Deel rookfaciliteiten ziekenhuis verwijderd

33

Den Helder – Roken en zorg gaan niet samen. Daarom treft Noordwest voorbereidingen om per 1 oktober 2019 een volledig rookvrij ziekenhuis te zijn. Roken op het terrein van het ziekenhuis is vanaf dat moment niet meer toegestaan. De komende tijd zullen gefaseerd de nodige maatregelen worden genomen. Een deel van de rookfaciliteiten (abri’s) op het terrein is op 28 maart 2019 afgebroken. Vanaf oktober 2019 zal het gehele terrein rookvrij zijn.

Noordwest wil dat het ziekenhuis – zowel binnen als buiten – een gezonde omgeving is voor haar patiënten, bezoekers en medewerkers. Een rookgelegenheid op het terrein past daar niet bij. De cliëntenraad en ondernemingsraad van Noordwest hebben een grote rol gespeeld om tot dit besluit te komen. Longarts Karin Grijm: “Rookgedrag is iets waar mensen in de omgeving van de roker veel overlast van kunnen hebben. Meeroken kan leiden tot gezondheidsklachten. Wij willen daarom ook niet dat patiënten en bezoekers die naar het ziekenhuis komen, last hebben van rokers op het terrein van het ziekenhuis. Bovendien is roken een belangrijke oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Het draagt in belangrijke mate bij aan het ontstaan van o.a. hart- en vaatziekten en longkanker. Wij zien het als ziekenhuis als onze taak om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen en patiënten te adviseren om te stoppen.”

Patiënten, bezoekers en medewerkers zullen aan de veranderde situatie moeten wennen. De ervaring van andere ziekenhuizen die de stap om rookvrij te worden al eerder hebben gezet, is dat dit na enkele maanden al zo is. Rokende patiënten die voor langere tijd opgenomen worden in Noordwest krijgen hulp aangeboden. Denk hierbij aan informatie geven over begeleiding bij het stoppen met roken en het beschikbaar stellen van nicotinevervangende middelen.

In Den Helder kunnen rokers voorlopig nog terecht bij de houten picknicktafel naast de hoofdingang en de rookzone bij de ambulance-ingang. Met ingang van 1 oktober 2019 mogen patiënten, bezoekers, medewerkers, passanten en leveranciers op het hele terrein niet meer roken. Dit geldt ook voor de parkeerplaatsen bij de locaties.

33 REACTIES

 1. Prima initiatief, roken is de grootste killer: jaarlijks sterven er in Nederland ca 20.000 mensen als gevolg van roken. Zet dat eens naast 70 dodelijke bedrijfsongevallen en 600 fatale verkeersongevallen per jaar. Roken moet stoppen.

 2. Kan me dat interne rookhok nog goed herinneren vlak naast het restaurant. Het stond er blauw van de rook.. Dat soort rookhokken bestaan nog op de meeste vliegvelden, waar ik zelf helaas nog gebruik van maak. Stoppen is verschrikkelijk moeilijk (in mijn beleving)

  • Stoppen beste lezer is niet moeilijk. ( gewoon weggooien ) Maar….. het volhouden is moeilijk ! Je lichaam is verslaafd aan de nicotine en dat moet eerst uit je lichaam. Dat duurt ongeveer een week. Daarnaast moet je de gewoonte afleren van het gevoel wat tussen je vingers vast te hebben. Na een paar zakken koek en snoep en een tig kilo gewichtstoename zal het je best lukken.

 3. Prima 1 april grap…..
  Mocht dit wel serieus zijn gaan ze dan ook al die obesitas klanten geen vettigheden meer verkopen bij dat restaurantje

 4. Dankjewel e, voor je goedbedoelde tips! 🙂 Maar dat vooruitzicht wat je stelt trekt mij ook niet echt.. Die paar sigaretjes per dag verlagen mijn onrust.. Ben vorig jaar 4 maanden gestopt maar de verslaving zit te diep verankerd tussen m’n oren.. Ik ben blij voor de huidige jeugd met het beleid dat wordt gevoerd, dat het niet (meer) stoer is om te roken maar stom!

  • het is juist het gebrek aan nicotine die die onrust veroorzaakt, als u stopt met roken dan stopt de onrust vanzelf ook

   • Het is niet speciaal het gebrek aan nicotine maar het gebrek aan suggestieve gezelligheid (roken met anderen), rustgeving en gewenning dat je op latere leeftijd er niet meer zonder kunt. En dan heb ik het nog niet eens over de verslavende stoffen die ze in sigaretten stoppen. Nicotine is niet eens kankerverwekkend maar 4000 verschillende chemicaliën en meer dan 40 carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) die de handel er in heeft verwerkt. Volgens rokeninfo.nl. Waarschuw uw kinderen en kleinkinderen.

  • Jammer Lezer, Als je na vier vier maanden bent gestopt, en weer bent begonnen , is heel jammer . U , was op de goede weg , maar , zoals u zelf al zegt , zit de verslaving/gewoonte bij u dieper. 4 maanden zonder , is bij u waarschijnlijk het breekpunt geweest wat u er weer tot aangezet heeft weer te gaan roken. Bij het stoppen met roken , krijgt u met meerdere moeilijke periode’s te maken, o.a. de gewoonte te roken tijdens of na de koffie of maaltijd , spanning, het zien en ruiken van roken van anderen, die u moet overwinnen. Daarom , zei ik , het is moeilijk. Zeker als je geen stok achter de deur hebt waarom je moet stoppen met roken.( Ik mankeer toch niets? of mijn Opa rookte als een fabrieks schoorsteen en is 95 geworden ) Bij mij , was het de ziekte , die mijn vrouw, door het roken getroffen heeft , en die haar er toe gedwongen heeft te moeten stoppen met roken. Om haar bij het stoppen te steunen en om haar niet in de verleiding te laten komen weer naar de shag te grijpen , omdat ik door zou blijven roken, ben ik ook gestopt. Dat is nu 14 jaar geleden en het bevalt ons prima. Mijnvrouw en ik , ruiken meer , hebben meer smaak, en boven dien , wat het belangrijkste is , is dat de ziekte van mijn vrouw niet erger is geworden, maar wordt ook niet meer beter, nooit meer ! De COPD die bij mijn vrouw destijds is vastgesteld , is bij ons de stok geweest. Ik geef eerlijk toe , dat als dat niet het geval was geweest, dan zouden wij ook nu waarschijnlijk nog roken. Kleine tip , om te laten zien , wat stoppen met roken u op kan leveren op financieel gebied. Het lijkt een klein bedrag per keer , maar reken eens uit wat u per jaar kwijt bent aan uw rookgedrag. Deel de uitkomst door twaalf maanden. Het kwam er bij ons op neer , dat wij met ons tweetjes bijna een bedrag van drie maandhuren voor onze woning weg paften. Mocht u toch nog een keer proberen te stoppen, onthoud dan , dat er meerdere perioden aanbreken waarin u het zeer moeilijk zal krijgen , maar die overwonnen moeten worden, hoe moeilijk het ook is . Succes !!

 5. Als niet roker vind ik het toch een beetje vreemd deze hetze tegen het roken. Natuurlijk ben ik ook van mening dat het ongezond is en dat een ieder beter kan stoppen. Alleen rokers dusdanig beperkingen op te leggen zodat ze nergens meer kunnen roken vind ik te ver gaan. Wat is het volgende, een BMI tester bij de ingang van de patatzaak/Mac,alleen alcohol op vertoon medisch dossier, lekkernijen uit de supermarkt alleen verkrijgbaar met lidmaatschap sportschool. Oh ja, en wat doen we met al die depressies en burn-outs, spoedcursus snel happy weer worden ? Per saldo denk ik dat je een roker niet hoeft te vertellen dat het slecht is voor je gezondheid en dat het veel geld kost.

  • Meeroken, is net zo , misschien nog wel schadelijker dan het roken zelf. En dat ongewild meeroken, daar vraagt een kind of niet roker niet om . De vervente paffer , brengt niet alleen zich zelf schade toe , maar ook anderen. Mede daarom , wordt het roken verboden.

   • Beste e, ik lees net uw stukje hierboven even terug en verwonder me sterk over uw reactie dat roken verboden moet worden. Als uw vrouw niet getroffen was door COPD dan was u waarschijnlijk ook niet gestopt, dit zijn uw eigen woorden. Als ik nu zeg dat dan de volgende stap moet zijn dat mensen zoals uw vrouw die door het roken een ziekte oplopen geen recht hebben op medische zorg. Het is tenslotte haar eigen schuld dat ze COPD heeft gekregen. En hoe voelt u zichzelf met de wetenschap dat u waarschijnlijk jarenlang schade heeft toegebracht aan de ongewilde meeroker. Nogmaals een beetje compassie met de roker mag ook wel.

 6. De schade die roken en of meeroken op het menselijk lichaam veroorzaken , waren in de tijd dat wij begonnen te roken nog niet zo bekend als nu . Of wel , maar er werd destijds niet zoveel aandacht aan geschonken zoals nu . Het werd zelfs gepromoot met allerlei reclame uitingen en in films. De linken dat bepaalde ziektes aan roken te danken zijn is nog niet zo oud. Men kan rustig zeggen , dat als ik dat toen geweten had , dan was ik er nooit aan begonnen. Daarbij , verbied IK het roken niet , ik ben het er slechts mee eens dat het roken op bepaalde plekken verboden wordt/ gaat worden , om schade aan derden te voorkomen. Mijn compassie met rokers gaat zover , rook hoeveel je wil , maar val anderen er niet lastig mee . Dat een roker zich willens en wetens met roken omzeep wil helpen , moet hij voor zich zelf weten . maar neem er geen anderen, die van jou rookgedrag niet gediend zijn in mee . Dat ik dat zelf ook gedaan heb , dat dringt pas tot je door als men ermee geconfronteerd wordt en dat spijt mij dan ook zeer , als anderen door mijn gerook ziek zijn geworden. Maar nogmaals , alle schade die roken met zich meebrengt , was in mijn tijd nog niet bekend, en ik was zeker niet begonnen als dat wel bekend was. En helaas is het al bijna zo , dat de medische wetenschap het je al bijna kwalijk neemt als je rookt. Zelfs nu , wordt het mij bij een bezoek aan de arts nog steeds gevraagd, of ik weer rook of niet. Maar … rokers dienen ook compassie te tonen met niet rokers of met hen die zijn gestopt met roken. Die krijgen vaak te horen , “” loop niet zo te zeiken, je hebt zelf ook gerookt en nu heb je last van mij ? Ga maar ergens anders zitten of ergens naar toe. De roker , wil maar niet begrijpen , dat hij/zij met het roken anderen hinderen en die moeten dan in hun ogen maar oprotten met hun gezeur. Mijn vrouw , heeft al meerdere keren de wind van voren gekregen , als ze alleen maar vroeg of iemand niet in haar aanwezigheid wilde roken, daar zij het daar benauwd van kreeg. Opmerkingen als , dan moet je hier niet komen, ga dan weg waren niet van de lucht . maar aan haar verzoek tegemoed komen ho maar . Dus kom niet bij mij aan als het om het tonen van compassie gaat.

 7. de grootste zeurpieten over roken zijn diegene die zich jaren lang helemaal zwart hebben gepaft en dan ineens, door wat voor omstandigheden dan ook, iedere roker vervloeken.
  nu gaan de rokers waarschijnlijk om de hoek staan en schieten hun peuken in de bosjes of op straat. schiet je lekker veel mee op dus.
  er zijn wel meer dodelijke gewoontes die nog steeds overal zijn toegestaan. we draaien een beetje door met al dat “links-groene” geleuter.
  en oh ja… voordat die judge weer wat te janken heeft…. ik rook niet.

  • U , heeft het grootste gelijk !! Mijn welgemeende excuses dat ik er over begon ! Ik hoop dat u uw geweldig en leerzaam standpunt nog in lengte van dagen mag uit dragen .

   • ik denk dat je mijn reactie even te persoonlijk op hebt gevat e.
    is/was niet de bedoeling… integendeel.
    ik ben zelf een niet roker en ja…. ook ik sta wel eens in andermans rook.
    maar ook in de rook van uitlaten…. hoogovens (talpa) … stank van de oostoever en ga zo maar door.
    je kunt alles wel proberen te verbieden. de roker gaat stug door… de auto’s blijven rijden etc.
    het verbieden ga je nooit redden.
    ik merk alleen dat de grootste zeurders vaak zelf zich een ongeluk hebben gepaft en dan ineens iedere roker vervloeken omdat er in hun omgeving iets gebeurt door dat roken.
    beetje hypocriet.
    zo… nu ff naar de kfc

   • je hebt het er maar zwaar mee judge… de hele dag voor het schermpje zitten en maar gluren of er nog iets te zeuren valt op DHA.
    ik neem al die jankopmerkingen ook echt heel serieus hoor… echt waar.

 8. Roken is een vrije keus van iedereen .maar de kinderen die ermee belast worden dat mensen in hun omgeving roken moeten we niet vergeten .zij vragen niet om die troep.en helemaal erg als je zwangere dames ziet roken .walgelijk.
  Maar ja als we toch over slechte dingen hebben dan moet het ziekenhuis ook stoppen met al die vreterijen die je krijgt als je daar op de afdeling ligt .is niet normaal je word volgestopt met biterballen.wraps.snacks enz enz goed voor je gezondheid .je gewicht schiet omhoog over je cholesterol maar te zwijgen .zo met al die onnodige hapjes is de zorg erg duur

 9. Geachte Maria,
  Nu heb ik helaas enkele malen in het ziekenhuis moeten logeren zowel in Den Helder als in Alkmaar maar ik heb nog NOOIT bitterballen.wraps.snacks enz gehad !
  Wellicht heeft u 1ste klas o.i.d gelegen.
  Als roker zijnde voel ik mij en beetje de verworpende der aarde aan het worden,natuurlijk is roken NIET goed maar wat is tegenwoordig nog wel goed volgens de ,,deskundigen” welke constant aan het zeiken zijn op alle mogelijke media. Vet,alcohol enz enz, niets is meer goed tegenwoordig en dan zullen we het maar niet hebben over die GROENE LOBBY die ons zo snel mogelijk het leven zuur en duur willen maken om de wereld zogenaamd te redden!
  De enigen welke garen bij gaan spinnen zijn de gootkapitalisten welke de benodigde materialen daarvoor gaan leveren.
  Net zoals de wapenfabrikanten de vuurtjes goed opstoken in vele landen ten kostte van veel leed vooral onder kinderen.

 10. Het wordt tot nu toe slechts afgeraden te roken en gewaarschuwd voor de gevolgen daarvan. Niemand zegt u , dat het u persoonlijk verboden is om te roken. Het zijn altijd raadgevingen. Het , of een rookverbod , wordt bijna altijd afgekondigd voor een gebouw of gebied. Als je dan toch wil roken , dan doe je dat maar ergens anders waar geen verbod geld.

 11. Geachte anton ..mijn zus heeft vorige week in het ziekenhuis in dh gelegen en ik heb met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal uitgedeeld word met snacks ..onze oude buurman heeft ook in ziekenhuis gelegen en toen precies hetzelfde..word keurig uitgedeeld door de voedingsassistenten..ik heb gevraagd waarom dat is en ik kreeg als antwoord als je ziek ben moet je wat verwend worden .
  Bitterbal.wrap.gevuld eitje.smootie.enz enz

 12. Wat een gezeur, als je geen snacks wilt dan neem je ze niet heb er ook gelegen en nam ze niet, op z,n tijd is het best lekker thuis zitten ze zich rond te eten met snacks .. Je moet eens kijken wat er door de moeders gekocht aan vette troep .. Dat rookhol hadden ze al veel eerder moeten weghalen te idioot voor woorden ..

 13. Het is iets verder lopen, maar er staat een pracht rookhol in het Timorpark.

 14. Roken moet verboden worden. Zo ook het eten van vet voedsel, Mac Donalds en snackbars moeten definitief gesloten worden en omgebouwd tot sportscholen. Acoholische versnaperingen moeten ook verboden worden sluiting van slijterijen en kroegen die omgebouwd worden tot rook en alcoholloze sociëteiten. Auto’s, scooters en andere voertuigen met een verbrandingsmotor dienen ook ingenomen te worden i.v.m fijnstof. Het gebruik van mobiele telefoons en andere draadloze communicatie dient ook verboden te worden, zendmasten zullen worden neergehaald om u te behoeden voor gevaarlijke straling. Er moeten sensoren ingebouwd worden in mensen om te kunnen controleren dat ze minstens 30 minuten per dag sporten! Let goed op uw medemens, ziet u een ander stiekem roken, drinken, voedsel met hoge calorieën nuttigen of gebruik maken van een motorvoertuig met verbrandingsmotor? Geef deze dan aan bij uw lokale gezondheidspunt. Samen bouwen we aan een betere, gezondere en super gezellige wereld voor onze kinderen.

Comments are closed.