Groen, Water & Land wint waterschapsverkiezing

0

Den Helder – De voorlopige uitslag van de verkiezing voor een nieuw bestuur voor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is bekend. Groen, Water & Land behaalde woensdag veruit de meeste stemmen. De verkiezingen van 20 maart hadden in het Noorderkwartier, het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal plus Texel, een opkomstpercentage van 51,4%.

Deze voorlopige uitslag is op partijniveau. De komende dagen worden de stemmen door de gemeenten op persoonsniveau geteld. Dan wordt ook bekend welke kandidaten met voorkeursstemmen zijn gekozen. De voorlopige verdeling is als volgt:

Opkomst
De opkomst is met 51,4% bijna een vijfde hoger dan in 2015 (43,3%) in 2015. Dijkgraaf Luc Kohsiek over de hoge opkomst: “Ik ben blij dat zo veel Noord-Hollanders in ons gebied het belang van het waterschap erkennen voor het leefbaar houden van Noord-Holland. HHNK blijft zorgen voor veilig water, voldoende water en schoon water in het Noorderkwartier.” Het Noorderkwartier telde woensdag 928.521 stemgerechtigden (ongeveer 13.000 meer dan in 2015). Waterland kende de grootste opkomst van alle gemeenten: 66,5%. Amsterdam-Noord had met 34,1% de laagste opkomst. De opkomstgroei van de Volendammers was het grootst: 61,1% (was 46,2% in 2015).

Maandag 25 maart om 10.00 uur stelt het Centraal Stembureau de definitieve uitslag vast. Deze zitting vindt plaats op het kantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard en is openbaar.
Op woensdag 27 maart om 16.00 uur neemt het huidige bestuur tijdens een openbare vergadering afscheid. Op donderdag 28 maart om 19.30 uur is de beëdiging, ook openbaar, van het nieuwe bestuur. Beide vergaderingen vinden plaats in het kantoor van het hoogheemraadschap, Stationsplein 136, Heerhugowaard.