsoord wil verplaatsen, waarom de coffeeshops dan niet. En dan kan er wel een directeur zijn met blijkbaar zeer conservatieve ideeën dat hij daar geen coffeeshop wilt hebben, maar deze shops zijn in het huidige tijdperk niet meer weg te denken. Ik kan me voorstellen dat men deze shops associeert met harddrugs/verslaving en ellende, alleen denk ik dat men onbekend is met wat er werkelijk in deze shops gebeurt. Alcohol is volledig geaccepteerd in de samenleving, waar kan je nou geen biertje of wijntje drinken, maar owee als we het hebben over een joint. Dan slaat de burgerbevolking op tilt. Ik denk dat Tops prima op Willemsoord zou kunnen, of de eigenaar dat zou willen is een tweede. En terecht wat Monique_K stelt, de overlast is van een andere categorie gebruikers. In Nederland drinken 11,6 miljoen mensenalcohol. Er zijn 1.29 miljoen zware drinkers waarvan ruim 78.400 mensen afhankelijk zijn van alcohol en dat mag wel op Willemsoord gefaciliteerd zijn. En dan heb ik het nog niet over de gelegenheidsdrinkers die zo nu en dan een drankje drinken, maar de gelegenheidsroker is meteen een junk. Heel bijzonder allemaal.

  • Alcohol ,staat ook heel hoog op de drugslijst . En wat Monique en u aanhalen, is alleen maar het goed praten van de coffeeshop ( in dit geval Tops). Uw goed recht , maar probeer nu niet te doen of het allemaal zo onschuldig is , want dat is het in de verste verte niet . En het alcohol gebruik erbij halen in deze discussie , heeft alleen als doel om de negatieve aandacht van die de coffeeshops ten deel vallen in een ander daglicht te plaatsen. Overigens , is het niet alleen hier in deze stad dat coffeeshops niet welkom zijn. In elke stad waar een shop zich wil vestigen stuiten ze op weerstand van de bevolking. Zelfs in Amsterdam het Walhalla van de wiet schops , worden ze nu geweerd dan wel gesloten omdat er te veel zijn en ze veroorzaken teveel overlast. Als u het nieuws gevolgd heeft , dan spreken we al van zo’n veertien gedwongen sluitingen. En nu weet ik wel Den Helder is totaal niet te vergelijken met onze Hoofdstad maar het is wel een teken aan de wand. Gemeenten , kunnen Coffeeshops heel goed inzetten in buurten die ze kwijt willen. Gegarandeerd dat een buurt kapot gaat na een vestiging van een shop . Daarom , zeg ik , met alle negatieve ervaring die ik heb met een coffeeshop in de buurt ,en alle randfiguren die ze aantrekken , WEG ER MEE.!!!

  • Zonde ! , Maar dan krijgen we er een niet haven gerelateerd bedrijf bij daar . Komt daar weer bezwaar tegen. Maar ik ben het wel met je eens , dat het een DIK mooie plek is.

 12. Nu , in deze situatie van gedoogbeleid ,kan dat nog. Straks als het gelegaliseerd is wordt het een stuk moeilijker. Dus op grond van overlast, de vergunning intrekken en naar de rand van de stad begeleiden. Maar daar zal mevrouw Konh wel op tegen zijn , kan ze niet meer in de tuin zitten van de shop .

 13. De koffieshops kunnen straks mooi in het voormalige stadhuis.Mooie uitgifte balie voor de handel.parkeer gelegenheid,politiebureau en de brijderstichting om de hoek en mooi centraal gelegen.Mooiere locatie is niet denkbaar.

Comments are closed.