Suns buigen pas na verlenging voor New Heroes

0

Den Helder – Na de goede overwinning van de Den Helder Suns in de doordeweekse wedstrijd tegen Aris, hadden de bezoekers uit Den Bosch er zaterdagavond een verlening voor nodig om de Suns op de knieën te krijgen. De goed gevulde sporthal Sportlaan kreeg een heerlijke pot basketbal te zien, waar Den Bosch er ternauwernood met de winst vandoor ging: 76-87.

Den Helder begon voortvarend aan de wedstrijd, brutaal nam het een 8-2 voorsprong tegen de nummer drie van de Eredivisie. Vernon Taylor leek namens Den Bosch de lastpak van de avond te worden voor de Suns. Met een driepunter dichtte hij het gat. Namens de Suns maakt Alex Laurent eveneens een driepunter: 11-9. Andermaal Taylor en het gaatje voor Den Bosch is geslagen: 11-15. Tom Koopman mag 16-19 noteren aan het eind van het eerste kwart.

Het tweede kwart wordt geopend door Maarten Bouwknecht namens Den Bosch en Nick Thran aan Helderse zijde. De Suns blijven in het kielzog van de opponent en komen bij 24-24 op gelijke hoogte. Er zijn bijna vier minuten gespeeld. Wat volgt is een score-loze periode van Den Helder. Leon Williams weet pas anderhalve minuut voor het einde het netje te vinden. New Heroes draait die periode ook niet optimaal en zo blijft de schade bij rust beperkt tot drie punten, als Boy van Vliet met een assist op Williams zorgt voor een 31-34 ruststand.

Goaltending
Na de verplichte pauze wordt de eerste score pas gemaakt na drie minuten. Het is ‘goaltending’ van de Suns, waarna Keshun Sherill voor Den Bosch de score achter zijn naam krijgt. De mannen uit Den Helder weten te naderen tot een punt als Williams op zijn driepunter een bonus vrije worp krijgt toegekend. De daaropvolgende minuten zijn de Suns niet geheel balvast. Balverlies van onder andere Dyon Halman zorgt ervoor dat het gat met Den Bosch halverwege het derde kwart zes punten bedraagt: 37-43. Aan de hand van Taylor en Jonathon Williams loopt Den Bosch uit naar de grootste voorsprong van de wedstrijd: 39-51. Tijd voor coach Peter van Noord om orde op zaken te stellen in een time-out. Coach Skelin aan de andere kant doet ook van zich spreken: Hij krijgt een technische fout wegens praten. Williams, vervolgens Steve Harris en een driepunter van Boy van Vliet beperken de schade tot zes punten: 47-53.

Stefan Wessels loopt al snel in het begin van het laatste kwart tegen zijn vierde fout aan. De Suns blijven aanvallend spelen, de eerste score is voor Williams en het is Thibault Vanderheagen die zijn club binnen de marge van twee brengt: 51-53. Het publiek in de sporthal staat op de banken nadat topscorer Williams de stand gelijk trekt met een driepunter: 56-56. Wessels bouwt de score weer uit naar plus twee en incasseert kort hierna zijn vijfde fout. Niet veel later mag ook de hardwerkende Nick Oudendag zijn veters ontstrikken na vijf fouten. Boy van Vliet trekt andermaal de score gelijk (65) met nog zo’n drie minuten speeltijd als restant. Taylor en Laurent noteren beiden drie punten. Steve Harris zet met een flinke dunk de Suns kort voor tijd op voorsprong: 70-68. Lastpak Taylor maakt gelijk met twee vrije worpen. Harris maakt er een en Taylor nogmaals twee: 71-74. De spanning is voelbaar op de vloer, bij het publiek en zichtbaar bij coach Van Noord. Met nog 3,2 seconden op de klok maakt Boyd van de Vuurst de Vries, onder hoge druk, gelijk met een driepunter. In de slotseconden weet Den Bosch niet te scoren, dus beiden teams maken zich op voor vijf minuten extra speeltijd.

Aantrekkelijke wedstrijd
Tot die tijd had het voor New Heroes, gelet op de ranglijst, een makkelijke overwinning moeten worden. Niets is minder waar, de Suns vochten tot het eind en zorgde voor de nodige ‘billenknijp momenten’ bij de bezoekers. In de verlening was de pijp leeg en was het alleen nog Williams die met twee vrij worpen punten bij mocht schrijven aan de kant van de Suns. New Heroes ging enigszins geflatteerd met een 76-87 overwinning terug naar Den Bosch. Voor het Helderse publiek was het ondanks het verlies van hun club een zeer aantrekkelijke wedstrijd.

Foto’s: DHFOTO.