Meer banen, minder uitkeringen in horeca

1

Regio – Steeds meer horecabedrijven ervaren problemen door een tekort aan personeel. Dat blijkt uit de vrijdag verschenen factsheet Horeca, catering en verblijfsrecreatie van UWV. Met name voor de functies restaurantkok, medewerker bediening en medewerker fastservice zijn veel vacatures lastig te vervullen. Ook in Noord-Holland-Noord is de arbeidsmarkt in de horeca krap en het aantal banen relatief groot. Er werken in deze regio naar verhouding meer mensen in de horeca dan landelijk.

In Noord-Holland Noord ontstonden in 2018 bijna 1.500 vacatures voor koks, kelners & obers en keukenhulpen. Dat waren er bijna 250 meer dan in 2016. Van de 260.000 banen in Noord-Holland Noord zijn er ongeveer 16.000 horecabanen. Het aantal fluctueert overigens sterk gedurende het jaar. In de zomer is de vraag naar horecapersoneel groter dan in de winter. Wel is de tendens dat het klassieke horecaseizoen steeds eerder start en later eindigt.

Via via
Nederlanders bezoeken steeds vaker restaurants, cafés en hotels. Daarnaast komen er steeds meer buitenlandse toeristen naar ons land. Hierdoor is de vraag naar horecamedewerkers enorm gegroeid. Ook voor 2019 en 2020 verwacht UWV jaarlijks ruim 100 duizend horecavacatures. Hoewel de meeste horecavacatures extern worden gepubliceerd, wordt in deze sector ook een relatief groot aandeel van de vacatures vervuld via het eigen netwerk. Mensen die op zoek zijn naar een baan in de horeca doen er daarom goed aan om werkgevers zelf te benaderen.

Scholieren en studenten vervullen een deel van de personeelsvraag in de horeca. Zij hebben vaak een tijdelijke bijbaan in de horeca. Het is voor horecaondernemers vooral lastig om voldoende vast en vakbekwaam personeel te vinden. Deze medewerkers beschikken over specifieke kennis en een gevoel voor gastvrijheid. Er studeren onvoldoende jongeren af vanuit een horecaopleiding om alle vacatures te kunnen vervullen.

Horecaproject Texel
Er worden veel initiatieven ontplooid om de personeelstekorten op te lossen. Een voorbeeld is het horecaproject op Texel. Voor dit project worden momenteel twintig aspirant koks en twintig aspirant gastheren/vrouwen opgeleid via www.texelacademy.nl. De deelnemers zullen gedurende een jaar op Texel leren, werken en wonen. Het project is een vervolg op het koksproject van vorig jaar, waarin klanten van UWV en de gemeente werden opgeleid tot basiskok (niveau 2). Van de veertien deelnemers zijn er negen geslaagd en blijven er zes op het eiland werken als kok. Voor deze editie van het project is iedereen met horeca-ambities welkom om te solliciteren.

1 REACTIE

  1. Steek de trompetten , Roer de Grote Trom…… Is dit niet ieder jaar zo met het seizoen gebonden werk???

Comments are closed.