Dumbo

0

Den Helder – In 1941 maakte Disney een tekenfilm over een vliegende olifant, gebaseerd op een kinderboek uit 1939, en dat werd, ondanks de oorlogsjaren, een succes. Olifanten zijn voor deze recensent en partner altijd een hoogtepunt; zet ons in een safariwagen met uitzicht op een slurf met slagtanden en wij zijn rondom gelukkig! Als je dan nog eens een olifant met oren als vliegende tapijtjes inzet én onder regie van Tim Burton (Alice in Wonderland, Sweeney Todd, Big Fish, Sleepy Hollow) dan heeft een film bij voorbaat al veel mee.

Florida 1919. Het rondreizende circus van Max Medici (de Vito) heeft betere tijden gekend. De uitbater heeft moeite het hoofd boven water te houden en daar wordt oorlogsveteraan Holt Farrier ((Farrell) mee geconfronteerd als hij ‘thuis’ komt. Zijn vrouw is overleden, zijn paarden zijn verkocht en zijn tent heeft nog nauwelijks bezittingen. Ook mist hij door de oorlog een arm; hij heeft alleen zijn dochter Milly (Parker) en zoon Joe (Hobbins) nog om voor te leven.

Een flinke zwangere olifant is de laatste investering van Medici en als het kleintje is geboren wil hij deze inzetten als act. De jonge olifant blijkt echter een misbaksel met enorme oren en alle plannen lijken gedoemd te mislukken. Moeder olifant wordt terug verkocht aan de vorige eigenaar en het is reuze zielig als moeder en kind worden gescheiden. Dramatisch.

Vliegen
Bij toeval ontdekken Milly en Joe echter dat het olifantje kan vliegen met behulp van deze oren en dat opent nieuwe wegen om de teloorgang van het circus te voorkomen. Daarnaast hopen de kids dat ze met de verdiensten Dumbo, zoals hij inmiddels heet, kunnen herenigen met de moeder. Er is echter geen rekening gehouden met ‘het grote geld’ wat op de loer ligt en de geslepen V.A. Vandevere (Keaton) heeft Medici een partnerschap aangeboden. Het circus en alle medewerkers zijn ingelijfd en dan heb je de poppen aan het dansen.

Tim Burton heeft een heel eigen stijl van filmen en zijn werk kenmerkt zich meestal door een donkere kant met bizarre karakters. Het zijn sprookjes voor volwassenen en dat is met Dumbo niet anders. Het kleine olifantje wekt vertedering op, prachtig gedaan, maar de wereld er omheen is minder fijntjes. Danny de Vito is geknipt voor zijn rol en Michael Keaton gaat lekker over de top als de nare pretparkdirecteur. De casting is prima , met name de kinderrollen zoals de sterk spelende 14-jarige Nico Parker als wijsneus Milly.

Spektakel
Waar het echter om gaat is de hele entourage van de film, het is spektakel als je de grote scènes neemt zoals in het circus met al het publiek, dus een hele berg figuranten, erbij. Al de gebeurtenissen met het schattige olifantje houden de kijker bij de les richting de grote finale, waarbij zoals het een sprookje betaamd alles weer goed komt. Burton’s huiscomponist Danny Elfman trekt alle registers met open: bombastische muziek met huilende violen voorop.

De Kijkwijzerkwalificatie van 12 jaar is weer eens wat overdreven, 9 jaar past meer bij deze rolprent. Een fijne Tim Burton verfilming voor de liefhebbers van eigentijdse sprookjes.

Regie: Tim Burton
Met: Eva Green, Colin Farrell, Nico Parker, Finley Hobbins, Danny de Vito, Michael Keaton
Kijkwijzer: 12 jaar