Kwart Helderse kiezers stemt Forum voor democratie

68

Den Helder – Ook in Den Helder heeft het Forum voor Democratie het woensdag goed gedaan. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kreeg de partij van Thierry Baudet 25,4 procent van de kiezers achter zich. De VVD eindigde als tweede, maar haalde met 12,3 procent van de stemmen fors minder dan vier jaar geleden. De PVV eindigde als derde, met 11,3 procent van de stemmen.

De opkomst in Den Helder was 48,7 procent. Nieuwkomers Nida (01,), Denk (0,3) en Code Oranje (1,3) konden in onze stad geen potten breken. De PvdA bleef vergeleken met 2015 redelijk stabiel en verloor slechts 0,4 procent. De partij eindigde op 9,6 procent. Het CDA werd de vijfde partij, met 8,2 procent van de kiezers achter zich. GroenLinks, dat het landelijk goed deed, kwam in Den Helder tot 6,5 procent, fors meer dan de 2,2 van 2015. De ChristenUnie haalt 5,5 procent.

De SP verloor kiezers en kwam nu niet verder dan 5,5 procent van de stemmen, D66 werd gehalveerd en eindigde op 4,2 procent en bleef daarmee de Partij voor de Dieren (3,9) net voor. 50Plus haalde 3,5 procent van de stemmen op en de Ouderenpartij NH 2,9 procent.

De uitslagen zijn vooralsnog nog onder voorbehoud. Vrijdagmiddag wordt de definitieve uitslag van de Kieskring Den Helder bekendgemaakt, op maandag pas de uitslag van de volledige provincie. Dan wordt ook bekend welke kandidaten de Provinciale Staten hebben gehaald, al dan niet met voorkeurstemmen. Den Helder telde deze verkiezingen zowel voor het Waterschap als voor Provinciale Staten negen lokale kandidaten.

68 REACTIES

 1. Een goede keus voor het F.v.D, ik kijk uit naar de tweede kamer verkiezingen om het roer radicaal om te gooien.

  • Even uit interesse. Wat moet er volgens jou allemaal veranderen Harmanus? Waar moet het schip heen zeilen?

 2. Tijdens het nos programma van afgelopen dinsdag vooraf aan het debat viel het mij op dat de heren Wilders en Baudet er toch een politiek item van het drama Utrecht van maakte.
  Dhr Wilders veroordeelde de islam nog eventjes,dhr Baudet veroordeelde het politieke beleid in voorgaande periode aan dit drama.
  Beide argumenten begrijp ik niet,en kan ik ook niet plaatsen in dit drama.
  F.v.D is de grote winnaar geworden van deze verkiezing,
  Ik hoop wel dat het F.v.D waardig met de,, democratie,, zal en kan omgaan.
  Dus mensen naar elkaar brengen,respecteren,en niet zoals in bovenstaande veroordelen.

 3. De Machtspelletjes , zullen losbreken. Hoe dan ook , zal de macht/verlies van de grote partijen hersteld moeten worden. Desnoods door bij elkaar op schoot te gaan zitten , om de Fvd de mond te snoeren. Dat spelletje hebben ze hier in Den Helder ook gespeeld , toen de Stadspartij de verkiezingen won. De grote partijen kropen bij elkaar op schoot, om de Stadspartij in het pak te naaien. En dat is ze gelukt , door een slappe rug van de stadspartijvoorzitter.

 4. FvD, hoop bla bla, weinig inhoud. Sterk polariserende partij. We zullen het zien de komende periodes.

 5. Zo makkelijk als dat spelletje in den helder gaat (ging) spelletjes spelen,dat zal hoe dan ook moeilijker
  worden in de eerste kamer.

 6. Wat zou de reden zijn waarom 25% van de Helderse kiezers gekozen hebben voor forum voor democratie? Het provinciale programma van FvD is niet zo bekend. Dus moet het een afrekening zijn van de lokale of landelijke politiek, misschien wel beide.

 7. Alle winnaars in DH blijken altijd tegen de stadhuisplannen van de gemeente te zijn. Het zou mij zeer verwonderen als dat nu anders zou zijn. Heeft uiteraard dus niets met het programma van het Forum te maken. Hopelijk wordt het Forum in Den Helder niet gekaapt door lieden die nu voor de stadhuis plannen op de ORW zijn! Anders wordt het Forum een zoveelste Leefbaar/Trots/Stadspartij/ Beter voor Den Helder etc….

 8. Er komen nu nieuwe partijen in Den Helder! Beter voor Democratie, Forum 66, DemocratieBelangen, StadsForum, Het Vaasjesforum van Carolien, Christelijk Forum 19 en ArbeidsForum.

 9. Waarom is mijn reactie van 13:04 uur op Ferry van 08.53 uur nog niet zichtbaar heer Boutkan? Vrijheid van meningsuiting toch?

  • Omdat u hem volgeplakt had met links en dan worden reacties automatisch in de wacht gezet. Grappig toch altijd dat mensen die niet weten hoe snel en fors ze bepaalde partijen en mensen moeten bekritiseren, zelf altijd ‘vrijheid van meningsuiting’ eisen (voor zichzelf dan uiteraard).

   • Sorry heer Boutkan, kan dat ook komen doordat er boven het bericht staat dat het nog beoordeeld moet worden? Misschien is dat niet zo’n handige zin en het zet het mensen op het verkeerde been.

   • De eerste zin was voldoende geweest. U staat zelf toe dat er reacties gegeven kunnen worden op uw artikelen. En het klopt dat ik kritisch kijk naar wat er zich afspeelt binnen de politiek. En mijn eigen mening daarop durf en mag geven. Daar moeten politici maar tegen kunnen. Of moeten we alles wat zij de media inslingeren en zeggen maar voor zoete koek aannemen? Dan zouden we wel heel erg beperkt worden in onze vrijheid.

 10. Gek vind ik dat elke keer als er een nieuw partij komt met een grote bek heel veel mensen zonder dat ze hun programma kennen er weer op gaan stemmen. In Den Helder komt het elke keer weer uit heel triest,Natuurlijk heeft de Stadspartij in Den Helder veel verloren met de verkiezingen voor de gemeenteraad maar kijk eens naar de oorzaken. Toen het gemeentehuis moest worden verbouwd was er zo als ik het zie kartelvorming tussen aannemers die het moesten doen waarschijnlijk met de regie op het gemeentehuis, Toen had de stadspartij naar de rechter moeten lopen omdat dit verboden is in Nederland.Ook de politiek die de partij niets gunde hebben geen hand uitgestoken. Bij deze verkiezingen zie je het weer het publiek heeft geen vertrouwen in de huidige politiek en laat dat zien door weer op iets nieuws te kiezen. Laat al deze nieuwkomende clubs nu eens de handen in elkaar slaan en een blok vormen tegen de oude garde met hun gekonkel en die elkaar mooie baantjes toe schuiven dan pas gaat het veranderen, Ontketen een nieuw revolutie in de politiek samen kunnen we ze een lesje geven in eerlijkheid

  • Die mogelijkheid , had de stadspartij. Maar dat hebben zij , mede door interne ruzie en splitsing van de partij , uit hun vingers laten glippen. De stadspartij, kwam destijds , net als nu de PVD , met een riante overwinning uit de verkiezingsstrijd. En die overwinning , hebben zij zo in het Marsdiep gelazerd. Dus kom nu niet , met ze moeten een blok vormen, dat deden ze ook niet toen jij aan het roer stond Koos. De hele stadspartij , is verworden tot een tandeloos oud hondje , dat alleen nog maar kan opzitten en pootjes geven.

 11. Over drie jaar weten we meer wat er op het gemeentelijk slagveld overeind zal blijven. Soms denk ik wel eens. als raadsleden als onbetaald vrijwilliger en collegeleden tegen een normaal salaris onze stad zouden besturen wat blijft er dan aan goedwillende strijdbare mensen over, zoals we die nog wel bij verschillende verenigingen en organisaties zonder financiële beloning tegenkomen. Hoe dan ook de door menigeen voorspelbare uitslag in Den Helder moet de lokale politici wel te denken geven en zal de komende tijd ongetwijfeld interessant voer voor journalisten zijn. Tot in de jaren negentig liep Den Helder redelijk in de pas met het landelijk gemiddelde maar daar is blijkens de recentere verkiezingen radicaal een einde aan gekomen. ik heb me gisteren maar verzoend met de partij voor de dieren, een keuze waarover mijn katten spinnend tevreden zijn, .

 12. De stemmen (25%) voor Forum zijn in Den Helder vooral proteststemmen: tegen de klimaatplannen, tegen de immigratiepolitiek, maar ook tegen de gevestigde macht van Haagse Partijen en de overgelopen kameleons in Den Helder zelf. Deze partijen plus VVD-burgemeester schoven referendumverzoeken van tafel, een referendum waar Forum voor is. Kijken hoe de coalitie gaat reageren op de komende flinke aantallen bezwaarschriften tegen hun stadhuisbesluit. Dat zonder enige inspraak tot stand kwam. Want Forum voor Democratie zal zich ook melden bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen……

  • Mensen stemmen nu al tegen zonder te weten waar ze op en voor stemmen (want de FvD heeft geen programma voor de provinciale verkiezingen). Dat schept veel vertrouwen dat ze wel overwogen zullen stemmen bij een referendum.
   Kom maar door met je referendum. Laten we rechters ook maar afschaffen en gewoon op gevoel veroordelen. Lijkt me prima

 13. Alles is mogelijk. Misschien heb ik een black-out gehad 😉 Heb geen printscreen gemaakt. Whatever. Het staat er nu bij.

 14. Beste Albertha,ik vind het niet zo belangrijk wat er over dhr Boudet geschreven wordt,in uw voorbeelden.
  Dit dan op de twitter berichten na,dat zijn n.l reacties van burgers zoals U en ik.
  Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf niet twitter en deze dus ook niet lees.
  Overigens vind ik wel dat het F.v.D. sterke punten in haar progamma heeft:bindend referendum recht,EG terug brengen naar haar oorspronkelijke taak n.l de economie van europa harmoniseren en geen politiek bedrijven;iedereen in Nl een basis inkomen verschaffen.
  Ik zelf ben daar wel voorstander van.
  Bovenal ben ik voorstander van een politicus,die bruggen weet te bouwen,en niet wijst naar groepen,en het verleden van mensen gaat beoordelen cq gaat veroordelen.
  Naar mijn mening vertoont dhr Boudet dit gedrag regelmatig.

  • Beste Ferry, FvD weet wat er onder een groot aantal burgers leeft. En heeft aan de hand daarvan campagne gevoerd. Zij hebben punten die veel mensen met een kleine portemonnee aanspreken. Maar ze kijken niet echt naar het grotere geheel en doen beloftes die ze hoogst waarschijnlijk niet kunnen waarmaken. Wij hebben in de loop der jaren allerlei verdragen afgesloten met andere landen. Dit met name in verband met de rechten van de mens. Nederland is geen opzichzelf staand land. Wij hebben ook economische belangen wereldwijd. We zullen niet zonder elkaar kunnen. En uit de EU stappen is geen optie. Ook is Nederland lid van de Verenigde Naties. Wat wil de FvD nu wel niet allemaal overhoop halen. Dat wordt chaos. Bovendien heeft FvD te maken met de andere partijen die ook grote groepen mensen vertegenwoordigen. Er zullen compromissen gesloten moeten worden. We leven niet in een dictatuur maar in een democratisch land. Dit is de eerste keer dat hij zoveel stemmen binnen haald. Maar hij zal nog moeten waarmaken wat hij predikt. We zullen het beleven.

   • bang voor verandering?
    .
    landen zonder banden met die geldverslindende organisaties als EU en VN zijn (financieel) een stuk beter af, en wat hebben deze organisaties nu voor NL betekend so far behalve de burger enorm veel geld gekost?

    • RB je gaat nu wel heel erg kort door de bocht,dat er bakken met geld door de EU (vaak)onterecht gaan ben ik met je eens,maar het brengt dit land ook veel bakken op.
     Denk maar aan twee giga motoren R.Dam,Schiphol,Randstad.
     VN deze organisatie heeft al talloze keren haar nut bewezen in het bemiddelen in conflict gebieden en de vrede te herstellen.
     Onze wieg heeft in deze gebieden gelukkig niet gestaan.
     Wat is dan geld in dat soort situaties?
     En welk land(en) zijn dan financieel beter af??

     • links gelul, die conflict gebieden moeten gewoon hun eigen boontjes doppen zonder westerse bemoeizucht, dat is het huisdierensyndroom, al je ze maar blijft knuffelen dan doen ze niets meer uit hun eigen, door dat gekloot hebben we nu die immigranten invasie van jonge gasten die eigenlijk hun eigen land behoren op te bouwen maar hier liever het handje ophouden en gepamperd worden…..

    • Antwerpese haven uitbreiden, zelfde voor Hamburg, alle vluchten verplaatsen naar Parijs,Londen,Frakfurt. Douane bij de grens,ect ect.

     • denkt u echt dat deze bedrijven het belastingparadijs NL verlaten?
      en dan uitwijken naar Londen na een Brexit…. niet echt geloofwaardig

     • De MUUR Van ….B ???. Om Nederland !!! Isoleer het land maar van de rest van Europa/Wereld. Al onze winstgevende activiteiten die het land ten goede komen , verplaatsen naar het buitenland. Willen jullie leven zoals in Noord Korea ??? Want dat ga je krijgen als je ons land isoleert.

 15. Helaas mijnheer Vermooten,ik heb het vermoeden dat de huidige lokale politici helemaal geen conclusie,s zullen trekken uit de verkiezings uitslagen van gisteren.
  Zij lopen gewend zoals ze zijn als kudde dieren achter de zeer ondemocratische burgemeester en vrienden aan.
  Onlangs en daar bent U ook van de op de hoogte probeerde de wedhouder van financieen de verplichte tussen rapportage Schouwburg en Havenbedrijf buiten de raad en commissie leden te houden.
  Dit ondanks eerder gemaakte afspraken hierover.
  Hierover is bij uitzondering over geprotesteerd,wat het protest heeft opgeleverd weet ik nog niet,evenals wat er voor verheugend financieel nieuws er in staat.
  De inhoud zal geheel volgens dit ondemocratisch bestuur en traditie getrouw aan het stemvee onthouden worden.
  Dan wordt de raad weer geconfronteerd (einde boekjaar) met oplopende tekorten,waardoor helaas voor de minder bedeelde in deze stad er bezuinigd moet worden,en de lasten omhoog moeten gaan.
  En indien U journalisten van het NHD bedoeld,nou die hebben de onafhankelijkheid allang al ingeruild voor het ontvangen van subsidie.
  Verder hoop ik dat Uw katten nog heel lang kunnen spinnen van Uw keuze.

 16. Beste Albertha,iedere politieke partij meent te weten wat er onder de bevolking leeft,en vaak vergissen zij zich daar zeer langdurig in.
  De man/vrouw met de z.g kleine knip is (helaas) altijd de grootste groep,waar dus stemmen winst valt te halen,doen dus alle politieke partijen.
  Wat betreft de EU heb ik begrepen dat het de intentie is deze niet te verlaten,maar de politiek er buiten laten,en uitsluitend het oorspronkelijke idee EGKS en EEG te laten voortbestaan en daaraan te blijven deelnemen.
  Dit vind ik persoonlijk een uitstekend idee,de haalbaarheid?acht ik utopisch.
  De rechten van de mens is helaas zo,dat Nederland al een aantal keren door het EVRM ernstig op de vingers getikt is.
  De economische belangen die Nederland wereldwijd heeft zijn van de bedrijven die hier dan gevestigd zijn,wat van ons is, zijn medewerkers die door hun inzet giga veel geld betalen aan de staat.
  De bedrijven zelf dragen nauwlijks iets bij dank zij fiscale afspraken.(daarvan komt mondjes maat steeds meer naar buiten)
  De verenigde Naties, gelukkig is Nederland daar volwaardig lid van,wat de FvD daarmee zou willen weet ik niet.(heb ze daar niet over gehoord?)
  Begrijp mij goed ik ben het FvD niet aan het verdedigen,maar feiten zijn feiten.
  En inderdaad we kunnen gelukkig in deze niet zonder elkaar maar met elkaar,en daar zal op zeer korte termijn dhr Baudet ook achter komen,hij heeft geen absolute meerderheid,en dus zal het woord compromis aan zijn vocubulaire toe gevoegd moeten worden.(aldoende leert men heet dat)

 17. Ik vind dat Henk erg veel demoniserende woorden nodig heeft, om uit te leggen dat hij feitelijk bang is van z’n eigen fantasieën.
  Dat hij daarmee het risico neemt om Baudet een Fortuyntje te bezorgen, interesseert hem blijkbaar minder.

 18. Mensen stemden op FvD om klimaat, migratie, en geloofwaardigheid, aldus de NOS
  De FvD wil uit de EU en wil van de euro af. De EU is al een grootmacht en is voor deze al een klein moeite om dit kleine landje in de hoek te drijven en bijv. economisch en militaristisch te isoleren want uit Europa betekent zo goed als uit de NAVO. Ook zal de EU strafmaatregelen gaan treffen en boetes gaan heffen. Wie stemt op zo’n partij is medeschuldig aan de ondergang van dit land. Het gaat nu goed, ondanks dat het een klein land is. We staan er financieel, militair, en moreel goed voor, ondanks de brede mate van onverdraagzame bevolking t.o.v. anderen en andersdenkenden. Dit heeft regering Rutte toch maar bereikt. We hebben een rijk land , een fantastische Koning, welvarende economie, een land waar vele miljoenen van dromen om te wonen, maar mensen willen meer, maar blijven ontevreden. En stemmen dan op een “Jezus” figuur die hen belooft in zijn speech dat hij bouwt op een rots, dat dood was tot leven komt en dat het een wedergeboorte is. Welke geloofwaardigheid?

  • Zo dat staat knap hoor, alle FdV stemmers veroordelen voor de ondergang van dit land.
   Ik vermoed dat U tijdens werktijd zich binnen een goed onderhouden omheind terrein bevind,
   indien dat zo is,dan stelt mij dat in ieder geval gerust.
   Want uw geloofwaardigheid is wel uiterst ongeloofwaardig.

  • vóór de EU ging het ook goed met NL, misschien zelfs beter, allemaal bangmakerij, ook dat geouwehoer over die brexit is net die millennium hoax dat de wereld zou vergaan, zult straks zien dat er niets aan de hand is en het leven gewoon verder gaat, ook na een brexit, en de EU is gewoon bang dat de mensen dit inzien en als er één schaap over de dam is….

 19. Lees ik nu dat we het n dit land ontzettend goed hebben en dankbaar mogen zijn:). Met al dat gemopper hier kan ik dat niet echt geloven.

 20. Tuurlijk RB dat is het;conflict gebieden totaal isoleren,uitsluitend nog wapen leveranties toestaan,door het vuilnis van de wereld.
  Lekker rustig toch.

 21. Het Stadhuis en de verkiezingen

  De locatie van het stadhuis op Willemsoord is achterhaald door de feiten! Ruim 25 % van de Helderse stemmen zijn voor FVD en ruim 11% voor de PVV. Partijen die met de huidige oppositie, voor een referendum zijn! Inderdaad het zijn geen gemeenteraadsverkiezingen, maar wel de feiten van vandaag. Of we dat leuk vinden of niet, deze partijen zullen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Den Helder een aardverschuiving veroorzaken, u wordt weggeblazen!
  Gemeenteraad, de kiezer heeft gesproken, tel uw knopen, u kunt hier niet om heen. Ontwaak dus, kom uit de winterslaap! Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. U heeft geen mandaat meer en veeg alleen al om dat feit het onzalige stadhuisplan van tafel.
  Een plan bovendien, waarmee u de aanwezige cultuurhistorische waarden van Willemsoord onherstelbaar beschadigd.
  Bovendien bezondigd u zich met het afblazen van dit plan niet aan het ongegeneerd verkwanselen van gemeenschapsgelden.

  Martien Rietveld

  • Mooi geformuleerd Martien, het volgende nog even er bij ter ondersteuning:

   Citaat: ” Pieter Blank, PvdA: “Na vele jaren kan er dan een einde komen aan een langlopende discussie met veel verdeeldheid in de raad. De afgelopen raadsverkiezingen waren de ultieme referenda, dus we zijn nu gerechtvaardigd een besluit te nemen.” (Bron: zie link)
   https://denhelderactueel.nl/2019/02/stadhuisplan-willemsoord-gaat-het-redden/

   Hoe blind en arrogant kun je verworden ! (JX)

  • Beste mevrouw Rietveld. Het duurt nog een aantal jaar voordat er raadsverkiezingen zijn. Ik heb zo het vermoeden dat dan al lang de werkzaamheden begonnen zijn en dat het in zo’n ver gevorderd stadium zal zijn dat er geen weg terug is. De uitslagen van de afgelopen provinciale verkiezingen zullen waarschijnlijk zelfs maken dat de nu zittende partijen er spoed achter zullen zetten. Meer dan ooit zullen zij nu willen bewijzen dat de genomen beslissing de juiste is. Wij zullen ons hier bij neer moeten leggen hoe vervelend dat ook voelt. Als dit nieuwe gemeentehuis klaar is zullen we daar ook wel weer aan wennen.

   Al zouden er over een aantal jaar wel referendums gehouden worden en zal de burger meer inspraak krijgen dan nog hebben we hier op dit moment niets aan. Het is bovendien nog maar de vraag of FvD daadwerkelijk voor de veranderingen kan zorgen die de burger van Den Helder graag wil zien. Zij hebben en krijgen niet het alleen recht in dit. Zij zullen samen moeten werken en compromissen dienen te sluiten. Bovendien hangt heel veel samen met de middelen die gemeente tot zijn beschikking heeft of nog krijgt. Hoe zit het straks met provinciale subsidies? De tijd zal het ons openbaren.

   Wat ik wel weet is dat de burger steeds meer en beter betrokken gaat worden bij zaken die ons allen aangaan. Maar dan zullen wij zelf ook het initatief moeten nemen. En zullen we in gesprek moeten gaan met de vertegenwoordigers van gemeente. En onze verlangens, zorgen of nood naar voren moeten brengen. Dan kunnen we er met elkaar zorg voor dragen dat het beter gaat. Dat kan maar op één manier op tijd aan de bel trekken en niet gaan zitten afwachten en anderen voor je laten denken en beslissen.

   • Ah, Albertha, wilt u ons bezwaarschrift tegen de bouw van een stadhuis op Willemsoord tekenen? We brengen onze verlangens, zoals u zegt, naar voren. Voor .a.s vrijdag a.u.b., vanwege de termijn, zie voor tekst mijn facebook.

    • Op welke dag heb je de tekst geplaatst Henk? Dan kan ik gericht zoeken en kijken of ik mij erin kan vinden.

     • Op 15 maart, even naar beneden scrollen. Overigens, die van 16 maart is ook interessant: Burgers in Duits België krijgen de macht = reguliere inspraak bij grote beslissingen. Je mag de tekst delen.

     • Het komt niet binnen, Albertha. Je kunt tekenen bij Crazy Chicken, Breewaterplein, de tekst ligt er ook. Voor vrijdag a.s..

 22. @Lezer haal je kop uit het zand. Ja geweldig gaat het in Nederland met sharia scholen, islamitische terreuraanslagen en de EU die dicteert. Zelfs ons pensioengeld is in handen van de EU. Het onderwijs is verkwanseld en de zorg wordt slechter door de vvd marktwerking. De duurzaamheidslobby neemt religieuze vormen aan. We mogen ons kapot betalen aan die groene waanzin. Maar verder gaat het heel goed hoor in NL.

 23. Er is inderdaad een andere politieke werkelijkheid ontstaan in Den Helder, Martien. Forum haalde hier een recordwinst. De huidige coalitie doet er daarom goed aan om het stadhuisplan snel van tafel te halen, duidelijk is dat daar ook veel onvrede over is (referendumverzoeken van zowel burgers, als uit de raad, van tafel geveegd; inspraakverordening genegeerd, inspraak nul; bestemmingsplan overtreden; financiën niet verantwoord). Het wordt hoog tijd dat er voor besluiten draagvlak wordt gezocht, en belangenverstrengeling wordt aangepakt.

 24. Zie hier het verwerkingsproces van teleurstelling.
  Ja er schijnt licht aan de horizon en het bewijs dat het geen dwaallicht is, moet met enig geduld, een democratische kans krijgen.

 25. Henk,perfect omschreven,we gaan het meemaken?
  Ik vrees dat de liberale verkwanseling van publieke belangen nog heel lang zal voort bestaan.
  In woord leven we in een democratie,in de praktijk word het door mij steeds meer betwijfeld.
  Maar inderdaad met geduld,moet het een democratische kans krijgen.

Comments are closed.