DWO moet deel subsidiegeld terugbetalen

0

Den Helder – De Dierenwelzijnsorganisaties (DWO) moeten een deel van de ontvangen subsidie terugbetalen aan de gemeente. De reden is dat twee van de drie organisaties inmiddels uit de DWO zijn gestapt.

De DWO werd opgericht door drie organisaties, te weten de dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon, dierentehuis ’t Schuthok en vogelasiel De Paddestoel. Per 1 januari 2019 zijn zowel de dierenambulance Den Helder – Hollands Kroon als dierentehuis ’t Schuthok uit de DWO gestapt, zo blijkt uit het besluit van de gemeente om de subsidie terug te vorderen. In december 2018 is de subsidie van €10.336,- voor 2019 beschikbaar gesteld. Het deel dat bedoeld was voor projecten voor de dierenambulance en ’t Schuthok (beiden begroot op €2.000,-) wil de gemeente nu terugvorderen.

De uit DWO gestapte organisaties zagen volgens Ilse Kootkar, nu tijdelijk voorzitter van de DWO, geen meerwaarde meer in DWO. Inmiddels zijn de Vogelwerkgroep en een vleermuizenproject toegetreden tot DWO, dat het werk gewoon voortzet. “Dit jaar starten we met DWO met een mooi project, KUG, dat staat voor kat uit de gracht”, vertelt Kootkar. Verder is het de bedoeling dat straks projecten die voor verbetering van dierenwelzijn in Den Helder zorgen ingediend kunnen worden bij DWO. “Ook kunnen stichtingen of verenigingen bij ons aansluiten.”

Dat DWO het geld moet terugbetalen is volgens Kootkar geen probleem, het geld is nog niet uitgegeven.