Green Book

0

Den Helder – Er zijn van die films die gelijk zo goed vallen dat het geen bezwaar is snel een tweede voorstelling te bezoeken. Een paar weken terug zagen we Green Book en ons gevoel dat dit een goede kanshebber bij de Oscaruitreiking zou zijn werd bevestigd. Drie gouden beeldjes vielen de film ten deel; scenario, beste mannelijke bijrol en de belangrijkste Oscar, namelijk die van Beste Film.

New York, 1962. Nachtclub Copacabana, waar Tony Vallelonga (Mortensen) als portier werkzaam is, gaat twee maanden renoveren. Tijdelijk geen werk dus en geen inkomsten en dat kan niet als je een gezin hebt met twee opgroeiende kinderen. Zijn vrouw Dolores (Cardellini) maakt zich zorgen, de huur gaat gewoon door. Gelukkig wordt Tony getipt over een dokter die op zoek is naar een chauffeur en hij gaat op sollicitatiegesprek. Het is alleen een vreemde locatie, deze dokter woont boven Carnegie Hall, de concertzaal!

Dr. Don Shirley (Ali) is een beroemde pianist, die een tournee heeft in ‘the Deep South’ en hij zoekt een chauffeur. Die moet tevens zijn agenda bijhouden, schoenen poetsen, butlertaken verrichten en checken of er op elke locatie een Steinway piano aanwezig is. Het is de van oorsprong Italiaanse temperamentvolle Tony wat teveel, hij is racist in hart en nieren en deze opdrachtgever is zwart! Toch komen ze tot een overeenkomst en gaan op pad.

Green Book
Leidraad in hun roadtrip naar het zuiden is de ‘Green Book’, voorzien van informatie waar kleurlingen mogen gaan en logeren. Het gezelschap telt nog twee muzikanten: de cellist Oleg (Marinov) en de bassist George (Hatton), die erg moeten wennen aan de onorthodoxe methodes van Tony om problemen op te lossen. Tussen de problemen door wordt er gemusiceerd, raakt de Doc gewend aan Tony’s eetlust en waardeert deze steeds meer de wijsheid en het pianospel van de ander.

Green Book werd zowel bij de Golden Globes als de Oscars in vijf categorieën genomineerd en won bij beiden prijsuitreikingen drie beeldjes in dezelfde categorie. Viggo Mortensen werd ondanks zijn prima spel als de boef met een klein hartje geen winnaar in beste mannelijke hoofdrol. Mahershala Ali won echter wel in de categorie beste mannelijke bijrol, een aparte nominatie voor zijn aandeel die qua speeltijd een volwaardige hoofdrol is te noemen. De Golden Globe en Oscar voor het script kwamen toe aan Nick Vallelonga, die meeschreef aan het scenario over het leven van zijn vader.

Missie
Het is een missie geweest, de tournee van Don Shirley, waarbij hij hoopte veranderingen te bewerkstelligen. Niet door geweld, maar door waardigheid werd de boodschap die hij ook meegaf aan zijn tijdelijke chauffeur. Een lach, een traan en kippenvel geeft Green Book de kijker mee, die getuige is hoe de twee tegenpolen met vallen en opstaan naar elkaar toe groeien. Terechte winnaar van de Oscar Beste Film dit jaar, we hebben genoten.

Regie: Peter Farrelly
Met: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Mike Hatton, Dimiter D. Marinov
Kijkwijzer: 12 jaar