Avengers: End Game

2

Den Helder – Precies een jaar na het eerste deel genaamd “Infinity War”, komt Marvel met het slotspektakel End Game. En vorig jaar was deze recensent lyrisch, ondanks de filmlengte die 150 minuten in beslag nam! Het was de langste Marvelfilm tot nu toe, maar in End Game konden de makers zich kennelijk nog meer uitleven: 180 minuten vol superhelden die het filmleven kunnen veraangenamen!

Het is vijf jaar nadat Thanos (Brolin) met anderen een gevecht om stenen en macht aanging, waarbij Thanos 50% van al het leven in het universum om zeep hielp. De overgebleven superhelden maken deel uit van een praatgroepje in New York, leiden een gezinsleven zoals Tony Starke (Downey Jr) of hebben een selfieheld carrière, de Hulk (Ruffalo) is daar een voorbeeld van! En dan hebben we nog Thor (Hemsworth), die niet meer aan zijn falen herinnerd wil worden en een bierbuik heeft gekweekt!

Het leven kabbelt voort en daar komt plots verandering in als Ant-Man Scott Lang (Rudd) na jaren bij bewustzijn komt en zich meldt bij de anderen. Het blijkt dat ze kunnen spelen met de werking van tijd en zo ontstaat het idee om de kwestie met de stenen te wijzigen door middel van een tijdconstructie. Niet iedereen is gelijk enthousiast, maar uiteindelijk overwint het gevoel van gerechtigheid en na wat tijdreisoefeningen komt dan het grote werk voor The Avengers en aanverwante vrienden. Ze gaan ervoor en de Hulk drukt het emotioneel gevoelig uit door te melden dat hij zelfs zijn leven wil opofferen, maar dat ze er dan wel voor moeten zorgen dat het datgene waard is.

Langzame opbouw
Die drie uur is wel een hele zit, maar de film bouwt in aanvang langzaam op en neemt de tijd om te laten zien wat iedereen uitspookt. Tony Starke heeft zelfs een dochter, Morgan (Rabe), aan wie hij voorleest en taalt niet meer naar zijn strakke latex pakje! Na een tijdje is het opletten met al de personages en ontwikkelingen; terugreizen in de tijd, heden en verleden wat door elkaar loopt, er wordt wat geschakeld. Veel ruimte voor dialogen, de actie is eerst klein gedoceerd.

Niet enorm veel vuurwerk dus, maar alles wel fantastisch in beeld gebracht. De personages spatten van het doek bij wat ze doen en het decor met of zonder ruimteschepen is een plaatje. Hier en daar wat speldenprikken met humor en zeker Chris Hemsworth kon zich helemaal uitleven als de zuipende Thor; gezien zijn postuur heeft hij de sportschool weinig nodig gehad voor deze rol. In de finale van de film is iedereen van de partij, de hele Marvelstal komt voorbij en dat is prachtig!

Stan Lee
Veel oudere sterren als Robert Redford, Michelle Pfeiffer en Michael Douglas hebben een klein rolletje in de film, terwijl producent Jon Favreau de film acterend afsluit. De leukste kleine rol is echter de cameo van de geestelijke vader van veel Marvel helden, Stan Lee. In november 2018 overleed hij op 95-jarige leeftijd, maar in End Game ontbreekt hij niet en rijdt hij heerlijk frivool door het beeld heen! End Game is dus een passende titel voor zowel enige superhelden als de bedenker. Een aanrader voor de Marvel liefhebbers, hoewel die misschien wel een traantje zullen wegpinken.

Regie: Anthony Russo, Joe Russo
Met: Robert Downey Jr, Chris Hemsworth, Brie Larson, Scarlett Johansson, Chris Evans, Paul Rudd, Josh Brolin, Mark Ruffalo, Karen Gillan, Zoe Saldana, Lexi Rabe
Kijkwijzer: 12 jaar

2 REACTIES

    • Het is inderdaad niet een film voor jullie, maar aankomende donderdagmiddag komt de CinePlus met Bankier van het Verzet, hebben jullie die gezien? Prima film, aanrader!

Comments are closed.