Lijsttrekkers Provinciale Staten even in Den Helder

8

Den Helder – Op weg naar het slotdebat op Texel brachten de lijsttrekkers voor Provinciale Staten even een kort bezoek aan Den Helder. Gemeente en Zeestad maakten handig gebruik van de gelegenheid om de statenleden, in de Kampanje, kennis te laten maken met de ontwikkelingen en kansen die Den Helder de regio te bieden heeft.

Na het word van welkom door wethouder Heleen Keur mocht cabaretier Jasper van Kuijk op een luchtige doch kritische wijze zijn visie op zijn oude stad geven. In de korte documentaire “Ontmoet de ziel van Den Helder” werd een stukje geschiedenis verteld en 161 zwartwitfoto’s getoond van Helderse bewoners.

Ferdinand Vreugdenhil van Zeestad liet zien hoe Den Helder in twee fasen werkt aan het verbeteren van het Stadshart. In de eerste fase van 2008 tot en met 2023 wordt hard gewerkt aan het verfraaien van de binnenstad en Willemsoord. Met gepaste trots werden de resultaten van het masterplan getoond. De bibliotheek, Beatrixstraat, parken en groenvoorzieningen, nieuw woongelegenheden, het vernieuwde stationsplein, de vernieuwde schouwburg die voor de komende 40 jaar een uniek onderkomen heeft, het kwam allemaal aan bod.

Tweede fase
De tweede fase is van 2019 tot en met 2035, waarin vooral de stedelijke ontwikkeling met de groei van de faciliteiten voor de Marine en de Port van Den Helder aandacht krijgen. Den Helder wil vooral gastvrij zijn en kansen pakken. Een van de wapenfeiten is de bouw van het Icoon Seasaw op de plaats van de het vroegere Huys Tijdverdrijf. Een 70 meter lang bewandelbaar oneindigheidsteken boven op de dijk.

Natuurlijk liet ook burgemeester Schuiling de gelegenheid niet aan zich voorbij gaan om Den Helder en zijn behoeften onder de aandacht van de statenleden te brengen. Hij wees erop dat met de klimaatveranderingen rekening gehouden moet worden met de verzilting van de Noordkop. Er moet nu gestart worden met nadenken over hoe dit probleem in de toekomst behandeld wordt. Ook benadrukte Schuiling de toekomst van de Marine, die een grote toename van de werkgelegenheid voor de regio voorspelt. “We zijn dus al lang geen krimp-, maar een duidelijke groeiregio geworden. Belangrijk aandachtspunt is dan ook niet de afstand naar Den Helder, maar de bereikbaarheid.” De huidige tweebaansweg en een enkelspoor zijn in ieder geval punten die door Van Kuijk, Vreugdenhil en Schuiling als belangrijke aandachtspunten voor de provincie genoemd worden.

Investeren
De burgemeester wijst erop dat hij de huidige samenwerking met Hollands Kroon, Texel en Schagen al als positief beschouwt. In de toekomst verwacht hij dat die samenwerking verder uitgebreid gaat worden naar onder meer Alkmaar en Hoorn. Hij bedankte de leden voor het bezoek en drukte nogmaals op het hart dat elke euro in de Noordkop geïnvesteerd geen weggegooid geld is, wat niet altijd gezegd kan worden van bijvoorbeeld de Noordzuidlijn en Schiphol.

8 REACTIES

 1. De afbraak van de busverbinding met Julianadorp door de Provincie, zonder protest of actie van het college, ontbreekt in het verhaal. Ouderen staan in de kou op station zuid, komen er niet meer ’s avonds. Het zijn VVD, CDA en PvdA die dit doen. Daarnaast blokkeert Zeestad b.v. de democratische verantwoording van financiën, en voert zelf het woord bij democratische verkiezingen. Bizar.

 2. Op weg naar Texel en de boot gemist.Goh nu we toch op de volgende boot moeten wachten, vermaken we ons wel even in den Helder.

 3. Vind het vreemd dat DHA wel over deze onzin schrijft maar blijkbaar even ontgaan is dat afgelopen zaterdag de bijna voltallige gemeenteraad inclusief wethouders aanwezig was op een bijeenkomst van forum voor democratie in een bomvolle keyzaal van de Kampagne.

  • 2 raadsleden en 1 wethouder. ‘bijna voltallige gemeenteraad’ lijkt me een tikje overdreven he

 4. Wat heeft de Provincie met de stadsvernieuwing te maken ? Oh wacht even, ze proberen alvast wat geld los te peuteren bij de Provincie om de TESO (Lees; Stadhuis op Willemsoord) bereikbaarder te maken.

  • Niet lospeuteren, het Provinciebestuur beloofde het college heimelijk dat als het college het stadhuis op Willemsoord zou zetten, dat zij dan de infrastructuur rond Willemsoord zouden verbeteren. Daarbij gaan ze ver buiten hun politieke grenzen. Bemoeienis met lokale politiek door Provincie is uit den boze.

 5. “We zijn dus al lang geen krimp-, maar een duidelijke groeiregio geworden” aldus Koen Schuiling.

  Het enige wat groeit is het bedrog van de VVD.
  Nooit eerder heb ik het bevolkingscijfer gepubliceerd zien worden, terwijl de maand nog liep, heel vaak lopen ze zelfs een maand achter met de cijfers en een groei is – buiten seizoensinvloeden – al tijden niet te zien !:
  https://www.denhelder.nl/data/publicatie-website/bevolking/actueel%20inwoneraantal%20maart%202019.pdf?_dc=1551971625598&_dc=1551971625619

Comments are closed.