Problemen met Texelverkeer binnenkort opgelost

34

Het heeft even geduurd, maar de problemen met het Texelverkeer zijn binnenkort dan toch echt verleden tijd. Geen files meer voor de boot, geen overlast, geen verstopte binnenstad. Het einde van al dit ongemak is nabij.

Al jaren wordt Den Helder lastig gevallen door ontelbare toeristen die via Den Helder naar Texel willen. Waarom snapt niemand, want in Den Helder is ook strand en zon, maar om onverklaarbare reden willen de Duitsers snel doorrijden naar de schaapjes. Dat snelle valt dus steevast tegen, want hoeveel nieuwe boten de Teso ook laat bouwen, ze zijn nooit groot genoeg om al die eilandfans in een keer over te zetten.

En wat we ook deden om ze op weg naar Texel even uit de auto te krijgen om ook wat tijd en geld in onze prachtige stad te besteden, het lukte nooit. Zelfs een pretpark als Cape Holland was niet goed genoeg en ook tal van promotie mocht niet baten. Liever uren in de file dan even genieten van het mooie Helderse landschap en de vele attractieve toeristische verlokkingen in de Helderse binnenstad. En ondertussen waren onze wegen geblokkeerd, hadden tal van inwoners slechts een stilstaande rij auto’s als uitzicht en voerden politici jarenlang gesprekken zonder resultaat in hun zoektocht naar een oplossing.

Het lampje is gaan branden en we danken de Texelse oud-wethouder Gerbrand Poster. Hij heeft een brief geschreven aan niemand minder dan de minister van Binnenlandse Zaken, Kasja Ollongren. In de brief stelt hij voor Texel los te spitten van Noord-Holland en vast te maken aan Friesland. Zijn redenatie: “De provincie Noord-Holland besteedt veel meer aandacht aan Amsterdam en omgeving en het Gooi, maar is veel minder gericht op Texel. Wij zijn een beetje het stiefkindje van de provincie.” Slechts ten dele waar, want alles op Amsterdam en Haarlem na is het stiefkindje van de provincie en dat geldt zeker voor de gehele Noordkop, maar daar gaan we nu niet moeilijk over doen. Weg met Texel is de oplossing aller oplossingen. Waarom heeft niemand dat ooit eerder bedacht?

De gemeente Den Helder sluit zich vanzelfsprekend aan bij dit verzoek. Texel bij Friesland en de boot verplaatsen naar Harlingen voor een directe verbinding met De Cocksdorp. En aldus zijn de Texelproblemen van Den Helder opgelost. Doen!

34 REACTIES

 1. Geweldige leuk column. Deze jongen ligt in een deuk van het lachen. Het zou haast een 1 April grap kunnen wezen van deze lol broek van een ex-Wethouder van Texel.

  • Denk eerder dat de Helderse gemeente indirect achter dit 1 april idee zit. Die Texelse oud-wethouder Gerbrand Poster hebben ze stiekem ingehuurd. We hebben in Den Helder immers alleen maar hinder van die enorme autostroom. Dagelijks maken onze stoplichten overuren. Geen files meer geen overlast, geen verstopte binnenstad etc. heerlijk. Groot voordeel is dat dat vanaf 1 april onze ex scheeps- en onderhoudswerf van de Koninklijke Marine eindelijk perfect bereikbaar voor ons Helders koninklijk overheidspersoneel.

 2. Ja mooie oplossing. En dan wordt het standbeeld in Leeuwarden “Us Mem” vervangen door een schaap? Of breng ik de heer Poster nu op een idee?

 3. Het schijnt geen grap te zijn heb ik uit betrouwbare bron. Sterker: het spitten begint maandagochtend om 10.00 uur al. Wie mee wil helpen moet zich uiterlijk een kwartier vooraf melden, 500 meter ten zuiden van ’t Horntje. Eigen schep eerst en voor de lunch wordt gezorgd.

 4. Iemand zijn agenda loopt 3 dagen voor. Straks allemaal zwaaien vanaf Lange Jaap naar Texel? En Den Helder toeristisch? Hahaha … wel tijdens halloween … als spookstad.

  En Ronald, reclame op je site bedekt redactionele content. Is niet fijn. Mvg

 5. Als er bij de lunch ook bubbels geschonken wordt, dan bied ik mij graag aan voor het delegeren van de werkzaamheden.

  • Bij RB achterop de motor, met boerenkool en een peuk worst ? En 500 meter ten Zuiden van het Horntje ?

   • Ahh …., u kiest voor een avontuurlijke lunch, dat regel ik voor u want delegeren is nu eenmaal mijn werk.
    Toch raad ik u voor de veiligheid aan om te kiezen voor een rubber vlot, maar blijf uit zicht en bespaar me de details over uw plannen met de peuk worst.
    Wel graag weer op tijd terug voor de werkzaamheden !

  • laat u dat aub achterwege, met uw instelling krijgt u namelijk niets gedaan, mompelt iets van vliegen en azijn….

   • Koop een maat grotere schoenen ! Uw tenen worden te lang ! Wel continu anderen de maat nemen , maar als ze te dicht bij u in de buurt komen , luid gaan lopen piepen.

 6. Een Texit – goed plan en ook zo lekker van deze tijd ha ha ha – ik zeg … doen! 🙂

 7. Ronald bijna goed,a.s Maandag gaan ze beginnen met het verbinden van alle wadden eilanden incl de duitse/deense eilanden,scheelt een hoop Km denk aan het millieu.
  Ik heb ook uit betrouwbare bron vernomen dat de burgemeester Den Helder a.s maandag officieel afscheid neemt.

  • Wat een geweldig bericht dat de burgemeester afscheid neemt! Laat dát geen 1 april grap zijn. Liever iemand als Boutkan die van iedereen houdt, zoals hij schreef in een eerder bericht. Ik kende zijn ouders dus hele goede genen!

 8. Helemaal geen gek idee , alle eilanden met elkaar verbinden. Kunnen ze vanuit Duitsland via de Eemshaven zo doorrijden tot Texel aan toe .

  • Zie je wel e,die voorjaars kriebels doen jouw wel goed.
   En de normen luchtkwaliteit, route Texel v.v worden dan ook weer genormaliseerd
   in Den Helder.

 9. Rederij Doeksen staat te trappelen om dit standpunt te delen, snel weg met de TESO want zij willen natuurlijk geen concurrentie…gnifffel. Maar wat is dan wel een goeie oplossing?… Vierbaans Den Oever-Den Helder, vierbaans Alkmaar-Den Helder en veerhaven aan de oostkant van de marine haven , je bent echt van alle problematiek af, maar ja geen enkel gemeente bestuur kan dit bedenken want dan haal je wel heel wat op je hals, vooral niet groot denken maar proberen met kruimel oplossingen er te komen….wish you luck.

 10. En voor de mensen die werken op texel ??
  Ik moet vijf dagen met de boot vanuit den helder naar Texel

 11. Dan zullen de voetbalclubs ook bij de Friese competitie moeten. Wij gaan namelijk niet op zondag om 10:00 tegen Oosterend ofzo spelen als we via Harlingen er naartoe moeten. Is nu al een hele tour.

 12. Hoewel het aantal automobilisten via de route Den Helder aanzienlijk zal verminderen, wat op zich geen slechte zaak hoeft te zijn zal met name het werkverkeer, familiebezoek vanuit Noord-Holland richting Texel er in feite de dupe van worden afgezien van mogelijk andere bezwaren. Hoewel een wethouder van Texel een verbinding met Harlingen wel ziet zitten is natuurlijk nog de vraag hoe de bewoners van Texel hier tegenover staan en welke extra kosten dit met zich zal bijdragen Hier heb ik nog niets over gelezen. al geldt ook voor ziekenvervoer en transport goederen. Overigens voor zover ik weet is in het grijze verleden wel degelijk over een weg (tunnel) naar Texel gedacht maar dat is mede vanwege de hoge kostten al spoedig naar de prullenbak verwezen.

  • Er is nog wel meer wat daardoor kapot gaat. Wat denk je van ons ziekenhuis ? Nu al moeten alle zeilen bij gezet worden om het ziekenhuis te behouden.

 13. Ik adviseer om een open brief “Texel Moet Blijven !”, met handtekeningen aan de zelfde minister van Binza te sturen.

Comments are closed.