Hofstee en De Rank naar finale schooldammen

0

Julianadorp – Zeven teams uit Den Helder namen afgelopen zaterdag in het Friese Rinsumageest (een van de zes plaatsen waar een halve finale werd georganiseerd voor zowel pupillen- als welpenteams) deel aan de halve finale van het Nederlands kampioenschap schooldammen. Bij de welpen wisten zowel De Rank als De Hofstee zich te plaatsen voor de landelijke finale.

Bij de welpen was de eerste wedstrijd de ontmoeting tussen plaatselijk en provinciaal kampioen De Rank en de runner-up in beide toernooien, De Hofstee uit Julianadorp. Beide teams waren ook vorig jaar nationaal finalist. Na een spannende strijd was het de Rank die met 5-3 won. De Hofstee wist zichzelf uitstekend te herstellen en wist daarna twee keer met 8-0, twee keer met 7-1 en drie keer met 6-2 en nog twee keer met 5-3 te winnen.

De Rank won ook nog zeven ker, speelde een keer met 4-4 gelijk en liet zich éénmaal wat schlemielig met 6-2 verrassen. Aan het eind van de dag hadden De Hofstee (met 18 uit 10) en De Rank (met 17 uit 10) een gat geslagen met de achtervolgers. Als derde en laatste finalist plaatste De Finne uit Oldeboorn (Fr) zich, met 14 punten uit tien wedstrijden.

Pupillen
Bij de pupillen begon de Koningin Julianaschool met een sterke 7-1 overwinning, de Meerpaal (Anna Paulowna) speelde gelijk en De Rank en De Hofstee verloren. Gedurende het toernooi vocht De Rank zich sterk terug naar een derde plaats en leek zich te gaan plaatsen voor de finale, maar een ongelukkige nederlaag in de laatste ronde betekende uiteindelijk een vijfde plaats. De Hofstee wist met wisselend spel ook nog regelmatig te scoren en eindigde met 8 uit 8 als achtste. De Kon. Julianaschool speelde uitstekend, maar niet altijd even gelukkig en eindigde als twaalfde met 6 uit 8.