Shazam!

0

Den Helder – Naast Marvel hebben ook DC Comics en Warner Bros. hun superheldenreeks. Ze begonnen in 2013 met “Man of Steel” en brachten zes films uit, waarvan “Suicide Squad” en “Wonder Woman” deze recensent het meest wisten te bekoren. De zevende film is Shazam, alias Captain Marvel, in 1939 bedacht door C.C.Beck (tekenaar) en Bill Parker (schrijver).

Een kind zit in een auto met zijn vader en broer, hij heeft een speelbal in zijn hand. Die bal heeft magische krachten en Thaddeus (Pugiotto / Strong) komt via een soort van tovertruc-reis ergens terecht in een grot bij een tovenaar. De oude wijsaard Shazam (Hounsou), die aan het eind van zijn krachten is, zoekt een opvolger met een goed profiel. Geen lust, luiheid en hoogmoed, maar een persoon met een goed hart en een sterke geest. Thaddeus lijkt niet helemaal de juiste persoon met die eigenschappen.

Terug naar het hier en nu in Philadelphia, naar de 14-jarige Billy Batson (Angel / Levi), een eenzame puber zonder familie. Billy is als jong kind zijn moeder kwijt geraakt, vader is ook nergens, en verhuist van pleeggezin naar pleeggezin. Hij probeert ondertussen al jaren zijn moeder terug te vinden, door alle adressen waar iemand met haar naam woont te checken. Het heeft geen nut, ze is onvindbaar voor hem.

Pestkoppen
Na zoveel strubbelingen krijgt Billy een laatste kans in een gezin met andere pleegkinderen, maar hij is er wel klaar mee. Tot zijn pleegbroer Freddy (Grazer) het mikpunt is van een paar pestkoppen op school en hij het voor hem opneemt. Hij vlucht vervolgens in de metro, die vliegt in een andere dimensie naar de tovenaar die Thaddeus ook ontving. De tovenaar voorziet Billy ongevraagd van superkrachten en een volwassen persoonlijkheid.

Na de eerste schrik bevalt zijn nieuwe image hem wel en binnen de kortste keren loopt Billy alias Shazam naast zijn schoenen. Hij is een wandelende attractie met het maken van selfies als belangrijkste bezigheid. Dat gaat echter niet lang goed, want Thaddeus Sivana komt hem opzoeken en wil maar één ding en dat is het overnemen van zijn super power.

Zeer braaf
De wonderlijke kijkwijzerclassificatie geeft 9 jaar aan voor deze film en dat is dus gericht op een wat jonger publiek dan de andere films uit de reeks. De film is met speciale effecten goed in elkaar gezet, het acteerwerk is redelijk te noemen en de muziek is passend. Toch wringt er voor volwassenen wel een schoen, want de film is naast wat te lang(dradig) ook wel kinderlijk in uitstraling. Geen schok en schrikelementen, geen sex en gedoseerd geweld; het is allemaal zeer braaf. Wel zit er hier en daar wat leuke humor in de film.

Zeer geschikt dus voor de jongere kijkers die op animatie wat uitgekeken raken. Wel een tip voor de ouders: denk goed na of uw kind er wel aan toe is om met vriendjes zonder ‘toezicht’ naar de bios te gaan. Plaatsnemen op de verkeerde stoelen, het rondstrooien van popcorn en het door de film heen kakelen neemt het plezier bij andere bioscoopbezoekers weg. We zijn allemaal te gast in de filmzaal en daar hoort beschaafd gedrag bij, ook van uw ‘grote kinderen’.

Regie: David F. Sandberg
Met: Zachary Levi / Asher Angel, Mark Strong, Jack Dylan Grazer, Ethan Pugiotto, Djimon Hounsou, Marta Milans
Kijkwijzer: 9 jaar