Baantjer het Begin

1

Den Helder – De tv-serie Baantjer, naar de boeken van politieagent en schrijver Appie Baantjer, was ooit de best bekeken tv-serie op onze kijkbuis. Het is een onvoorstelbaar getal, maar Baantjer trok in de jaren 2003 – 2004 bijna 3 miljoen kijkers per aflevering. De serie liep van 1995 tot 2006 en nu is er de bioscoopfilm; niet met de vertrouwde gezichten, Piet Römer leeft niet meer, maar met een frisse uitstraling. En zoals met zoveel zaken in het leven zal het anders zijn, maar gunnen we het natuurlijk een kans.

Op de klanken van Herman Brood’s Saturday Night stappen we een kraakpand binnen; er wordt in de bedompte sfeer heroïne gebruikt. Het is voorjaar 1980 en wel een week voor de kroning van prinses Beatrix tot koningin van het land. Amsterdam staat op scherp, want er dreigen rellen uit te breken rond de festiviteiten in de hoofdstad. In de hectiek van dit gebeuren maakt rechercheur Jurre de Cock (Torenstra) zijn opwachting in de hoofdstad en gaat werken op het bureau Warmoesstraat.

De kennismaking met zijn directe collega Tonnie Montijn (Gernandt) verloopt niet helemaal vlekkeloos. Met het tijdstip half tien doelde deze op de avond in plaats van de ochtend, De Cock heeft geen cent op zak en het rondje Wallen levert onverwacht een dode vent uit de gracht op. Bij lijkschouwer Dr. Rusteloos (van Dorst) krijgen ze een analyse over de doodsoorzaak en nog wat informatie zoals het woord ‘rat’ wat in de buik staat gekerfd.

Krakers
Het gaat richting drugs en foute handel, maar hun chef (Bolhuis) wil daar even niets van weten. De kroning komt steeds dichterbij en van alle kanten komen berichten binnen dat de krakers dit feestje flink gaan verstoren. Geen woning, geen kroning! Via een noodverordening mag de politie met behulp van de ME krakers oppakken. En laat binnen het kraakbolwerk nu net Pien (Smit), de zus van Tonnie, zeer actief zijn. En met De Cock, de man met het hart op de juiste plek, in de buurt wordt het allemaal een beetje ingewikkeld. De spanning richting het uur der waarheid laait op!

Wat een verrassing deze Baantjer rolprent; vanaf de eerste minuut zit de vaart erin en dat houdt niet op. Een goed verhaal, onverwachte gebeurtenissen en een cast die is uitgevonden voor deze film. Tygo Gernandt lijkt even iedereen af te troeven met zijn talent om zo rauw te kunnen spelen, maar onderschat het acteertalent van Waldemar Torenstra niet. Hij geeft prachtig gestalte aan de jonge De Cock, die wat blue en onbeholpen vanaf Urk in de grote stad terecht komt. Sterk spel bij een goed script met prima dialogen, inclusief straattaal met Amsterdams accent.

Bijrollen
Naast de hoofdrollen zijn er in deze film ook een aantal bijrollen met de juiste mensen op de juiste plek. Loes Luca is altijd een hoogtepunt en Jelka van Houten is enorm leuk als de wachtcommandant met haar Mokums accent. Heel verrassend is echter ook Ryanne van Dorst als de lijkschouwer, een rol die zonder meer op haar lijf is geschreven.

Van mijn kant gaf ik het die kans en genoot ik van een gedegen politiethriller in mijn geboortestad Amsterdam. Voor de Baantjer liefhebbers: laat de serie even los in het hoofd en geniet van hoe het begon met de jonge Jurre de Cock. Inclusief levenslessen van Tonnie Montijn zoals les nummer 3: “nooit rennen voor junks, trams of vrouwen”. Dat is zeker een slogan waar je op kunt bouwen!

Regie: Arno Toonen, Marco Maas
Met: Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Lisa Smit, Fedja van Huêt, Peter Bolhuis, Ryanne van Dorst, Loes Luca, Jelka van Houten
Kijkwijzer: 12 jaar

1 REACTIE

  1. Weer een goed geschreven recensie Jo, erg uitnodigend om er naar toe te gaan.

Comments are closed.