Russen houden Evertsen in de gaten

8

Den Helder – Dat het rommelt in het oosten stond al vast, maar de bemanning van Zr. Ms. Evertsen heeft het afgelopen week zelf kunnen ervaren. De oversteek van het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) over de Zwarte Zee, dwars door de Russische achtertuin, werd zowel vanuit de lucht als vanaf het water door de Russen gadegeslagen.

Afgelopen weekend meerde het schip na een 2-daagse tocht vanuit Georgië aan in de Roemeense havenstad Constanta. Daar wachtte niet alleen de nodige ontspanning maar ook hoog bezoek. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer stapte aan boord van het stafschip van de Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Dit is de maritieme component van de NATO Response Force.

De vice-admiraal sprak onder andere met de Nederlandse ambassadeur in Roemenië en de bemanning. “Ik vind het goed om te weten wat er speelt”, aldus Kramer. “Dit is een belangrijke missie om verbondenheid van de NAVO te tonen, juist in dit deel van het NAVO-verdragsgebied.” SNMG2 opereert in de roerige regio ten oosten van de Middellandse Zee. Zoals verwacht volgen de Russen de NAVO-activiteiten daar op de voet.

Meer, langer en vaker
Commandant SNMG2 commandeur Boudewijn Boots: “Ja, de Russen zijn meer, langer en vaker in de buurt. Bedenk goed, we varen amper 15 mijl uit de kust van de Krim. We moeten elkaar niet gek maken, maar het kan inderdaad zijn dat de sfeer opeens omslaat. Daar moet je absoluut rekening mee houden.”

Deze week staat SNMG2 in het teken van oefening Sea Shield. De focus ligt op Crisis Response Operations in de Zwarte Zee. Met deelname aan de Roemeense nationale oefening wil de NAVO de band met bondgenoten in deze regio versterken. Half juni geeft Nederland het commandostokje over het vlootverband door aan een Canadese collega van het fregat HMCS Toronto.

8 REACTIES

 1. Bauer is geen vice-admiraal maar een luitenant-admiraal. 1 rang hoger dus. De hoogste militair bij Defensie als Chef Defensie Staf.

 2. dus de Russen mogen niet bij ons in de achtertuin varen of vliegen maar als wij dat doen moeten ze dat gewoon tolereren? code rood code rood code rood….. Monique kom op ga alvast voor een maand voedsel inslaan, de Russen komen er aan…. wat een flauwekul allemaal weer, komkommertijd?

  • Lol, overdrijven is ook een vak RB?
   Voor de rest staat er dat de Russen nadrukkelijker aanwezig zijn dan in het verleden, er is dus wel degelijk een toename van spanning, maar om dan meteen maar te piepen over ‘code rood’, waar moet dat op slaan?

   • code rood code rood code rood, al boodschappen gedaan Monique? de Russen komen, de Russen komen, het eind van de EU is in zicht, kunt u aub Syrië alvast bellen of we daar heen kunnen vluchten en een uitkering mogen aanvragen, aub aub help ons

    • ach gut, is ie weer bang? Ik geef u een tip: stop uw vingers in uw oren en roep heel hard ‘lalalalalala’, dat helpt. En luister vooral niet naar waarschuwingen, laat staan dat u maatregelen neemt op basis van zo’n waarschuwing, natuurlijke selectie op zijn best 🙂

     Ter informatie: gezien mijn lichamelijke conditie doe ik geen boodschappen bij windkracht 4 of meer als ik het even kan voorkomen, veel te zwaar, dus nee, ik heb nog geen boodschappen gedaan.

     • wel Syrië al gebeld? kijken of uw geknuffel nu ook vruchten gaat afwerpen, of kan dat ook niet omdat het woensdag is of een andere sullige smoes

     • goed nieuws Monique, u hoeft zelfs de deur niet meer uit om te hamsteren voor als de Russen binnen vallen, code rood code rood code rood, de Jumbo bezorgt hier ook nu, meteen maar online gaan denk? de schuilkelder bevoorraden, morgen kan te laat zijn, code rood code rood code rood, het eind van de EU komt er aan

  • De Russen , mogen gewoon van de Nederlandse economische zone op zee gebruikmaken. En dat doen ze ook regelmatig. De Marines van de Navo volgen/begeleiden ze door die zone,s. Dat is al sinds jaar en dag zo . Daar wordt regelmatig bericht van gegeven. Het gebeurd regelmatig ook , dat de Russen het luchtruim van de westerse landen schenden. Daar reageren deze landen op , door straaljagers de lucht in te sturen. Het gebeurd wederzijds. Het is gewoon elkaar uit testen in een kat en muis spel.

Comments are closed.