Jeugdige Poetry in de Oranjerie

0

Den Helder – De Hortus Overzee, zoals de Oranjerie tegenwoordig heet, was donderdag op “World Poetry Day” het decor voor de poëzie van de eerste klas leerlingen van het Junior College en de Mavo aan zee. De jonge schrijvers en schrijfsters werden gevraagd om in een gedicht gedachten onder woorden te brengen. Niet alleen werden de gedichten aan het papier toevertrouwd, maar ook werd gevraagd om het in een toepasselijk kunstwerk te verwerken. Het resultaat was donderdagavond in de kassen en de tuinen van de Hortus te bewonderen.

Peggy Avis en Cindy Marees zijn de dames die voor beide scholen de buitenschoolse activiteiten coördineren. Het organiseren van evenementen vergt tegenwoordig veel extra werk, om alle privacygevoelige zaken voldoende geregeld te hebben. Elke leerling moet bijvoorbeeld toestemming geven om naam en eventuele foto’s te mogen gebruiken. Vorig jaar werd voor het eerst gebruik gemaakt van de Hortus kassen om de poëzie te tonen. In de kassen was dit jaar het werk te zien van de leerlingen van het Junior College. De gedichten waren verwerkt in schilderijen op posterformaat en waren opgesteld tussen de planten.

Dit jaar is voor het eerst ook gebruik gemaakt van de tuin. Hier stonden of hingen de 3D kunstwerken van de eerste klassers van de Mavo aan Zee. Deze leerlingen hebben bij het maken van de creaties hulp gehad van de leerlingen uit de derde klas. Zij werken onder meer met Lasercutters en plotters, waarmee teksten en figuren in plexiglas werden uitgesneden. Een aantal werken was voorzien van verlichting, waardoor ze tijdens de schemering nog mooier uit de verf kwamen.

Aangenaam verrast
Tijdens de rondgang van de bezoekers stonden de leerlingen bij het eigen werk met een zwart T-shirt, waarop aan de achterkant het eigen gedicht in witte letters. Zo waren bijvoorbeeld Alexa bij haar werk “Liefde”, Mathijs met “Bezoek” en Anne-Lynn met “Denken” enthousiast aanwezig. De bezoekers, die hoofdzakelijk uit ouders en leerkrachten bestonden, waren aangenaam verrast over het niveau van de poëzie, maar vooral ook over de kunstwerken.

De Hortus als decor was ook een gouden greep. Jammer dat het evenement maar een avond duurt. Wellicht dat Peggy en Cindy er volgend jaar een heel weekend gaan regelen, opdat meer mensen kunnen genieten van het vele werk. Om de leerlingen enthousiast te houden voor het schrijven kregen ze allemaal een leeg boek en een pen met de opdracht vooral te blijven schrijven.