Den Helder terug naar 1 vertegenwoordiger in de provincie

30

Den Helder – Na de verkiezingen lijkt het er op dat Den Helder nog maar 1 vertegenwoordiger overhoudt in Provinciale Staten. Dat is Hanneke Kaamer van Hoegee, die op plek 9 van de VVD staat. De VVD haalt in Noord-Holland ook precies 9 zetels. Aukelien Jellema, nu nog Statenlid namens de PvdA’, keert niet direct terug. Haar plaats 7 is net te laag voor de zes zetels die de PvdA krijgt.

Het is allemaal nog onder voorbehoud, want de echte uitslag komt maandagmiddag pas. En mocht de PvdA uiteindelijk meedoen in Gedeputeerde Staten, dan is de kans groot dat Jellema alsnog Statenlid wordt. Dat geldt niet voor alle andere lokale kandidaten, die staan te laag om alsnog via een omweg kans te maken op een zetel. Al valt een plek op een later moment nooit uit te sluiten en is er ongetwijfeld voor sommige kandidaten nog plek in een commissie.

“In absolute zin heeft de PvdA (veel) meer stemmen gekregen, maar de opkomst was ook hoger en dus viel het procentueel toch lager uit”, reageert Jellema. “Het betekent dat ik vooralsnog niet terugkom in mijn partij als Statenlid, maar wellicht wel als duo-commissielid. Dat is jammer voor mij, maar ik vind het vooral ook jammer dat (over links) dan geen Statenlid meer uit Den Helder komt. Ik dank alle mensen in Den Helder en de Noordkop voor hun stem op mij of op mijn partij. Het initiatief ligt nu bij Forum voor Democratie en ik feliciteer hen met hun overwinning. Wij – de PvdA NH – wachten hun volgende stappen af.”

“Voor het CDA is de uitslag licht teleurstellend”, laat Edwin Krijns weten. “We hebben in onze campagne gewezen op het belang van de regio en regionale kandidaten als je in de provincie enige invloed wenst te hebben. De uitslag lijkt een ruk naar links te worden op het provinciale beleid, met nog meer inzet op klimaatmaatregelen.”

PVV
De PVV had twee kandidaten uit Den Helder, maar verloor zetels. “Ik feliciteer ten eerste Forum voor Democratie met hun zetels in Noord-Holland”, begint Vincent van den Born zijn reactie. “Het is natuurlijk wel een forse tik voor de PVV, terug naar drie zetels. Andere partijen hadden echter ook sterke verliezen. In Den Helder vind ik dat de PVV het heel goed doet, door in deze verkiezingen toch op drie te staan, dat zijn best veel kiezers. Het is duidelijk dat de PVV-stemmers onze inzet waarderen in Den Helder. Wij zullen vanzelfsprekend volop doorgaan!”

Kaamer van Hoegee redt het dus net wel en mag daardoor voorlopig als enige het geluid van Den Helder laten horen in de provincie. “Groenlinks heeft een hele sterke campagne gevoerd en laat daarom terecht een mooie winst zien. Ook Forum is een grote winnaar, ik weet echter op dit moment niet waar ze in de provincie voor staan. Er is geen provinciaal programma bekend en ook in de afgelopen weken hebben wij ze bij debatten niet gezien. En de uitslag in Den Helder? Is de grote winst voor Forum op basis van Provinciale zaken? Of zijn ze de grootste geworden omdat er ontevredenheid is over het lokale dan wel het landelijke beleid?”

30 REACTIES

 1. Nog maar even afwachten dan, want als de buiten de lijntjes gekleurde foto een voorbode is, dan zit ik maandagmiddag aan koffie met gebak ….
  Eerst gaan we vanmiddag 16.00 uur, de definitieve uitslag van Den Helder vieren ! 😛

 2. Kan iemand vertellen wat Forum voor Den Helder gaat doen? 25% Stemde op hen. Het is onbekend. Ik zou zeggen: betere wegverbinding, dubbel spoor, fatsoenlijke bus naar Julianadorp, je niet bemoeien met fout stadhuisplan met omkoping. Referendum en inspraak. Al jaren doet de Provincie niets voor onze stad, breekt wel het o.v. af. Het is een Randstadprovincie, die eindigt bij Alkmaar.

  • En …., nog gestemd Henk ?
   Ik raad u aan om in ieder geval met betrekking tot Zeestad CV/BV, eens contact te gaan leggen.
   Wie weet waar het toe leidt …. 😉

   • Je kan wel merken dat jullie niet met de trein reizen. Dubbel spoor betekent dat bij een defecte trein, wissel or licht, niet het hele traject tot Nijmegen overhoop ligt. En nee, Judge, ik stemde niet, omdat 1. er een landelijke en geen provinciale stemming van is gemaakt 2. omdat geen enkele partij provinciaal iets doet voor Den Helder, sterker nog, alleen maar breken ze af. Dat moet ingrijpend veranderen. En praten met Zeestad? O nee, een klup die de democratie mag blokkeren, als doofpot voor financieel wanbeleid?

    • oh ja dagelijks hebben we treinuitval door defecten, wees eerlijk, hoe vaak staat er een trein stil tussen DH en Schagen?
     kijk in de tijd van dat internationaal bekende museum in het postkantoor hadden we wel een dubbelspoor nodig ivm al die drommen toeristen die invlogen en van Schiphol naar DH moesten, toen redde de NS het simpelweg niet nee, maar nu dat internationaal bekende museum de deuren gesloten heeft hebben we dat dubbel spoor gewoonweg niet meer nodig…

     • Meer dan je denkt: zelfs brug bevroren, seinstoring etc.. En vooral, elke spitstrein is bijna vertraagd, en via enkelspoor dan ook terug vertraagd.

     • en wat voor vertraging hebben we het dan?
      dagelijks brug bevroren, u heeft het over enige incidenten, de brug bevriest niet met een dubbel spoor? het 2e spoor werkt als een magnetisch antivries voor het 1e spoor? een seinstoring is alleen op de linker helft van een spoor?
      .
      een dubbel spoor gaat pas interessant worden als het vrachtverkeer over de weg aan banden gelegd wordt en alles per spoor of water vervoerd mag gaan worden, ook goed voor de Kooijhaven…

     • Judge, “met betrekking tot Zeestad CV/BV eens contact te leggen”…. hoe bedoel u dan?? Met wie? We gingen naar de rechter zelfs, over Zeestad, dus deden veel aan contact, wel. Maar de cijfers kwamen niet boven tafel. Een doofpot.

    • Ik reis toch dagelijks met de trein, waarvan de meeste ritten in de spits. Die uitval en vertraging valt enorm mee, daarbij help ik u er graag even aan herinneren dat de meeste vertraging in het traject Den Helder – Alkmaar worden veroorzaakt door problemen verder op het spoor. Een dubbel spoor is mooi, maar als de trein te laat vanuit Amsterdam vertrekt, is ie ook te laat op Alkmaar en Den Helder, een dubbel spoor veranderd daar niets aan. Hetzelfde geldt voor sein/wisselstoringen.

    • Ik neem met enige regelmaat gebruik van de spoorwegen. Wat mij is opgevallen, op het traject Den-Helder – Nijmegen, is dat als er vertragingen zijn om wat voor reden dan ook , het bijna altijd op het dubbelspoor is na Alkmaar. Ik zal daar, samen met mijn vrouw , wat gebruik hebben moeten maken , van inderhaast door NS opgeroepen bussen. Dus dubbelspoor is ook niet zalig makend.

  • wat win je met een betere wegverbinding? nog meer opstoppingen binnenhaven, zuid- en west-straat… en een dubbel spoor? wat kopen we daarvoor? er gaan 2 treinen per uur, de meeste uren redelijk leeg, allemaal onzin punten…
   bus naar J-dorp ja daar is verbetering te vinden, referendum en inspraak zeker met u eens

   • Betere wegverbinding, werkt naar twee kanten. De vakantiegangers zijn ook weer snel uit de stad . De trein ? Daar ben ik het met eens , twee keer per uur, lijkt gezien de reizigers aantallen genoeg. De busverbinding met Julianadorp, daar moet wat aan veranderen. Daar zijn teveel mensen afhankelijk van.

    • al leg je er een zesbaans weg, de exodus van de Texelse boot over de Weststraat, Zuidstraat en Binnenhaven gaat er echt niet sneller door, de enige manier voor een betere doorstroming daar is een groene golf over die 3 verkeerslichten om die 300 voertuigen zo snel mogelijk te lozen, de enige tijden die dan druk blijven is tussen 1 maart en 31 oktober om 08:00 en 16:00 omdat er dan ook boten aankomen en de havens in of uitgaan, rest met u eens

     • Als de Teso in de zomer vanwege de drukte , de dienstregeling overboord gooit , en af en aan gaat varen met twee boten, dan heb je aan een groene golf ook niets.

     • ze varen niet af en aan, ze gaan ieder half uur in de zomermaanden, vandaar de opmerking over tijden die wel druk zouden blijven…. groene golf is de enige snelle en goedkope oplossing

    • Nog maar 2 jaar tot de kamerverkiezingen en dan worden we verblijd met het eerste kabinet Baudet . Ik ben ervan overtuigd dat hij zijn favoriete stad Den Helder waar het allemaal begon niet zal vergeten. De stemmers in andere gemeenten worden vast even slim als die in Den Helder.

     • Ik moet eerst nog zien of hij dan nog leeft! Als hij niet onmiddeliijk een flinke lijfwacht krijgt, lijkt me de kans daarop niet groot.

 3. Meneer van Kuijk ik raad u aan om lid te worden,dan kunt u van binnen uit er een oogje op houden,welkom.

  • Ik ben wel van referendum en volledige inspraak vooraf, maar niet van grenzen dicht, wel van onderscheid tussen migranten en geweldsvluchtelingen; en alleen migranten toelaten voor wie werk is, na de vijftigplussers die worden gediscrimineerd; en voor journalistiek, voorlopig blijf ik insprekende burgers steunen, en onwaarheden en belangenverstrengeling doorprikken, ook van Forum, indien nodig. Dat kan ik ook vanuit de buitenkant. Boriaal, zeg maar. Met de uil op mijn schouder.

 4. “In absolute zin heeft de PvdA (veel) meer stemmen gekregen, maar de opkomst was ook hoger en dus viel het procentueel toch lager uit”, constateert Statenlid Jellema. Mooi , zo’n redenering. Verliezen, maar toch eigenlijk weer niet… Daar zijn ze bij de PvdA sterk in. Je verliest een zetel in de Eerste Kamer maar de partijcoryfeeën praten dat goed door er op te wijzen dat het verlies kleiner is dan men zou verwachten. Getuigt in ieder geval van een “het glas is halvol” mentaliteit, hoewel het verval van de PvdA doorgaat.

  • Ik ken een nog betere, die is van Den Uyl: “Het gaat ons niet om de kwantiteit van de stemmen, maar om de kwaliteit”.

  • Zielpoten die zulk excuus maken. Het glas is allang stuk en dat moet je aanvaarden.

 5. Opvallend Mevr. Hoegee weet niet waar Forum in NH voor staat. Wel de kiezer kiest nog liever de (volgens u) onduidelijkheid van Forum dan de z.g. duidelijkheid van de VVD. Zou dat iets te maken hebben met het duidelijk niet nakomen van beloften en de duidelijke (graai) schandalen in uw partij?

 6. Opvallend Mevr. Hoegee weet niet waar Forum voor staat. Wel de kiezer kiest nog liever de (volgens u) onduidelijkheid van Forum dan de z.g. duidelijkheid van de VVD. Zou dat iets te maken hebben met het duidelijk niet nakomen van beloften en de duidelijke (graai) schandalen in uw partij?

 7. Een lid van de PS zit daar niet als vertegenwoordiger van de stad of het dorp waar hij/zij woont.
  Ieder statenlid zit er voor de balangen van alle inwoners van de provincie.
  Hoeveel mensen uit Den Helder er in de PS zitten is daarom misschien aardig om te weten, maar zou verder van geen belang moeten zijn.

Comments are closed.