Nieuwe stap in professionalisering lokale omroep

17

Den Helder – De LOS, de lokale omroep van Den Helder, is sinds kort officieel leerbedrijf voor het MBO. Dat betekent dat de omroep nu ook studenten een stageplek kan aanbieden en zo meehelpt aan het opleiden van nieuwe vakmensen. De eerste stagiaire is inmiddels aangenomen en begint volgende week.

De omroep is officieel erkend door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en opgenomen in het register van erkende leerbedrijven. MBO-scholen en studenten raadplegen dit register om passende stages te vinden. “We zijn heel trots dat we ons nu ook leerbedrijf mogen noemen”, laat LOS-hoofdredacteur Ronald Boutkan weten.

“Het is een nieuwe stap in de professionalisering van de omroep, zoals we die enkele jaren geleden hebben ingezet. Het aanbieden van stageplekken was tot voor kort niet mogelijk, omdat we geen volwaardige begeleiding konden bieden. Mede dankzij het feit dat de gemeenteraad de afgelopen jaren de bekostiging van de omroep steeds wat heeft verhoogd en ook steeds meer adverteerders ons weten te vinden, is dat nu wel mogelijk. Met de komst van jonge, enthousiaste studenten binnen ons team versterken we de redactie en leren we zelf ook weer nieuwe dingen, het mes snijdt dus aan twee kanten!”

Verhuizing
De omroep is inmiddels druk bezig met het voorbereiden van de verhuizing naar het Ravelijncenter. Het nieuwe pand is onlangs opgeleverd en de verwachting is dat de LOS in juni daadwerkelijk de uitzendingen start vanaf de Torplaan. “Op zaterdag 20 juli volgt dan de officiële opening en na de zomer beginnen we met een compleet nieuwe programmering, waarmee we vooral beter kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen.”

Meer informatie over de LOS op losdenhelder.nl.

17 REACTIES

 1. Zo wordt het nog wel eens wat RoBo, toppie hoor !
  Met een student journalistiek er bij, zou DWOZ ook weer rustig kunnen terugkeren.
  Gefeliciteerd LOS en ga zo door ! 🙂

 2. Hoe werkt het trouwens met de gemelde volgers op de LOS-site, zijn dat mensen die op dát moment hebben afgestemd, of werkt het anders ?

 3. Ik gun U veel succes met alle veranderingen en z.g. professionalisering. Nu al net als de N.P.O. aan de staats / gemeentelijke subsidie, doet mij het ergste vrezen m.b.t. uw onafhankelijke verslaggeving….

  • Ter info: een lokale (en ook provinciale) omroep is al sinds de start in de jaren 80 publieke omroep en behoort dus tot dezelfde categorie als NPO. Alleen de subsidie voor lokaal is een schijntje in vergelijking met de gelden die naar landelijk en provinciaal gaan (ook als je dat omrekent per gemeente). Enkele jaren geleden is op landelijk niveau nu juist besloten dat de lokale tak van de publieke omroep moet professionaliseren en dat daar dan ook meer geld naartoe moet (wat een heel lastig verhaal blijkt in de praktijk), zodat ze juist steeds beter aandacht voor het lokale nieuws kunnen hebben en juist zodat ze beter als onafhankelijk mediabedrijf kunnen opereren. Deze ontwikkeling is nog steeds gaande en gaat helaas niet van de ene op de andere dag.

 4. Eindelijk vernieuwing! Op veel punten in DH nodig om te groeien. Vorige zomer na 12 jaar weer eens LOS in de auto aangezet en kreeg direct het gevoel niks te hebben gemist (sorry joop, niks persoonlijks). We gaan het deze zomer dus nogmaals proberen.

 5. zal wel niet geplaatst worden… commentaar op LOS
  van mij kunnen ze die lokale omroepen wel opdoeken.
  toegevoegde waarde van bijna nul.
  die paar die wel luisteren (ik ken er niet één) kunnen hier het lokale nieuws ook meekrijgen.
  (het gebrul van die 10 luisteraars zal; hier nu wel ‘los’ barsten)
  ben zelf werkzaam geweest bij die club (op de gracht én watertoren) dus weet er gerust wel iets van.
  subsidie slurpend en, wat mij betreft, nutteloos. net zoals die LOS TV. ik heb daar nog nooit iets op gezien wat nu een succesvolle bijdrage aan de gemeenschap zou kunnen zijn.
  maar ja… vloeken in de kerk zal hier wel niet mogen.

   • hm… eigenlijk is het mij niet waard want zat te wachten op dit soort reacties van de “bekende” kliek.
    maar nee…. absoluut geen oud zeer.
    sterker nog, ik heb een hele leuke tijd gehad daar en met veel plezier aan meegewerkt.

    ik zie alleen het “toegevoegde” niet in een gesubsidieerde omroep.
    in het digitale tijdperk kun je bijna alles vinden op het net m.b.t nieuws (lokaal)
    neem deze site alleen maar.
    dus, jammer voor je, ik heb geen gal te spuwen.

  • Uiteraard mag commentaar, het staat er hier doorgaans vol mee 🙂 Het zou wel heel sneu zijn als ik commentaar op DHA zelf of op de LOS (omdat ik daar toevallig ook bij betrokken ben) niet zou toestaan, het is hier geen China.

   Maar… de gracht is 30 jaar geleden, de watertoren 20 jaar en vooral de laatste jaren is er (mede gedwongen door landelijke ontwikkelingen) heel wat veranderd binnen de lokale omroep. We zijn er nog lang niet, maar het is echt niet te vergelijken met de periode in de vorige eeuw. Maar goed, niets is voor iedereen, dus even goede vrienden. Kom anders gerust eens opnieuw kennismaken met de LOS!

   • dat zou ik niet eens zo’n raar idee vinden RB
    ben wel benieuwd naar de nieuwe locatie.
    niet dat mijn beeld/denkwijze daardoor anders zal worden/zijn 😉
    maar ik ga graag op die uitnodiging in.

    of moet ik eerst toestemming vragen aan die judge….

 6. In wat voor zin een nieuw tijdperk Ronald? Als je (dezelfde en inmiddels bejaarde) presentators achter de microfoon plaatst, zal ik in mijn auto niet horen dat de LOS een nieuw tijdperk is ingegaan. Er staat mij namelijk een gesprek bij dat LOS heel moeilijk afscheid kan/durft te nemen van vrijwilligers die al jarenlang betrokken zijn. Of zeg ik nu te veel?

  • iedereen mag alles zeggen en vinden wel zo fijn. Mij staat bij dat jij het had over de zondag (ochtend/middag). Dat is inderdaad geen dag voor iedereen, maar ook dat hoort bij een lokale omroep. En ja, een fatsoenlijke organisatie waardeert de vrijwilligers en zet die niet zomaar even bij het grof vuil. Maar goed, zoals ik tegen een ieder met commentaar zeg (waarna het helaas altijd stil blijft): kom helpen om het te verbeteren! Zet je ook in voor een beter product.

   • Ronald, je moest eens weten hoe keihard we bezig zijn 😉 met nu al enkele resultaten tot gevolg, echter behoort LOS niet tot onze prioriteiten. Ook geen behoefte om met enkele dominant aanwezige personen door dezelfde deur te lopen… sorry, maar ik wens jullie uiteraard wel het allerbeste toe. Mvg

Comments are closed.