Spoorboekje verkiezingen

2

Den Helder – Stemmen voor het Waterschap en Provinciale Staten, het mag woensdag weer. Maar wanneer weten we eigenlijk wat de officiële uitslag is?

Nadat woensdag de stembureaus zijn gesloten worden de stemmen geteld. Dat gaat nog ouderwets met de hand en neemt dus even wat tijd in beslag. Gemeenten die klaar zijn geven de uitslag door en voor Den Helder wordt die op z’n vroegst rond 23.00 uur verwacht. Het betreft dan een voorlopige uitslag.

Daarna volgt nog een controle, wordt gekeken hoeveel voorkeurstemmen zijn uitgebracht en dan kan de uitslag officieel worden vastgesteld. De definitieve uitslag wordt vrijdagmiddag (22 maart) om 16.00 uur bekendgemaakt in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting van het hoofd stembureau. Iedereen die belangstelling heeft kan en mag hier dus bij aanwezig zijn.

En verder?
Dan weten we dus formeel hoe er in Den Helder is gestemd, maar het gaat om het Waterschap en de provincie en er mogen meer mensen dan alleen Nieuwediepers en Jutters stemmen. Dus met die Helderse uitslag alleen zijn we er nog niet. Op maandag 25 maart wordt in Haarlem de definitieve uitslag van de provinciale verkiezingen vastgesteld. Twee dagen later wordt afscheid genomen van de huidige Statenleden en de nieuw gekozen provinciale volksvertegenwoordigers worden 28 maart geïnstalleerd. Tot slot kiezen zij dan, samen met alle andere Statenleden in het land, op 27 mei de nieuwe Eerste Kamer.

Het waterschap, in onze regio dus het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, houdt woensdagavond 20 maart een speciale uitslagenavond in het waterschapskantoor aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard. De inloop begint om 22:30 uur en de aanvang is om 23:00 uur. Om 02.00 uur wordt de avond afgesloten. Dan zullen nog niet alle voorlopige uitslagen binnen zijn maar zal er wel al een indicatie van de uitslag zijn. Op maandag 25 maart 2019 om 10:00 uur wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt, ook in het waterschapskantoor in Heerhugowaard.

2 REACTIES

  1. Alle Helderse kandidaten hebben vóór de bouw van een stadhuis op Willemsoord gestemd.

    Ik stem tégen !
    Ik stem volgende week tégen alle Helderse partijen met een kandidaat op de provincielijst en ik stem tegen het huidige kabinet in Den Haag en dus stem ik bij de provinciale verkiezingen op Forum voor Democratie, voor een stevige macht in de eerste kamer en verzet tegen de doctrines van Europa.

    Nog een héél goede morgen ! 🙂

  2. Citaat: “Daarna volgt nog een controle, wordt gekeken hoeveel voorkeurstemmen zijn uitgebracht en dan kan de uitslag officieel worden vastgesteld. De definitieve uitslag wordt vrijdagmiddag (22 maart) om 16.00 uur bekendgemaakt in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg. Dat gebeurt tijdens een openbare zitting van het hoofd stembureau.”

    Zijn zeker nog aan het tellen …., overal gezocht maar nergens enige publicatie gevonden.

Comments are closed.