‘’Defensie is de basisverzekering voor alles wat ons lief is”

28

Den Helder – Minister van Defensie Ank Bijleveld bezocht afgelopen vrijdag Den Helder. Zij ging in School 7 het gesprek aan met zo’n zestig inwoners over de toekomst van Defensie en wat dit betekent voor de Kop van Noord-Holland. Tijdens de bijeenkomst, georganiseerd en voorgezeten door kandidaat Provinciale staten Edwin Krijns, spraken verder provinciaal lijsttrekker Dennis Heijnen en lokale fractievoorzitter Harmen Krul.

Krul, zelf marineman, gaf in de eerste speech van de avond een duidelijk signaal af richting de zaal en de minister. “Defensie is de basisverzekering voor alles wat ons lief is. Zaken zoals gelijkheid en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. De vraag de afgelopen jaren was of we die verzekering niet te veel hebben uitgekleed, tot de vraag nu is, zijn wij nog wel voldoende verzekerd? We zijn blij met de weg die onder dit kabinet ingeslagen is, waarbij het op peil brengen van personeel en materieel de prioriteit heeft.”

“Ons belangrijkste materieel is ons personeel”, aldus minister Bijleveld, die hard bezig is met het zoeken naar mensen om de vele vacatures te vullen. “Het klopt dat jongeren niet alleen meer kijken naar wát voor werk ze gaan doen, maar ook wáár ze dan terecht komen. Of daar genoeg faciliteiten, woonruimte en werk voor hun partners is. In de regio Assen is defensie bijvoorbeeld bezig met decentraal werven. Om juist op al die vragen antwoord te vinden bij het zoeken naar personeel en om binding te leggen met de regio. In de regio Den Helder liggen zeker ook kansen om samen met provincie en gemeente breder naar onze personeelsbehoefte te kijken. Dit is immers dé thuishaven van onze krijgsmacht.”

Nieuw materieel
Welke firma de nieuwe onderzeeërs bouwt, kon minister Bijleveld niet zeggen. “Wel is het zo dat we in de Defensie Industrie Strategie (DIS) het belang van de nationale economie opgenomen hebben. Defensie industrie moet een stimulerend effect hebben op onze werkgelegenheid. Waarbij ook de regio’s bedient moeten worden. Kijk bijvoorbeeld naar Zwolle, waar de Scania’s voor Defensie gemaakt worden en monteurs opgeleid worden.” Een bezoeker vroeg de minister of er ongeacht de bouwer van de onderzeeërs sowieso een geschikte werf in Den Helder komt: “Daar kan ik nu niks over zeggen, het proces loopt. Maar dat is zeker een mogelijkheid.”

CDA-Lijsttrekker voor de Provinciale staten Dennis Heijnen brak een lans voor de regio. “In Haarlem denken veel politieke partijen dat Noord-Holland na Alkmaar ophoudt. Omdat rekenmodellen aantonen dat er hier krimp is, maar die rekenmodellen houden geen rekening met de vele kansen die hier liggen, wij gaan ons keihard inzetten voor die kansen.” Hij kreeg bijval van zijn CDA-collega Bijleveld: “Dit is geen krimpregio, dit is een regio met kansen.” Het slotwoord van de avond was voor kandidaat Statenlid Krijns: “Hier zien we de verbinding tussen gemeente, provincie en het rijk. Wij zullen nooit lokaal zeggen dat we niet over Defensie gaan, want als we er niet over gaan, dan vinden we iemand die dat wél doet en gaan we er samen vol voor. Dat is het CDA.”

28 REACTIES

 1. Potentieel nieuw defensie personeel kijkt tegenwoordig naar: ondeugdelijke mijnen en granaten, chroom 7 verf, burn pits en een werkgever die zich aan z’n verantwoordelijkheid probeert te onttrekken ….
  En als ze slim zijn, dan kijken ze ook kritisch naar politiek campagne geleuter van CDA en consorten. 😉

 2. Ik ben heel erg blij gemaakt met het hier bovenstaande nieuws, een werf dat weet ik niet,wie gaat het nieuwe materiaal bouwen,dat weet ik niet.
  De regio is wel gepromoveerd,van krimp naar kans regio,welke kansen,geen idee dat weet ik niet.
  Gaat U wel mij stemmen?,dan weet ik van mijzelf wel welke prijs ik gewonnen heb.
  Tot ziens allemaal,daaaaaaaaaaaaaag

 3. “Defensie is de basisverzekering voor alles wat ons lief is. Zaken zoals gelijkheid en de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt”. Ontzettend goed geformuleerd door Harmen Krul. Defensie is TOTAAL wegbezuinigd. Is niets ons dan meer lief??

  • We kunnen in ieder geval gaan en staan waar we willen , er is geen militair meer die ons tegenhoud. Voor een eventuele vijand , Buiten kantoortijd , hoeft u niet op enige tegenstand te rekenen. Tevens in het weekend en tijdens vakantie, kunt u gemakshalve zo doorlopen.

 4. Defensie is in dienst van een overheid die alles wat ons, dragers van de verlichte westerse beschaving, dierbaar en levensvoorwaarde is. Krul begrijpt dit niet. Later misschien wanneer hij zijn en zijn generaties dwaling inziet.

  • Er zit een fout in mijn reactie: Defensie is in dienst van een overheid die alles wat ons, dragers van de verlichte Westerse beschaving dierbaar en levensvoorwaarde is, om zeep helpt. Krul begrijpt dit niet. Lijkt dat gezien zijn jeugdige onvolwassenheid, ook niet te kunnen. Misschien later wanneer hij en zijn generatie hun dwaling inzien en er letterlijk gevochten moet worden voor zelfbehoud.

 5. Alles wat ons lief is wordt ook -en misschien nog wel meer- bedreigd door ander soort vijanden dan waar we een krijgsmacht voor hebben. .
  Het zou mooi zijn als het CDA dat ook zou inzien.
  Waar sommigen te ver gaan tegen die andere bedreiging, zou het CDA weleens wat verder mogen gaan..

 6. HZdwg,stukje citaat van u:zou het CDA weleens wat verder mogen gaan..Einde citaat.
  Ik wil dat veranderen in:zou het CDA weleens VEEL verder mogen gaan en dit in samenspraak met nog een paar ANDERE PARTIJEN !
  Met vriendelijke groet uit een zeer winderig Den Helder.

  • É verdade..
   Het CDA, meen ik te bespeuren, zet soms in op solidariteit tussen gelovigen.
   Een grove misrekening, vrees ik.
   Met een groet uit een bijna windstil, warm en regenachtig Recife. ..

 7. “In Haarlem denken veel politieke partijen dat Noordholland na Alkmaar ophoudt.” Het CDA ook, het zorgde ervoor dat er naar Julianadorp ’s avonds nog maar 1 bus per uur rijdt. Ouderen en gehandicapten blijven ’s avonds thuis, een studente die vertraging met de trein had wachtte laatst 40 minuten op station zuid. En zij voelde zich onveilig. Ondanks een dringend verzoek om dit te herstellen tot 2 bussen per uur, zei het CDA in het college: “Nee, dat doen we niet.” Ook het provinciebestuur met CDA wil dit niet herstellen, na aangeboden zwartboek.

  • Die studente weet, tenzij ze naïef is, dat de bus niet te lang op een vertraagde trein kan wachten.
   Door reizen naar centrum waar het minder onveilig aanvoelt en van daar dan diezelfde bus die langs zuid gaat, was dan wel een optie geweest.

   • hedendaagse jeugd helemaal geen eigen initiatief meer en vindingrijkheid is iets van het verleden, tegenwoordig leven ze in een bubbel en hebben alleen maar tijd voor het beeldscherm…..

   • En dan 36 minuten wachten…… en dat doen ook alle bejaarden, je mist het punt. En verdedigt het college ook nog, en de Provincie.

    • Maar ik stem wel, niet VVD of CDA. En niet stemmers zorgen weer dat VVD en CDA weer de grootste (mond) krijgen. Denk daar maar eens over na Henk.

 8. Ik stem volgende week tegen alle Helderse partijen met een kandidaat op de provincielijst en ik stem tegen het huidige kabinet in Den Haag en dus stem ik bij de provinciale verkiezingen op Forum voor Democratie, voor een stevige macht in de eerste kamer en verzet tegen de doctrines van Europa.

 9. Wat heb je aan Defensie @Harmen Krul als je mede verantwoordelijk bent voor de massale immigratie van moslims die een gevaar vormen voor onze samenleving en veiligheid.

  • en daarbij nog gaat lopen pushen op diversiteit (lees “deze nieuwe Nederlanders plaatsen”) in defensie en politie, zodat je dus alle grip op de democratie kwijtraakt

   • Waar je altijd moet afvragen, waar de loyaliteit van die mensen ligt , als er daadwerkelijk poep aan de knikker komt. Dat zie je nu , al in de regering . Sommige politici van buitenlandse afkomst, ge (mis) bruiken de parlementaire democratie om de belangen van hun “oude” nationaliteit of dat van hun ouders te behartigen.

 10. Ben het met je eens Judge,stem in ieder geval op een partij die Rutte en zijn vrienden kunnen blokkeren in de eerste kamer.

 11. De hele defensie kunnen we wel opdoeken.Voor buitenlandse legers hoeven we niet bang te zijn.De echte vijanden van ons land zitten in Den Haag,op het binnenhof wel te verstaan.De 5 de kolonne onder Rutte zijn al jaren lang bezig om de boel om zeep te helpen.En met steun van oa Buma en zijn verraders club.
  JudgeX : je hebt volkomen gelijk.Alleen zo kunnen we ze stoppen.

 12. Je hebt niets meer aan defensie. Nederlandse fregatten gungeren op de Middellandse Zee al jaren als een taxi dienst voor de rond dobberende bootjes met immigranten. De Russen zijn onze grote vijand weer wordt ons wijsgemaakt om de wapenindustrie een impuls te geven. Maar het gevaar ligt in Den Haag en Brussel. Die geven onze landen weg. Onze steden worden overgenomen. Binnen tien jaar gaan steden vallen als Parijs, Brussel, Rotterdam, Stockholm, Malmö, Den Haag enz. Rutte, Hollande, Merkel, Macron maken onze landen kapot. Helaas is het allemaal niet meer terug te draaien en moeten onze kinderen en kleinkinderen leren om te gaan dat ze als oorspronkelijke Nederlanders gast in eigen land zijn. We worden genadeloos afgestraft door onze tolerantie en gemakzucht. Verdiep je maar eens in hetgeen hoe is gesteld in Indonesië. Een opkomend politiek moslim partijtje liep niet zo’n vaart dacht men en werd lacherig over gedaan. Inmiddels domineren ze de handel en wandel in onze voormalige kolonie.

   • Ook jij leest mijn stuk niet goed. Ik weet juist veel van Indonesië. Waar staat overigens op het Wikipedia stuk wat je me stuurt dat Moslims in de Geschiedenis thuis horen in Indonesië?

    • Het hele stuk gáát over de geschiedenis van Indonesië Peter (als je goed leest) en nergens staat vermeld wie er wel of niet in thuis horen …., zo gaat dat met geschiedenis.
     Hoorde Indonesië een kolonie van Nederland te zijn ?
     Waarom spreken ze in Brazilië Portugees ?
     Waar komen al die creolen in Suriname vandaan ?
     Hoe zijn de katholieken in Nederland beland ? 😀

  • Wat een domme vergelijking,doe eerst je huiswerk voor je wat rond staat te bazuinen.Of heb je soms ook iets tegen Indische Nederlanders ? tenslotte zijn dat ook immigranten en buitenlanders.

   • Waarschijnlijk lees je het niet goed. Heb absoluut niets tegen Indische Nederlanders, waar staat dat dan?? Ik draag ze juist een warm hart toe. Ik schrijf alleen dat het mooie Indonesië wordt verscheurd momenteel en waardoor!!!. Nederland kan daar iets van leren. Nogmaals, eerst goed lezen voordat je wat opschrijft.

 13. Het word tijd dat die basisverzekering eens uit gaat keren en met een behoorlijke CAO komt. Maar dat is Krul, Krijns en Bijleveld even vergeten zeker

Comments are closed.