Het verhaal van een jongen uit Syrië

22

Den Helder – Suzanna Jansen brak door bij het grote publiek met “Het pauperparadijs”, dat uitgroeide tot een bestseller en inmiddels de 61e druk beleeft. Nu is er een nieuw boek verschenen: “Wael”, het aangrijpende verhaal van een Syrische student die door de oorlog zijn normale leven ziet afbrokkelen, tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen en de Middellandse Zee over te steken.

Zondagmiddag 14 april vertelt de schrijfster tijdens het NUT-College in School 7 over haar aangrijpende boek. Ze zegt daarover: “Dit is een belangrijk verhaal omdat het zo gewoon is. Het zou iedereen kunnen overkomen als er een oorlog uitbreekt.”

Jansen heeft vele uren met Wael gesproken en was diep onder de indruk van zijn verhaal. In haar boek laat ze de lezer via zijn ogen meekijken, om te zien wat er gebeurt als een oorlog je leven overhoop gooit. Je ziet zijn verwondering over wat er gebeurt als het regime op demonstranten begint te schieten, je rent met hem mee als hij in handen van mensensmokkelaars de ene na de andere grens moet zien over te steken. Het is een verhaal over veerkracht en optimisme, ondanks alles. En over liefde.

NUT-College op zondag 14 april om 14.30 uur in School 7, Keizersgracht 94, toegang 5 euro, kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

22 REACTIES

 1. was zeker weer eens slecht nieuws over de nieuwe Nederlanders naar buiten gekomen…. en moet het geknuffel weer gepromoot worden?

  • “Dit is een belangrijk verhaal omdat het zo gewoon is. Het zou iedereen kunnen overkomen als er een oorlog uitbreekt.”

    • Mijn vader en moeder hebben ook als jonge lieden een oorlog meegemaakt (WO2) en hun verhaal was ook niet zo links.

     • appels en peren, er staat hoogstwaarschijnlijk niet ook niet in z’n boek wanneer hij weer retour Syrië gaat om het land weer op te bouwen nu die IS muppets verslagen zijn??

     • Geen idee, ik koop het boek niet dus ik hoor het graag van u, maar u kiest er waarschijnlijk voor om Tokkie-apekool te blijven verkopen.

 2. Hoewel je het natuurlijk niemand toewenst ooit in een dergelijke situatie verzeild te raken, ontgaat mij toch waarom er altijd zo lichthartig over het feit heen gesprongen wordt dat er “meerdere grenzen” werden gepasseerd en aangenomen wordt dat dit bittere noodzaak zou zijn. In mijn beleving verandert een vluchteling in een (illegale) immigrant wanneer deze een veilig gebied heeft bereikt maar desondanks toch wenst door te “vluchten”.

 3. Schijnbaar speelt geld hier geen rol als je mensensmokkelaars kan betalen die je diverse grenzen over kunnen helpen. Mensensmokkelaars …..!! Ben je dan niet bezig om illegaal een land binnen te komen ? Een land waar je op een normale manier niet toegelaten zou worden ?

  • Iedereen die zonder toestemming of visum grenzen oversteekt, is op dat moment inderdaad illegaal, totdat je je op gegronde reden als asielzoeker meldt.
   En mét geld lukt dat beter als zonder, ook hier is WO2 daar een goed voorbeeld van. 😉

   • Het ligt eraan WAAR , in welk land je als eerste de EU binnenkomt. Daar moet je asiel aanvragen. Daar wordt ook bekeken welk land je op wil en kan nemen. Op eigenhoutje of met behulp van mensensmokkelaars door diverse landen reizen naar de honingpot naar keuze , is volgens mij geen vluchteling meer, maar ben je gewoon illegaal.

    • Uw regel “Daar moet je ….” is niet van toepassing, als je asiel wilt zoeken in het VK, dan moet je je vooral niet laten registreren in bv Italië of Frankrijk, want dan zijn je kansen voor het VK verkeken.
     Vandaar de gigantische groep illegalen, nabij de kanaal tunnel en veerhavens te Frankrijk.

 4. Beetje lastig in dit geval vanuit Syrie e,maar ik weet het, jij houd van rust om je heen.
  Misschien moet je eigen stamboom eens natrekken?wie weet stam jij ook nog van een illegaal af?
  De kans is vrij groot in Nederland,ben je zelf ook nog afstammeling van een honingpot eter.
  Rechts lullen is zoooooooo makkelijk,je hoeft er zelfs niet voor te denken.
  Vindt het toch wel fijn om hier als 6e generatie gast arbeider te verblijven,en ik mag nog linkse symphatie n
  uiten ook.
  In jouw beleving dan.

  • Hahaha…, de eerste 3 zinnen zijn zéér amusant Ferry, maar e vraagt zich volgens mij slechts af, hoe één en ander in het verhaal zich verhoudt tot de regels.
   Voldoen aan de regels is in dit geval uitermate belangrijk, zowel voor de asielzoeker als voor de asielverlener.

  • Dit is gewoon gelul op niets af. Het zijn de regels en die moeten zo gespeeld worden. Dat is zo afgesproken. Je moet asiel aanvragen in het land waar je binnenkomt. Daar beslissen ze waar je naar toe kan/mag. Als iedereen maar op eigen houtje zomaar ergens heen gaat ,wordt het helemaal een zooitje. Denk je dat hij nu beter af is ? Als het tegen zit , komt hij nergens voor in aanmerking omdat hij illegaal is. Nergens geregistreerd , geeft nergens recht op . Denk daar maar eens over na, of betaal jij dat uit eigen zak ? Ik durf er om te wedden dat jij dan ook niet thuis geeft. Hij is nergens voor verzekerd, hij heeft geen inkomen . hij heeft geen vaste woon of verblijfplaats etc. Mogen ze bij jouw aankloppen ? Geef jij ze onderdak een uitkering e.d. Betaal jij zijn eventuele ziekte kosten .?

   • Oh , Eh, Gastarbeiders waren hier welkom. De Nederlandse regering en bedrijven nodigde ze zelf uit om hier te komen werken !! Ja WERKEN !! Niet om de door de arbeiders opgebouwde sociale pot leeg te vreten , zonder daar ooit iets aan te hebben bijgedragen. Maar als er straks niets meer is om leeg te vreten , dan kunnen ze nog altijd aankloppen bij Ferry want die heeft er gelden voor opzij gelegd. Nou , beste Ferry… Geluk ermee.

 5. Rustahggg jongens, het is Wael z’n verhaal en Suzanna Jansen gaat het verkopen ….,dat is alles. 🙂

  “Het is 2011. Wael is 19. Hij is student Economie aan de universiteit van Homs. Hij heeft een appartement. Een baan. Een vriendin. Hij is opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen en dat je nooit moet opgeven. Op een terrasje in de zon, kletsend met zijn vriendin, weet hij dat het leven hem goedgezind is. Hij gaat met haar trouwen, geen twijfel mogelijk.

  Het is 2018. Wael is 27. Hij is student ICT aan de universiteit van Amsterdam. Hij heeft een vluchtelingenstatus. Een stageplek. Een eigen stichting. Hij weet dat je altijd voor jezelf moet zorgen en nooit moet opgeven. Hij is een bokser, veerkrachtig, positief. Alleen, zonder zijn vriendin. En zonder familie. Hij werkt aan de toekomst, maar in dromen durft hij niet meer te geloven.
  —————————————————————————————————————————–
  Suzanna Jansen luisterde naar Wael en tekende zijn levensverhaal op: het aangrijpende relaas van een gewone jongen, die door een oorlog zijn normale leven stukje bij beetje ziet afbrokkelen. Tot hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen, de Middellandse Zee over.

  Suzanna Jansen: ‘Dit is een belangrijk verhaal. Het zou iedereen kunnen overkomen als er een oorlog uitbreekt. Ik ben blij dat Wael mij zijn vertrouwen heeft gegeven. Voor ons is dit een verhaal, voor hem zijn leven. Ik heb bewondering voor zijn optimisme en zijn levenslust.’ ”
  (Bron: Hebban boeken.)

  • Natuurlijk Judge, dat Suzanna het verhaal slechts op schrift heeft vastgelegd is duidelijk.
   Het verhaal van Wael staat ook niet op zich, waarschijnlijk zijn er talloze gelijksoortige verhalen van evenzovele individuen. Daar zit het probleem ook w.m.b..
   Niets mis met empathie voor vluchtelingen. Maar Wael hield op vluchteling te zijn toen hij voet zette op veilige bodem maar desondanks door wenste te reizen. Waarom was die verdere “vlucht” nodig? Het is het gebrek aan dergelijke vragen en antwoorden daarop die langzaamaan het draagvlak voor opvang van vluchtelingen ondermijnen en ook een behoorlijke aanslag plegen op de Sociale Voorzieningen.

   Vluchtelingen Organisaties hebben er nogal eens een handje van slechts eenzijdig allerhande verdragen aan te halen die in het voordeel van de “Vluchteling” pleiten. Dan zijn verdragen blijkbaar heilig.
   Het Verdrag van Dublin wordt echter achteloos terzijde geschoven, zoals “E” hierboven ook al aangeeft.
   Als men van mening is dat dat Verdrag niet langer nageleefd hoeft te worden, schaf het dan af. Het in stand houden zonder handhaving geeft voedingsbodem aan het gevoel dat regels en wetten slechts voor ingezetenen gelden. Dat doet nooit wonderen voor draagvlak.

   Waarom jij WO2 hier bij haalt om als voorbeeld te dienen ontgaat mij enigszins (een daadwerkelijk voorbeeld blijft ook uit). Mij zijn in elk geval geen verhalen bekend dat Nederlanders massaal de vlucht namen naar een land dat zich zo’n beetje aan de andere kant van de wereld bevond, waarbij vele veilige gebieden werden doorkruist.
   Dat velen de wijk hebben genomen naar Engeland, om vervolgens van daar uit deel te nemen aan de strijdgroepen die ons land weer zouden ontzetten, staat toch ook in behoorlijk contrast met hetgeen wij heden ten dage zien van mannelijke vluchtelingen ” in de bloei van hun leven”.
   Geen van deze laatsten lijkt ook maar enigszins van plan zich op vergelijkbare wijze in te zetten voor hun vaderland of een bijdrage te willen leveren aan de wederopbouw hiervan.
   Wael is hierop geen uitzondering lijkt het. Dat maakt het voor mij wat moeilijk om sympathie te voelen voor Wael en hen die zich vergelijkbaar opstellen.

   • Mijn reacties zijn niet speciaal met empathie geschreven Wolveshead, ik probeer mij slechts te verplaatsen in de hoofdpersoon die besluit te vluchten en daarnaast in de journalist/schrijver die het verhaal weergeeft.
    En ik doe dit slechts – met enig creatief denkvermogen – op de basis van het artikel van DHA net als de andere reageerders en de gegevens van Hebban boeken die ik er zelf bij zocht.
    Verder ga ik ook niet, ik schaf het boek niet aan en ik bezoek de bibliotheek niet op 14 april, maar het staat u natuurlijk vrij om dat wel te doen, om antwoord te krijgen op uw vragen.

    WO2 haal ik er bij ivm onder andere de West- en Oost-Europese Joden.

    Wael heeft blijkbaar zijn studie afgerond en zou in principe – wanneer veilig – weer terug kunnen keren om zijn land van herkomst op te bouwen.
    Of dat zijn plannen zijn en het veilig kan – ivm Bashar al-Assad – dat weet ik niet, maar ik hoor het graag als u de info binnen heeft.
    Verder kan ik mij in hoge mate in uw reactie vinden.

 6. Iedere vluchteling maakt vooraf een plan vooraf hij/zij gaat, om het even wat de reden is.
  Hij/zij hoopt een status te verkrijgen in het land van zijn/haar voorkeur,logisch toch?
  En in dit geval was de keus niet gevallen in een van de omringende landen.
  Hij had gekozen voor Nederland blijkbaar.
  In Nederland heeft hij een status verkregen,dat niemand hem meer kan ontnemen.(terecht)
  Terug sturen waar naar toe?
  Welk land laat hem toe?Syrie?
  Dat geldt dito voor de meesten illegalen,land van herkomst erkend het bestaan van de persoon niet,indien het land
  van herkomst uberhaupt bekend is/wordt.
  M.A.W. e welke regels moeten gespeeld worden,het ontkennen van het probleem?

  Ik heb trouwens nog slecht nieuws voor je,door de klimaat verandering mislukken van oogsten,water en het vervolg daarvan op politiek terrein (onvoorspelbaarheid),denk ik hoe dan ook dat er nog veel meer vluchtelingen richting West Europa komen.
  Maar intussen, wat moet er in dit land ondernomen worden om het probleem op te lossen,op humane manier,
  misschien betere welvaart verdeling?
  Maar of het dan verbetert,kan het alleen maar hopen.
  In mijn geval e schreef dat ik de 6e generatie gast arbeider ben,zijn mijn voorouders nog op late leeftijd getrouwd ook(taalbarriere?)1789 is de eerste geregistreerd zonder honingpot.
  Maar plat gezegd laat ze maar ……. is voor mij geen optie.

 7. Nee niet echt,want als je bedoeld dat hier de hoogste uitkeringen vallen dan heeft U dat mis.
  In de UK,Zweden,Canada,bijv. is ook het een en ander geregeld.

Comments are closed.