Navtrain reikt eerste certificaten tactische training uit

0

Den Helder – Navtrain introduceert nieuwe tactische trainingen voor buitenlandse marines, kustwachten en maritieme organisaties die werken aan producten voor defensie. Vrijdagmiddag werden op hun kantoor in Den Helder de eerste certificaten uitgereikt van de Maritime Warfare Introduction Course, een introductiecursus voor maritieme bedrijven.

Navtrain kon de cursussen ontwikkelen mede door ondersteuning van scheepsbouwer Damen en Thales die hoogwaardige radar- en commandosystemen levert. De twaalf eerste cursisten van de introductiecursus waren medewerkers van deze twee bedrijven. “De introductiecursus is geschikt voor bedrijven die met defensie en de marine te maken hebben”, aldus Kees Kuenen, managing director van Navtrain International. “Door meer inzicht te krijgen in de operationele kant van de marine, vormen medewerkers zich een beter beeld hoe de schepen of systemen die ze bouwen later worden ingezet.” Cursisten leren met simulaties en speciaal ontworpen games de basis over het plannen van een missie en het opereren met een marineschip.

Naast de introductiecursus geeft Navtrain professionele trainingen van twee of negen weken aan buitenlandse marines. In deze trainingen worden officieren tactisch opgeleid om met een marineschip te opereren. “Nederland heeft een sterke marinebouwindustrie. Als bijvoorbeeld Damen vroeger een schip aan het buitenland verkocht, dan stelde onze marine een familiarisatietraining beschikbaar over de werkwijze en systematiek”, legt Kuenen uit. “De marine kan dit soort trainingen niet meer leveren en daarom zijn wij in dat gat gestapt met deze tactische trainingen, maar ook met trainingen om de bemanningen op te werken. Meestal gaat het dan om marines die niet bij NATO zijn aangesloten en geen specifieke opleidingen hebben.”

Uitreiking
Naast op maat gemaakte games met allerlei verschillende scenario’s en simulaties wordt in de trainingen een handboek gebruikt voor het theoretische deel. Kapitein-luitenant ter zee buiten dienst Peter van Maurik schreef deze Naval Tactical Warfare Guide, over de doctrines van het opereren met marineschepen. Vanmiddag werd het boek officieel door de auteur uitgereikt, aan de managing director van Navtrain International.