Kofferbakmarkten gaan weer van start

4

Den Helder – De geruchten over de start van het marktseizoen doen al weer volop de ronde. Liefhebbers zijn er weer aan toe!. “De eerste vrijdag van april, de Donkere Duinen toch?” Lekker buiten, met liefst een aangenaam temperatuurtje, je tweedehands spulletjes verkopen op een gezellige plek, waar heel veel publiek komt en waar je ook een terrasje kunt pikken! Vrijdag 5 april om 8:00 uur kunnen alle liefhebbers van deze ooit in Noord-Holland bedachte activiteit hun, een winter lang opgespaarde, spulletjes weer uitstallen en verkopen!

Kofferbakmarkt de Donkere Duinen is de oudste kofferbakmarkt van Nederland. Sinds 1990 zijn organisatoren Ed van der Pol en Philip Kos al actief aan de Jan Verfailleweg. In de beginjaren was de tweedehands markt alleen populair bij een beperkt aantal echte liefhebbers. TV-Programma’s als “Tussen Kunst en Kitch”, die op een rommelmarkt gekochte curiosa toonden die soms duizenden guldens (later euro’s, red.) waard bleken, maakten deze markten populair. Ook in de rest van het land worden tegenwoordig kofferbakmarkten georganiseerd. Door de enorme groei van Kringloopwinkels heeft het grote publiek inmiddels ook de tweedehands markt ontdekt. Een dagje met veel gelijkgestemden gezellig verkopen vanaf een kleedje op een groot veld, maar ook het voor een prikkie aanschaffen van leuke spulletjes en een beetje onderhandelen blijkt hartstikke leuk en kan bovendien soms ook nog een aardig zakcentje opleveren.

De belangstelling kwam de afgelopen (bijna) dertig jaar niet alleen uit Den Helder en omgeving, maar uit het hele land. Op ‘de Donkere Duinen’ staan veel deelnemers uit Friesland, maar deelnemers die even vanuit Almere of zelfs Rotterdam naar Den Helder rijden voor de Kofferbakmarkt zijn de laatste jaren écht geen uitzondering. Het is zelfs een beetje een trend aan het worden om een lang weekend een pensionnetje te boeken en gedurende die dagen gezellig een paar Kofferbakmarkten in de buurt te bezoeken of zelf te gaan staan.

Voor een Kofferbakmarkt hoeft men niet vooraf in te schrijven. De markten zijn van 8:00 tot 16:00 uur. In de vakantieperiodes en bij mooi weer is de belangstelling heel groot en is het verstandig iets eerder te komen. Er zijn reservevelden direct aansluitend aan het hoofdveld. Informatie over prijzen en voorwaarden is te vinden www.flipkosmarkten.nl.

Themamarkten
28 April start het seizoen voor de Themamarkten en Braderieën (markten met kramen) met de “Bloemendagenmarkt” in Anna Paulowna. Ook bij deze markt zijn van der Pol en Kos de marktmeesters. De Bloemendagen zijn internationaal vermaard. Busladingen vol rijden belangstellende door het grootste aaneengesloten bollengebied van Europa langs talloze kleurige op schilderijen lijkende mozaïeken gemaakt van kelken van de hyacint! Uiteraard is een uitstapje bij de markt altijd een gezellig intermezzo voor het strekken van de benen, het nuttigen van een kopje koffie en uiteraard een bezoekje aan de markt. Inschrijven voor de themamarkten dient voor deze markten wel vooraf te worden gedaan. Ga daarvoor naar www.flipkosmarkten.nl.

4 REACTIES

  1. Tokkie Markt hahaha. RB,jij staat er ook weer met je kleedje en ouwe meuk begrijp ik…

    • nee, daar doet RB niet aan, maar als het lekker weer is mag ik graag op de fiets naar Donkere Duinen en dan een rondje lopen over de markt aldaar

      • Dat geeft me een veilig gevoel! Een paar jaar geleden is een kennis van mij daar nl bestolen door een groepje Oost-Europeanen. Zij werd afgeleid door één van hen, ze kochten niets en nadat ze weg waren was ook haar halve meuk weg.. de mensen waren in geen velden of wegen meer te bekennen.

Comments are closed.