Marineschip Zr.Ms. Zeeland vrijdag terug in Den Helder

0

Den Helder – Zr.Ms. Zeeland komt na 5,5 maand in het Caribisch gebied op 26 april weer terug in de van haven in Den Helder. In de afgelopen periode heeft het schip succesvol verschillende counter-drugsoperaties uitgevoerd, waarbij het schip 2500 kilo drugs heeft onderschept. Ook heeft het schip verschillende keren de Kustwacht ondersteund met onder andere search- en rescue- acties rondom de Benedenwindse eilanden. Het schip wordt afgelost door Zr.Ms. Groningen die in het kader van een pilot voor twee jaar in het Caribisch gebied blijft.

Zr.Ms. Zeeland detecteerde eind januari een go fast die na onderschepping 2000 kilo drugs bleek te vervoeren. Later vond de bemanning bij de controle van zeilschip nog eens 500 kilo drugs. Naast deze twee onderscheppingen heeft het schip twee drugstransporten weten te verstoren. Tijdens de achtervolging zijn de met stenen verzwaarde balen drugs door de smokkelaars overboord gezet.

Zr.Ms. Groningen komt 25 april aan in Caribisch gebied en lost daarmee de Zeeland af als stationsschip. Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen blijft niet voor circa vijf maanden in het gebied, maar voor een periode van twee jaar. De marine start namelijk een pilotproject waarbij de bemanning van het schip wisselt, maar het schip zelf in het gebied blijft. Het pilotproject heeft als doel meer balans en regelmaat te creëren voor het personeel en het thuisfront tussen vaar- en walperiodes.

Beau’s Five Days Inside
Tijdens de operatie heeft Beau van Erven Dorens vijf dagen lang kunnen beleven hoe men leeft en werkt aan boord van het stationsschip. Voor het tweede seizoen van het programma “Beau’s Five Days Inside” heeft hij unieke opnames kunnen maken. Op 7 mei wordt de aflevering uitgezonden op RTL 4.