Opknapbeurt voor vuurtoren Lange Jaap

8

Huisduinen – Vuurtoren Lange Jaap in Huisduinen krijgt eindelijk een langverwachte opknapbeurt. Rijkswaterstaat trekt de portemonnee om de hoogste vuurtoren van Europa van binnen en buiten te renoveren.

“De Lange Jaap is de trots van Den Helder”, vertelt Jan Roelofsen van de dorpsvereniging Huisduiner Belang. “Na een vakantie is het een wedstrijd wie als eerste de Lange Jaap ziet.” Huisduiner Belang zet zich al jaren in voor het behoud van de vuurtoren en beheert het terrein rond de vuurtoren. Het gietijzeren lichtbaken is al jaren dicht voor publiek. Naden zijn gaan roesten en de vloeren zijn gescheurd. “Er mag behalve personeel niemand meer naar binnen. Het is te gevaarlijk om met groepen de trappen op te gaan.”

Rijkswaterstaat heeft meerdere vuurtorens in onderhoud. Voor de vuurtoren in Huisduinen is een aanbestedingsprocedure in gang gezet. “Het probleem met de Lange Jaap is dat er hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend chroom-6 in de oude verflagen zit. En we moeten kijken hoe de scheuren in de vloeren gerepareerd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Inwoners van Den Helder hopen na de renovatie weer naar boven te kunnen. Roelofsen: “Een hele generatie is nog nooit bovenin de vuurtoren geweest. Juist de jongeren die vinden het helemaal fantastisch.”

Prachtig
Erna Terpstra uit Den Helder maakt altijd even een foto als ze langs de vuurtoren loopt. “Ik ben 20 jaar geleden voor het laatst naar boven geweest. Heel veel trappen, maar het uitzicht is prachtig.” Misschien volgend jaar weer? “Nou laten we het hopen.”

8 REACTIES

 1. Gaat Roelofsen nu met de eer strijken terwijl Heldertours het balletje aan het rollen heeft gebracht en een nieuwe website heeft gelanceert? Roelofsen heeft de afgelopen jaren op zijn luie reet gezeten. Alsjeblieft zeg…

  • SK:
   Pronken met andermans veren,daar is J. Roelofsen heel erg goed in.
   Ik snap überhaupt niet hoe deze ‘meneer’ in het verleden dankbaar een lintje van de Koning(in) in ontvangst heeft durven te nemen ter meerdere eer en Glorie van zichzelf,over de rug van anderen…… Hoe kun je jezelf dan elke ochtend nog in de spiegel aankijken?

   • Roodborstje, als wij deze feiten maar goed beseffen en in ons achterhoofd houden. Lof voor de persoon of personen die daadwerkelijk RW en de gemeente op de hielen heeft gezeten, Heldertours in dit geval. Het zijn de dwarsliggers die de slaapwandelaars alert houden … anders zouden ze snel(ler) op hun plaat gaan 😉

 2. “En we moeten kijken hoe de scheuren in de vloeren gerepareerd kunnen worden”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dat weet je toch als beheerder hoe je met Vakmensen dit moet doen….en……. is het niet aan de late kant RW….om Nu Pas onderhoud te gaan plegen.. pffff.

  • Waarom denk je dat sommige mensen er wat “haast” achter hebben gezet? Die gaan niet jarenlang op hun luie reet bivakkeren en toekijken terwijl Lange Jaap voor gemeente Den Helder een icoon is. Zij waren zogenaamd jaren bezig? … het koste deze mensen “slechts” twee weken. Een beetje pittig karakter kan soms bergen verzetten … haha.

 3. Dat RWS geen raamcontract heeft met partij voor onderhoud. Aanbesteding duurt weer 250 werkdagen voordat er uberhaupt iets gebeurd.

  • Dat is nog geen 20 jaar uit de neus peuteren Caso … (gesloten voor publiek sinds 1998)

 4. Ja….de Lange Jaap! Prachtig ding. Als we richting Den Helder rijden hebben wij dat ook….wie ziet als eerste de Lange Jaap. Dat is “thuis”! En het nieuwe Lange Jaap bier als geproefd? Nee? Echt lekker en van eigen bodem. Mooi initiatief is het. Het is fijn dat er plannen zijn om de lange jaap goed te onderhouden. Alweer iets moois wat er in onze stad gebeurt!! Het wordt zo mooi allemaal, echt heel mooi! Foutjes zullen er hier en daar wel wezen waarop gemopperd wordt…maar wie maakt geen fouten?

Comments are closed.