Definitief verbod op pulsvisserij

5

Den Helder – Het Europees Parlement heeft dinsdag besloten dat de pulsvisserij verboden wordt. Dat is geen verrassing: het hing al een tijd lang in de lucht. Toch is de teleurstelling bij de naar Straatsburg afgereisde Nederlandse vissers groot.

Maarten Drijver is namens de Texelse vissers naar het Europees Parlement gegaan met toch nog ergens de hoop op een wondertje. “Teleurstellend, ik had natuurlijk nergens meer op gerekend maar je hoopt op een beter resultaat”, zegt hij in een eerste reactie tegen NH Nieuws.

De pulsvisserij is een manier van vissen waarbij met behulp van stroomstootjes de vissen van de bodem in de netten terechtkomen. Hierbij hangen de netten net boven de bodem in plaats van met de traditionele boomkorsvisserij waarbij de netten over de boden slepen. Het dieselverbruik bij pulsvisserij is daardoor veel lager.

Triest
Vanuit Frankrijk is in Europa stevig geprotesteerd tegen deze vorm van vissen: zij vinden het oneerlijke concurrentie. “Bij de stemming gingen de Fransen staan”, vertelt Drijver. “Frankrijk heeft ons de nek omgedraaid. Ze denken heel Europa te kunnen bestieren. En het begint er nog op te lijken ook.” Hij verbaast zich over de manier waarop alles gedaan is. “Zonder wetenschappelijk bewijs een sector de nek omdraaien. Natuur en innovatie zijn de dupe. We moeten de boel weer bij elkaar rapen en kijken of we weer innovaties kunnen bedenken. In en in triest wat hier gebeurt. Dat dit in een geciviliseerde wereld kan.”

5 REACTIES

 1. Wellicht een idee voor de vissers om onder Engelse vlag te gaan varen die zijn toch binnenkort uit Europa.
  Of mag men zich dan ook niet bezighouden met de pulsvisserij ??

  • geen idee of dat zou kunnen Anton.
   maar ik denk dat de EU dan met mach10 een sanctie zal leggen op deze vissers door een beperking op aanmeren/lossen, mocht die mogelijkheid er zijn om onder engelse vlag te gaan varen.
   de EU moet en zal de slaaf blijven van de frans/duitse gekte.

 2. en wéér worden de NL vissers een oor aan genaaid door de EU.
  omdat de (luie) franse hobbyvissertjes te bedonderd waren om zelf FORS te investeren, en dus achter lopen in de ontwikkeling van duurzame visserij.
  wéér een reden om zsm die hele ERU de rug toe te keren. behalve dat we de flappentap van dat corrupte linkse brussel zijn, worden we ook nog vele malen de nek omgedraaid door drammende franse en duitse zeikerds.

  • we zijn ook al de onderzeebootorder kwijt aan die Fransen, ze wilden KLM al de nek omdraaien en het gaat maar door, en het kabinet blijft er maar goedlachs mee doorgaan, niet te geloven dit land

Comments are closed.