Nick Thran leidt Suns naar winst in laatste competitiewedstrijd

0

Den Helder – Lange tijd had Basketball Academie Limburg (Weert) aan de hand van Daan Rosenmuller (31 punten) het beste van het spel. Na de pauze (37-44) kwamen de Suns aan de hand van Nick Thran terug in de wedstrijd. In de slotfase bleven de punten verdiend in Den Helder: 83-78.

Voorafgaand aan de wedstrijd van de Suns was er een wedstrijd tussen oud-Den Helder spelers (met een met scherp schietende Marco de Waard) en ex-basketbal internationals (waar onder andere Richard van Poelgeest regelmatig het netje wist te vinden). Deze voormalige topspelers, maar aan beide kanten bloedfanatiek, maakten er een ware wedstrijd van. Na een spannend slotstuk waren het de voormalige internationals die aan het langste eind trokken met een 50-55 overwinning.

In de eerste twee kwarten van de laatste reguliere competitiewedstrijd leek de rek er aanvankelijk een beetje uit bij de Helderse basketballers, die het overigens moesten stellen zonder de geblesseerden Steve Harris en Thibault Vanderhaegen. Als team niet scherp genoeg en hier weet de ploeg uit Weert goed van te profiteren. De Limburgers leiden na het eerste kwart met 21-27.

Voorsprong
De hard werkende Tom Koopman noteert de eerste score in kwart twee en hierna duurt het zeker vier minuten voordat de volgende score namens de Suns bij geteld mag worden. Basketball Academie Limburg (BAL), spelend zonder Ivan Simic, weet dan ook uit te lopen naar 25-37. Bij 27-40 hebben de Limburgers de grootste voorsprong te pakken, maar de Suns weten dit bijna te halveren bij rust: 37-44.

Na rust lijkt het er niet op dat de Suns veel punten aan hun totaal zullen toevoegen. De eerste score volgt na bijna drie minuten van Dyon Halman. Als Alex Laurent een driepunter raakt en kort daarna de Limburgse coach Radenko Varagic een technische fout krijgt wegens praten, klampen de Helderse basketballers langzaam aan. Via 49-57, andermaal een drietje van Laurent en twee achtereenvolgende belangrijke driepunters van Boyd van der Vuurst de Vries zijn de Suns volledig terug in de wedstrijd. Einde derde kwart 58-58.

Focus
De focus die de eerste drie kwarten ontbrak, is na de eindspurt in het vorige kwart volledig terug. Het spel wordt sneller en het is Nick Thran die, met een score en twee driepunters, zijn team op sleeptouw neemt naar de overwinning. Laurent gooit er nog een drietje bovenop en de score is in het voordeel van de Suns: 69-63. Heel even wordt het nog spannend als Daan Rosenmuller er namens Weert ook een driepunter in gooit. Hij brengt het verschil terug tot één punt. Het wordt zelfs nog gelijk bij 73-73.

Als Thran terugkomt van de bank, is het Wietze Nossek die op hem een onsportieve fout maakt en zo hem namens de Suns in scoringpositie brengt, Met nog 1:20 zet Laurent met zijn vierde driepunter 78-73 op het bord. De Limburgse Amerikaan Tony Washington loopt tegen zijn vijfde fout op en de overwinning voor de Suns komt niet meer in gevaar. Leon Williams zet met twee vrije worpen de 83-78 eindstand op het bord.

Topscorers
Suns: Nick Thran 19, Alex Laurent 16, Dyon Halman 14, Leon Williams 14
BAL: Daan Rosenmuller 31, Tony Washington 15, Elay Wirjo 11