Genieten van 22 kilometer wandelen door Den Helder

22

Den Helder – Het wandelweekend is begonnen en dus werd zaterdag de WandelHalve van Den Helder gelopen. Over een afstand van zo’n 22 kilometer genoten de 1800 deelnemers van de bloemen op de velden, het pompstation bij Huisduinen, het bollenland van de familie Van der Vlugt en natuurlijk ook de oversteek over de start en landingsbaan van luchthaven De Kooy.

Lucienne en Yvette de Jong (moeder en dochter) liepen ook mee. Volgens Lucienne ging het erg goed, maar ze vond het wel een beetje koud. “Ja, dat is erger dan in voorgaande jaren”, zegt ze, “maar goed, we hebben het windje in de rug dus het gaat nog steeds goed.” De twee hebben ter training diverse keren de Helderse zeedijk heen en weer gewandeld “en dan maakten we het gezellig af met een kopje koffie”. Ook Mirjam liep mee, alweer voor de vijfde keer. “Het is voor mij dus een jubileum ja. En misschien blijft het hier wel bij, want als we de berichten mogen geloven is het nog maar de vraag of er volgend jaar een wandelhalve is. Als het in 2020 niet zou doorgaan vind ik dat wel erg jammer”, zegt Mirjam. “Het leuke van zo’n tocht als deze is dat je op plekken komt waar je normaal nooit mag- of kan komen. Daarom zijn die kaarten ook altijd snel uitverkocht.”

“Je moet voor zo’n tocht als deze wel een beetje loopervaring meebrengen, want anders is het toch maar een heel gedoe hoor” zegt deelnemer Mariëlle. Genoten heeft ze van het stuk over de start- en landingsbaan van De Kooy. “Voor mij was dat het hoogtepunt van de tocht!” Een paar kilometer voor het einde is Margreet zichtbaar blij met het gegeven dat het einde nadert. “Maar ik had het niet willen missen hoor, het was weer erg leuk!” Niet iedereen haalt helemaal vrolijk het einde. Els had zich niet echt goed voorbereid en had het zwaar op het laatste stuk. “Het is net alsof ik mijn voeten niet meer voel, het lijkt wel alsof mijn lichaam bij mijn knieën ophoudt, maar ik loop door, want ik wil het halen.”

Tekst en fotografie: Cor Buschman

22 REACTIES

 1. Lekker lopen tussen de stuivende gifvelden rond Den Helder. Wanneer gaat er actie ondernomen worden om pesticiden uit te bannen dan wel sterk te verminderen? Het put de bodem uit en het maakt mensen letterlijk doodziek. Zie Zembla.

  • Helemaal mee eens Joost. Wat denk je van al de kinderen die jarenlang in de gifschuren aan het bollenpellen zijn (geweest)? Helaas behoorde ik ook tot die groep.De bollen zagen wit van het gif.

 2. Met pesticiden zouden ze inderdaad moeten stoppen. Het komt overal terecht, in de sloten en dieren etc. Het is niet alleen het gif maar de hedendaagse boer bewerkt zijn land niet goed meer in het algemeen omdat het massaproductie moet zijn. Er zit al heel lang geen kracht meer in de grond dus bewerken ze de grond met kunstmest wat ook weer in het eindproduct terecht komt.

 3. Ik heb hier maar één profiel, een echt goede oplossing heb ik niet RB. Voor pesticiden zouden ze ééns kunnen kijken voor een biologische oplossing. Bijvoorbeeld voor luizen heb je lieveheersbeestjes en sluipwespen die je kan uitzetten. Om de grond krachtiger te krijgen heb ik geen idee, hier in Den Helder is het erg zanderige grond dat merk ik in de tuin ook, daar gebruik ik mijn eigen compost. Voor grote productie is dat niet te doen dus. Van mij mogen ze stoppen met bloemen kweken

  • Vezelhennep, groeit op arme grond, heeft weinig water en geen bestrijdingsmiddelen nodig, en als je de wortelstokken in de grond laat is dat uitstekende bodemverbetering. En de plant zelf is voor volle 100% te gebruiken, van CBD olie tot proteïne-poeder, van kleding tot bouwmateriaal, de mogelijkheden zijn legio. Gewoon weer aan de wisselbouw, net als vroeger toen de grond nog onderhouden werd in plaats van uitgeput.

    • Laat het aan RB over om met een idiote opmerking te komen over de tuin van Tops. Vast te lang in die luchten gezeten ..

     • dus omdat u altijd in Teo’s tuin rondhangt heb ik te lang in de luchten gezeten, vreemde redenatie,,,,,

 4. Ik ben het 9 van de 10 keer niet eens met mevrouw K als het gaat om asielzoekers, allochtonen of Sinterklaas discussies. Maar wat zij doet in haar vrije tijd moet ze zelf weten. Heb daar totaal geen last van dat ze cannabis rookt in een tuin. Vreemd dat je daar maar over blijft doorgaan RB. Dan lijkt het net of je niks anders kan verzinnen. Mijn medicijn is het ook niet maar op zo’n manier kan je ook tegen alcohol aankijken, ook zooi! Daar hoor ik ik je dan niet over.

  • Beetje suggestief om te stellen dat als iemand wel eens in de achtertuin van TOPS komt om lekker een drankje te drinken en te luisteren naar de reggea klanken aldaar dan ook direct cannabis rookt. Tenzij ze dit zelf heeft gezegd, maar dat heb ik nergens gelezen. Voor het overige ben ik het met je eens MB

  • dit was gewoon een leuk inkoppertje….. jullie hebben ook een gevoel voor humor als een kiezelsteen, azijnzeikers eerste klas

   • Een leuk inkoppertje? Het enige wat je doet is je stupiditeit etaleren. Google het eens, vezelhennep, misschien leer je nog wat!

    • komt allen 25 mei naar het podium op de hoek bij Boon, het hilarische duo “H&M Kolder bij de Bolder” dit mag u niet missen, uren lang roze bril knuffelgedachtes muzikaal gebracht

Comments are closed.