Klimaatbus toert langs Noord-Hollandse scholen

15

Den Helder – Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) bundelen hun krachten om kinderen klimaatbewuster te maken. Van 25 maart tot 27 mei 2019 toert een omgebouwde elektrische SRV-bus langs basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties(BSO’s) in de Kop van Noord-Holland.

Door middel van proefjes en experimenten over de waterkringloop, water in en om de school, slootwaterkwaliteit en veilige dijken, ontdekken leerlingen van groep 6, 7 en 8 niet alleen de gevolgen van klimaatverandering, maar ook hoe zij zelf een ‘klimaatvriendelijke’ bijdrage kunnen leveren aan hun leefomgeving.

De Klimaatbus is een kant-en-klaar programma. Educatief medewerkers van het Zuiderzeemuseum en De Helderse Vallei reizen met de bus mee langs de scholen en geven leerlingen inhoudelijke uitleg. Voorafgaand aan de komst van de Klimaatbus ontvangt de klas een vlog. In deze vlog worden de leerlingen opgeroepen te helpen om hun omgeving ‘klimaatproof’ te maken. Hiervoor moeten ze eerst op onderzoek uit, en daarom komt de Klimaatbus naar de school toe. Na het doen van de proefjes kunnen de leerlingen zelf maatregelen bedenken die de school kan toepassen op het schoolplein om de omgeving ‘klimaatproof’ te maken. De bedachte tips kunnen ze ook thuis uitvoeren.

Laboratorium
De elektrische SRV-bus van de SKDH is volledig omgebouwd tot laboratorium voor kinderen. Met waterbakken, een schoolpleinscan, slootwateronderzoek en temperatuurmetingen ervaren de kinderen de gevolgen van klimaatverandering in laaggelegen gebieden en op de natuur in de wijk van hun huis en school. Aan het einde van het programma ontwerpen de leerlingen met elkaar een klimaatvriendelijk schoolplein.

Het hoogheemraadschap, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en SKDH werken samen om de toekomstige generatie bewust te maken van de klimaatverandering en de gevolgen ervan. Want het zijn vooral de jongeren die in de toekomst te maken zullen krijgen met zeespiegelstijging, droogte, wateroverlast en natuurschade. Om dit tot een minimum te beperken krijgen deze leerlingen ook tips mee om klimaatbestendig gedrag te bevorderen.

Bezoeken
De Klimaatbus is al helemaal vol geboekt. De bus is wel te bezoeken op 22 april (2e paasdag) bij informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. Van 28 april tot en met 5 mei is de Klimaatbus te bezoeken bij De Helderse Vallei. Op 26 mei rijdt de bus voor bij bezoekerscentrum MAK Blokweer in Hoorn.

15 REACTIES

 1. Naam van dat ding dekt de lading niet en ervaar ik als misleidend!!
  Had moeten zijn MILIEU BUS!!
  Dit lijkt wel weer op het verdere gaan met brainwashen voor de Klimaat Hoax!.

  • alles moet toch wijken voor de klimaatgekte …..
   .
   .
   leve de man van de SRV van je hieperdepiep hoeree

  • Inderdaad, maak ze milieubewust die kinderen, maar maak dat “klimaatproof” niet tot een trauma voor ze met die aangeprate gekte.

 2. Cees en RB en nog zo’n stel verdwaasde gekkies houden de boel op met hun niet onder de ogen willen zien van de waarheden van deze tijd. Onzinnig achterhoede geraaskal en egoïstisch bovendien. Je leeft niet voor jezelf; er komen hopelijk nog wat meer generaties na jullie die ook een leefbare wereld hebben. Maar dat zal niet dankzij jullie zijn en dat is jammer.
  Gelukkig is de meerderheid van de mensen wel in bezit van enig verstand!

  • Onze voorouders keken ook niet op een rookpluimpje meer of minder. En als ik nu , naar b.v. die trekker trek wedstrijden kijk , vraag ik me af wie er nu om het milieu denkt of geeft Als daar een vogel boven vliegt, flikkert die ook gelijk uit de lucht .

  • Marko, zullen de generaties na ons ons dan dankbaar zijn als de huizen onbetaalbaar worden door alle “klimaatmaatregelen” die we verplicht worden te nemen, denkt u?

 3. Aah, heerlijk toch altijd weer, de ‘experten’ die denken het beter weten dan de echte experten.

  • Aanleg woestijn landschap ? Voelen de hier vertoefende buitenlanders zich misschien meer welkom.

 4. Waarom krijgt zo’n klimaatbus gelegenheid om schoolkinderen op te zadelen met de klimaatfraude ?

Comments are closed.