Munitie, muntjes en een kanonskogel

44

Den Helder – Hij doet het wegens privéomstandigheden rustig aan, maar af en toe gaat Ed Mallekoote toch nog met de detector op pad. Zo ook afgelopen week, toen hij het strand bij Duinoord bezocht. Een plek die vorig jaar door deskundigen volledig is afgezocht en waar geen munitieresten meer mogen liggen. De vondst van een rondje? Veel oude en kleine munitie, een paar muntjes, een half ontplofte granaat en een heuse kanonskogel.

Ed vermoedt dat de kanonskogel “uit de tijd van nappie” (Napoleon, red.) is “Mede omdat men dit kaliber als veldgeschut gebruikte. Tevens héb ik ook wat muntgeld en wat knopen op deze plek gevonden.”

44 REACTIES

 1. Nou hoef je geen Einstein of soortgelijke te zijn om te kunnen raden waarom de gemeente blijft volhouden dat er niets ligt, ze zijn bang dat de toeristen wegblijven. Dat de toeristen niet alleen tijdelijk zouden wegblijven maar permanent mocht er iets gebeuren met zo’n NGE is blijkbaar een brug te ver.

  • en dat is al hoe vaak gebeurt in de laatste 75 jaar dat dat spul er zou liggen?
   oh ongeveer nul keer, komen jullie zo natuurlijk meer met geluk hebben, maar zo veel geluk in 75 jaar heeft niemand…. zoals hier onder, stemmingmakerij

   • Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, is dat nou zo moeilijk te begrijpen?

     • Wtf is hieraan naïef?
      Naïviteit: een geesteshouding die gekenmerkt wordt door onbevangenheid, eenvoud, ongekunsteldheid en openhartigheid.

 2. Wat een sensatie weer om niets. Wat oude munitie en een kanonskogel uit de tijd van Napoleon. Nou, nou……levensgevaarlijk.

  • Of het nu gevaarlijk is of niet . ( in principe is alle oude munitie gevaarlijk. Springstof kan kristaliseren ( zweten) , en dat is levensgevaarlijk ) Het hoort daar gewoon niet te liggen.

  • Waar het om gaat Jantje123 is dat dit relatief ‘ongevaarlijke’ spul gevonden is op een stukje strand dat volgens de gemeente goed schoon is gemaakt. Daarbij hebben ze blijkbaar iets in de maat van deze kanonskogel gemist.

   • Of de kanonskogel is ongevaarlijk en hebben ze die laten liggen voor de liefhebber. Beetje spijkers (munitie) zoeken op laag water dit.

 3. De kans dat je verwondingen oploopt van een stuk glas in het zand is 1000 den keren groter dan van die “gevaarlijke” munitie.
  Ga lekker spijkers op laag water zoeken en hou toch eens op met die stemmingmakerij.

 4. Aan de grote klok ? En dan alle souvenirs jagers deze kant op krijgen ? Dan weet je helemaal niet meer wat er met het gevonden spul wordt gedaan .

  • Ter hoogte van de Eb-lijn tot daar waar het strand over gaat in duin en die strook van Huisduinen tot en met de zuidgrens van Julianadorp.
   Veel succes Henk …., we rekenen op u ! 😛

   Citaat:
   “Levensgevaarlijk en schandalig!!!, vind dat het strand per direct gesloten moet worden.
   In ieder geval moeten bewoners en toeristen hier direct over geïnformeerd worden, zoniet !!!, ga ik dit zelf doen!!!” (Bron: Henk
   25 februari 2019 at 17:47)

   • @ Judge X, best wel apart, NGE’s op het strand, waar spelende kinderen overheen rennen en Duitsers kuilen graven om in te liggen zonnebaden, die zijn niet gevaarlijk. Maar als diezelfde NGE’s opgeslagen liggen in een woonhuis waar verder niets gebeurd zijn ze ineens wel gevaarlijk. Hoezo meten met twee maten? Het is maar net wat onze bestuurders beter uitkomt.

 5. het Monument voor het Reddingswezen staat nog in de steigers, zou zeggen ga naar de onderste klok (is de grootste van het stel) en hang er uw boodschap op??

  • Iemand trouwens enig idee waarom het monument nog steeds in de steigers staat? Duurt nu zeker al 6 maanden en er gebeurd helemaal niks meer.

 6. Het grootste gevaar aan het strand is de zee …., elk jaar meerdere verdrinkingen, tegen NUL doden of gewonden door ontploffende NGE. 😉

  Vermiste vrouw levend uit zee gehaald
  Door: Redactie DHA Datum:21 apr 19 – 14:40

 7. Verzekeringsmaatschappijen rekenen zo: risico = kans dat iets gebeurt maal de schade áls het gebeurt.
  Het lijkt me verstandig die munitie op het strand ook zo te beoordelen.
  De kans dat er daar ooit iets ontploft mag dan misschien klein zijn, áls het gebeurt is de schade en ellende enorm.
  Daarom zou ik het risico liever niet te laag inschatten.

  • Met de methode van Fine en Kinney wordt een risico-inschatting gemaakt op basis van drie variabelen:
   1.de ernst van het effect;
   2.de mate van de blootstelling;
   3.de waarschijnlijkheid (de kans dat het gebeurt).
   Als je dit rijtje invult en daar beheersmaatregelen tegenover zet zoals;
   Eens in de zoveel tijd door een gespecialiseerd bedrijf het strand laten checken, zo nu en dan het strand eens flink opspuiten met zand uit zee en Ed Mallekoote tegen een vrijwilligersvergoeding over het strand laten ploeteren dan lijkt het me dat we kunnen aannemen dat het allemaal wel mee valt op het strand qua explosiegevoeligheid. Zeker gezien de incidenten van de afgelopen decenia’s 🙂

   • Als je zo gaat redeneren, Dan hebben we die nieuwe mijnenjagers voor de Marine ook niet nodig. Want hoe vaak is het nu in de laatste jaren voorgekomen, dat er een mijn of bomexplosie op zee heeft plaatsgevonden, buiten het feit dat we de op zee gevonden NGE’s daar zelf hebben opgeblazen.

    • Beste E, mijnenjagers zijn feitelijk niet bedoelt voor vredestijd, dus deze vergelijking gaat niet op. Geldt voor nagenoeg al het materieel van Defensie. De redenering op basis van Fine en Kinney gaat juist wel op, zeker gezien risico inschatting. Iets wat in deze benadering niet wordt meegenomen is bijvoorbeeld imago schade, maar dat is iets waar de gemeente Den Helder zich sowieso niet druk om maakt 🙂

    • NGE = Niet Gesprongen Explosieven [toevoeging (‘s) is overbodig]

     Het redeneren van de meeste reageerders betreffende NGE op het strand, is in beginsel al krom.
     Het gevaar van de daar gevonden NGE is op dat moment niet de NGE, maar de persoon die hem vindt en de acties die hij / zij daarna gaat ondernemen.
     Daar kan ik zomaar 10 extra variabelen op los laten waarbij de veiligheid in alle tijdsbestek uiteindelijk tot nul kan dalen …. 😉

 8. allemaal lid van alle waarschuwingsapps die je maar kunt verzinnen waarschijnlijk, jullie laten je helemaal gek maken……

 9. Volgens mij slaan jullie allemaal de spijker geheel naast de kop.
  Voor degeen die echt opgelet heeft en even terug gaat in de tijd.
  Mallekoote is niet op zoek naar bommen en granaten op het strand. Maar naar muntjes en knopen en andere relikwieën. Ja zijn we weer even wakker.
  Mooi om even aan te geven bij het laatste geplaatste artikel. Is voor de duidelijkheid even aangegeven dat er nog steeds munitie en granaten op het strand aanwezig zijn. Op dat deel waar reaseuro onderzoek heeft verricht. Onderzoek heeft gedaan van lik me r…
  Want dit had volgens het opgemaakt rapport er niet mogen liggen. Wat er dus wel degelijk ligt. Ook kogelpunt cal 50 met fosfor. Maar goed dit is niet mijn probleem. Ik kom wel heel van het strand af.
  Maar waar het nu dus om ging dat er eindelijk eens gemeld kan worden na al die tijd waar ik naar op zoek was muntjes. Knopen. En als dank een 2de kanonskogel bij mijn verzameling kan optellen..
  En voor degeen die vind dat ik naar de kapper moet. Helaas wen er maar aan ik zelf hoef er niet naar te kijken dus stoor ik mij er ook niet aan. En als ik zo een beetje irritatie kan opwekken bij je. Helemaal top.

  • Volgens mij zie ik op foto 4 onderdelen van munitie (welke je zonder vergunning niet in bezit mag hebben), ook zie ik een complete patroon (NGE ?) die op ‘scherp’ lijkt te staan.
   Heb je daar een verklaring voor Ed ….? 😀

 10. Op foto 4 zie ik onderdelen van munitie (welke je zonder vergunning niet in bezit mag hebben), ook zie ik een complete patroon (NGE ?) die op ‘scherp’ lijkt te staan.
  Heb je daar een verklaring voor Ed ….? 😀

Comments are closed.